BIORĘ CIĘŻARNĄ KOTKĘ - POMÓŻCIE!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 12, 2006 0:07

Wielbłądzio pisze: W akcie zemsty Lilek dziś obsikał mi kurtkę, a Zośka łóżko :twisted: :evil: :twisted:

Czyli wszystko w normie :lol: :lol: :lol:

Koniecznie kicię odrobacz przed szczepieniem - ona była w schronisku. A nawet gdyby nie była to i tak powinna być odrobaczona :wink: Nie wiem dokładnie, ile czasu trzeba czekać ze szczepieniem po odrobaczaniu, ale też kilka dni. No i kilka dni musi upłynąć po przejściu biegunki - żeby wszystko było absolutnie ok :D
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro kwi 12, 2006 0:21

Własnie rodzi kotka, o której pisałam w tym wątku.
Kilka minut po północy były dwa bure maluchy a teraz sa już cztery.
Wszystkie chyba zdrowe bo wierca sie przy maminym brzuchu i nie piszczą tylko jedzą.
A martwiłam sie czy narkoza, która dostała kocica do zabiegu im nie zaszkodzi, czy beda żyły...
No i żyja. :D

Odkad je zobaczyłam w piwnicy, na kocu, takie ciemne kluseczki, nie potrafie marwtic sie, ze nie dało rady przeprowadzic sterylki...
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro kwi 12, 2006 1:30

Widzisz, takie właśnie mojej koteczce zabili... :cry: Bo nikt nie pomyślał o sterylce, kiedy był na to czas...

Mam do siebie pretensję, że nie byłam bardziej zdecydowana - ale w najśmielszych marzeniach nie przypuszczałam, że urodzi w ciągu kilkunastu godzin po tym, jak dowiedziałam się o jej istnieniu...

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Śro kwi 12, 2006 1:34

...
Ostatnio edytowano Śro kwi 12, 2006 2:54 przez redaf, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Śro kwi 12, 2006 1:48

Też Gadzia - jak tamta, chociaż ma całkiem inny charakter, tylko z wyglądu dosyć podobna:) Gadzia czyli Gandi czyli Mahatma czyli Gandina ewentualnie Makatka:)

Wielbłądzio

Post » Śro kwi 12, 2006 1:54

....
Ostatnio edytowano Śro kwi 12, 2006 2:55 przez redaf, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Śro kwi 12, 2006 2:03

Wielbłądzio pisze: W akcie zemsty Lilek dziś obsikał mi kurtkę, a Zośka łóżko :twisted: :evil: :twisted:

No ja sobie wypraszam.. :lol:

zosia&ziemowit

Od: Wto maja 04, 2004 18:30

Post » Śro kwi 12, 2006 2:09

Mówiłam, że to Dranie. Zrobię z nich w końcu bure skórki :ryk:

Wielbłądzio

Post » Śro kwi 12, 2006 7:09

Wielbłądzio, nie daj się namówić na jednoczesne szczepienie i odrobaczenie.
Jestem skłonna uznać argumentację pana doktora, że w przypadku dziczków tudzież tymczasowych lokatorów lecznicy jest to rutynowe postępowanie.
Ale Ty masz kotkę w domu.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro kwi 12, 2006 10:24

Bardzo się cieszę że kotka ma juz domek ,jesteś super :) taka kochana pieszczocha jak nasza, to spanie nosek w nosek mnie rozczuliło ,a Twoje koty to aparaty,pisz jak przebiegnie dokocenie ,bardzo czekamy na dalsze losy kotki :)

Monika L

Od: Śro wrz 21, 2005 14:53

Post » Śro kwi 12, 2006 10:40

Maryla pisze:bezpiecznie można wysterylizować prawie do końca ciąży

To niezgodne ze sztuką weterynaryjną i tym, czego uczą na weterynarii - nie należy sterylizować kotek w wysokiej ciąży, bo to niebezpieczne. Tak jak niebezpieczne są sterylizacje podczas rui. Wiele kotek nie przeżyło, tylko po prostu nikt nie mówi o tym głośno. Życie wymusza takie kontrowersyjne decyzje, ale nie znaczy to, że sterylki aborcyjne są bezpieczne. Twoja informacja wprowadza w błąd. Wypowiadał się już kiedyś na ten temat zalatany. Inni weterynarze na forum unikają tematu jak diabeł święconej wody. To że powszechnie są sterylizowane kotki na chwilę przed porodem nie znaczy, że tak jest OK. Po prostu często nie ma innego wyjścia. Ale gdy inne wyjście jest to powinno sie cudzą decyzję uszanować...Bardzo współczuję założycielce wątku, że nie udało się jej uratować życia maleństw.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Śro kwi 12, 2006 11:31

