Kamienie kałowe / Bezo-pet czy Gimpet Malt-soft?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 28, 2006 7:08

Ja daje Czarnej Bezopet.
Mniej wiecej lyzke raz na tydzien. Jak akurat zrzuca siersc to dwa-trzy razy w tygodniu.
Malt pasty nigdy nie probowalam...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto mar 28, 2006 8:13

Ja również daję Bezo-pet. Uważam, że nie ma lepszej pasty odkłaczającej. Daję co trzy, cztery dni prosto z tubki do pyszczka :)
A oto linko o kamieniach kałowych: http://www.muezzi.pl/klaczek.html

Lantan

Od: Sob cze 26, 2004 3:54

Post » Wto mar 28, 2006 9:50

W takim razie przy następnym zamówieniu wezmę bezopet. Przy zakupie największej tuby gimbeta i codziennym podawaniu zużywam tę tubę w 1,5 miesiąca, jeśli bezopet w mniejszej tubie starczy na tyle samo, to różnica nie będzie wielka. Chcociaż tak jak powiedziałam, od kiedy pilnuję codzinnego podawania Otis nie wymiotuje, chcociaż trawę nadal podgryza, to jednak nie ma potrzeby wymiotowania, a o to głównie mi chodziło.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Wto mar 28, 2006 17:19

Czyli jednak Bezo-pet.. Zakupie tubke tej pasty przy najblizszym skladaniu zamowienia w krakvecie.

Lantan - dziekuje za linka, zaraz przystapie do lektury. Na razie tylko obejrzalam wprost fantastyczne zdjecia, ktore ktos tam zamiescil... 8) Ale szczerze powiedziawszy, takie "publikacje" - zamiast mnie uspokajac - sprawiaja, ze jeszcze bardziej sie martwie zdrowiem moich Kotuchow.. :?
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Wto mar 28, 2006 17:52

Przeczytalam artykul..

Teraz z kolei ja sie zastanawiam, po czym wet poznal, ze Skarpecia ma kamienie kalowe? :? Apetyt jej dopisuje (ale jest chudziutka, to fakt..), wymiotuje baaaardzo baaaardzo rzadko, jest bardzo ruchliwa, kupka pojawia sie codziennie, a czasem nawet dwa razy dziennie (nie znam sie na tym, ale wedlug mnie, na BARDZO twarda nie wyglada.. 8) czasem widac, ze zostaly wydalone wlosy, ale w malutkich ilosciach).. Fałszywy alarm?... :roll:
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Wto mar 28, 2006 18:00

moze przed zabiegiem wet ją obmacywał.
Pola tez ma kamienie kałowe (miewa) - ona miewa zatwardzenia ( kupke robi z reguly co dwa dni) - wet wyczywa macajac brzuszek.
Dostaje malt soft extra gimpeta, bo bephar jej nie smakowal wcale.
Do tego dosypuje do karmy Hill'sa Hairball.

Co jakis czas, jak sie nie zalatwia dluzej niz 2-3 dni podaje parafine. Pole jest krotkowlosa, wiec jakos bardzo duzo klakow nie ma jak sie jej splatac w brzuszku. Od dawna juz nie haftowala kłaczkami.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Wto mar 28, 2006 18:25

też polecam bezo pet -mam dwie mco ,daję od jakiegoś czasu zamiast gimpeta i jestem zadowolona ,dawniej często wymiotowały tymi wałkami kłaków mimo gimpeta ,teraz nie ,daje rzadziej ale solidną dawkę .

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Wto mar 28, 2006 22:25

kamienie kalowe to cos zupelnie innego od kul wlosowych, przynajmniej zgodnie z moja wiedza :roll:
owszem, moze sie zdarzyc, ze dluzsze zaklaczenie spowoduje powstanie kamieni kalowych, ale zwykle nie o to chodzi

mam kotke poldlugowlosa - ostatnio zaklacza sie pasjami, w koncu gubi zimowa siersc :twisted:
jej akurat nie pomaga ani zadna pasta ani odpowiednia karma
kot przestaje jest, trzeba go nakramic "sila" w ciagu 12 godzin i wtedy wymiotuje klaki
czasem "dredy" wychodza w qupie

generalnie jednak ma po prostu problem z konsystencja qupy
i to niezaleznie od tego, czy jest zaklaczona czy nie - byc moze jest to zwiazane z faktem, ze jada wylacznie (na wlasne zyczenie od kociectwa) suche :roll:
jedno suche dziala ok, inne niestety nie - a ze kotka jest wybredna, to niestety nie da sie jej trzymac na jednym konkretnym suchym :wink:

w uzgodnieniu z wetem, ktory ja prowadzi, jesli widze, ze qupa robi sie sucha, podaje jej laktuloze i pomaga
normalnie laktuloze powinno sie w takich przypadkach podawac codziennie, na nia akurat dziala pojedyncze podanie
moze skonsultuj podawanie laktulozy z wetem?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro mar 29, 2006 7:16

Wg mnie lactulosa jest dobrymśrodkiem, trzeba tylko uważać, żeby nie podać za dużo bo wtedy biegunka murowana. Ja tak podałam - wg zalecenia wetki - 3 ml - to było za dużo. Normalnie wystarczy 1,5 do 2 ml.
ja podawałam co dzień, po tym jak mój kot się zatkał :(

Lantan

Post » Śro mar 29, 2006 7:32

czy ta laktuloza to jest w syropie??

takie cos znalazlam w mojej aptece:
Lactulose-MIP syrop 200 ml [ 9,75g/15ml ]
Lactulose-MIP syrop 500 ml [ 9,75g/15ml ]
Lactulosum syrop AFLOFARM, POLFARMEX 150m
Lactulosum syrop ŁYSZKOWICE 150 ml

co kupic?
Obrazek

carmella

Post » Śro mar 29, 2006 7:52

Ja mam ten: Firma: Aflofarm, syrop 7,5 g na 15 ml, pojemność butelki 150 ml.

Lantan

Post » Śro mar 29, 2006 10:49

a czy to ma jakis konkretny smak?? Pola nienawidzi parafiny
dlatego staram sie najpierw dac siemie lniane, a parafina jak juz dluzej sie nie zalatwia.
ta Laktuloza jakos smakuje?
Obrazek

carmella

Post » Śro mar 29, 2006 10:54

Wg mnie jest słodka :roll:

Siemię lniane jest dobre - tak samo babka płesznik. Można dać prosto do pyszczka, a można posypać jedzonko ;) Daje dobry poślizg, ale kupy nie rozmiękcza.

Lantan

Post » Śro mar 29, 2006 16:13

Zapytam sie mojej wetki o laktuloze..
Ale czy dobrze zrozumialam? Ten lek podaje sie zamiast pasty odklaczajacej (np. wtedy, gdy kot nie toleruje takowej pasty, albo nie likwiduje ona problemu z kłakami)?
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Śro mar 29, 2006 18:11

Wracając do różnic cenowych, to Malt Soft powinno się podawać codziennie, a Bezo - pet chyba profilaktycznie raz w tygodniu; także różnice mogą wynikać stąd, niekoniecznie z jakości. Moje dostają Malt Soft i nie narzekam.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

[poprzednia][następna]