Kamienie kałowe / Bezo-pet czy Gimpet Malt-soft?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 29, 2006 21:17

Nie wiem jak to jest z kamieniami kałowymi, ale jeśli chodzi o zakłaczanie i pasty to uważam że bezopet jest o niebo lepszy. Malta dawałam swojej kocicy profilaktycznie codziennie bo ma tendencje do zakłaczania ale problemy były cały czas ( wymiotowała kłakami ). Jakiś miesiąc temu zaczęła intensywnie linieć i problemy się nasiliły. Nasza rodzinna weterynarz poleciła bezopet. Mówiła że sama używa go w gabinecie i zanim zadziała radykalnie udaje jej się bardzo często tą pastą kota przetkać. Kupiłam i daję. W czasie intensywnego linienia codziennie teraz już co drugi dzień i wymioty ustąpiły już w trzy dni po pierwszym podaniu. Kot ma spokój a ja mniej sprzątania. :D Chętniej je i mniej wybrzydza. Naprawdę polecam. Efekt jest tym bardziej satysfakcjonujący że karmy na kule włosowe moja kota mija szerokim łukiem. :roll: Uważam, że warto wydać trochę więcej i żałuję że wczesniej nie odkryłam tej pasty.
Obrazek

moniap

Od: Śro wrz 21, 2005 12:16

Post » Śro mar 29, 2006 21:31

Ziuta ma troszke dluzsza siersc i od dawna podaje jej Malt-kiss Gimpeta - dwie tabletki dziennie i narazie jest ok. Paczuszka kosztuje okolo 7zl.
ObrazekObrazekObrazek

skupa

Od: Wto paź 18, 2005 15:15

Post » Czw mar 30, 2006 7:03

Immortality pisze:Zapytam sie mojej wetki o laktuloze..
Ale czy dobrze zrozumialam? Ten lek podaje sie zamiast pasty odklaczajacej (np. wtedy, gdy kot nie toleruje takowej pasty, albo nie likwiduje ona problemu z kłakami)?

ja zrozumialam, ze nie na kłaki, ale przy problemach z wypróżnianiem - kiedy tworza sie złogi w jelitach. Kłaki moga pomoc w tworzeniu sie kamieni.
ja podaje paste, koty nie wymiotuja, ale Pola nie załatwia sie codziennie, a nie chce jej za czesto molestowac parafina, bo jej szczerze nienawidzi.

Kupilam laktuloze - pachnie truskawkowo i wchodzi latwiej niz parafina.
Ostatnio edytowano Czw mar 30, 2006 8:43 przez carmella, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw mar 30, 2006 8:38

oki.. dzieki za wyjasnienie..
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Pon kwi 03, 2006 17:36

kupilam depuran,bo moj kot ma zawsze taka sucha kupe a ostatnio wogole nie wymiotuje włosami,byc moze robia mu sie kule w zołądku,wiec chciałabym mu to podac,wczesniej przeczytałam ze podac nie zaszkodzi,a z uwagi na jego zatwardzenia stwierdzilam ze to dobry pomysł,czytałam o nim na stronie,moge podac mu 1 tabletke, nawet dwie,czy ktos spotkał sie ze skutkami ubocznymi?

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pon kwi 03, 2006 18:01

Ja podawałem Dieslowi co 2 dni Malt-soft Gimpeta i nie zwymiotował ani razu. Uwielbiał te paste - traktował ją jako przysmak...
Z Lambo niestety nie jest tak łatwo - pasta Gimpeta mu kompletnie nie wchodzi - musze mu mieszac z pasta serową i wtedy zje. Ale to i tak niechetnie....

Dlatego daje mu dodatkowo GimpetShinyCat z Malt-em (puszki mięsne) i jakieś takie tabletki zielone trawowe - ktore tez lubi przegryzać ;)
A do karmy podstawowej dodaje ok 15-20% karmy typu Hairball...
Obrazek

Kichol

Od: Pon lis 08, 2004 19:42

[poprzednia]