Amica pisze:

To niezgodne ze sztuką weterynaryjną i tym, czego uczą na weterynarii - nie należy sterylizować kotek w wysokiej ciąży, bo to niebezpieczne. Tak jak niebezpieczne są sterylizacje podczas rui. Wiele kotek nie przeżyło, tylko po prostu nikt nie mówi o tym głośno.

Skąd czerpiesz te informacje? Nie neguję ich, ale chciałabym znać źródło.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro kwi 12, 2006 13:01

Amica wysoka ciąża nie oznacza tuż przed porodem
różnica kilku/kilkunastu dni

oczywiście rozumiem że szacunek dla poczętego życia oznacza dla niektórych konieczność rodzenia martwych kociąt, poronień i oglądania śmierci kocich noworodków a niekiedy i kotki
szkoda że brakuje tego szacunku dla każdego już urodzonego życia
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro kwi 12, 2006 13:04

Amica pisze:

To niezgodne ze sztuką weterynaryjną i tym, czego uczą na weterynarii - nie należy sterylizować kotek w wysokiej ciąży, bo to niebezpieczne. Tak jak niebezpieczne są sterylizacje podczas rui. Wiele kotek nie przeżyło, tylko po prostu nikt nie mówi o tym głośno. Życie wymusza takie kontrowersyjne decyzje, ale nie znaczy to, że sterylki aborcyjne są bezpieczne. Twoja informacja wprowadza w błąd. Wypowiadał się już kiedyś na ten temat zalatany. Inni weterynarze na forum unikają tematu jak diabeł święconej wody. To że powszechnie są sterylizowane kotki na chwilę przed porodem nie znaczy, że tak jest OK. Po prostu często nie ma innego wyjścia. Ale gdy inne wyjście jest to powinno sie cudzą decyzję uszanować...Bardzo współczuję założycielce wątku, że nie udało się jej uratować życia maleństw.

moja informacja nie wprowadza w błąd
bezpiecznie zostały wysterylizowane wszystkie kotki w ciąży pod moją opieką
niektórym ten zabieg uratował życie (poroniony płód w środku)
a statystyka to co innego, również dla kotki nie w ciązy zabieg może być ryzykowny
EOT
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro kwi 12, 2006 13:04

Jana pisze:
Amica pisze:To niezgodne ze sztuką weterynaryjną i tym, czego uczą na weterynarii - nie należy sterylizować kotek w wysokiej ciąży, bo to niebezpieczne. Tak jak niebezpieczne są sterylizacje podczas rui. Wiele kotek nie przeżyło, tylko po prostu nikt nie mówi o tym głośno.

Skąd czerpiesz te informacje? Nie neguję ich, ale chciałabym znać źródło.

Rozumiem, ze pytasz o zejścia śmiertelne? Od osób, którym takie kotki (głównie "dziczki') umarły. Wsród nich jest jedna 8-miesięczna domowa, wysterylizowana w rui - nie przeżyła krwotoku. jej opiekunka nie była świadoma niebezpieczenstwa - wet nie widział przeciwskazań! Nie bedę publicznie podawała info z danymi - nie chodzi o sensację, bez względu na takie przypadki nie wolno zaprzestać sterylizacji, bo to jedyny sposób na poprawę losu kotów. Ale nie wolno pomijać milczeniem faktów. Sterylizacja w ciąży i podczas rui to zabieg podwyższonego ryzyka, nie można udawać, że nie. Zresztą ryzyko jest wpisane w każdy zabieg pod narkozą. Tego też nie powinno się bagatelizować. Oczywiście prawda jest, ze w większości wypadków kotki dosyc dobrze znoszą sterylizację, takie tragiczne sytuacje zdarzaja się na szczęscie niezbyt często, ale jednak sie zdarzają...
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

[poprzednia][następna]