Gaja Omronowa pisze:XAgaX pisze:Pączki pisze:A gdyby Was ktoś wyzwał od stukniętych zielonych czy innych ekolożków, to możecie się na niego śmiertelnie obrazić. Zieloni są przeciwnikami trzymania zwierząt w domu, a Wy jesteście dla nich barbarzyńcami  

I w ogóle nie znają się na ochronie środowiska  

Nie przesadzajmy, ja uważam się za Zieloną, a nie jestem przeciwna trzymaniu zwierzat w domu...  

A podobne zdanie jak Ty o nich mam o rozmaitych działaczach wegetariańskich, ale może po prostu miałam pecha i na takich trafiłam...

Przepraszam z góry, to trochę nie na temat będzie, ale ciekawość mnie zmusza - Aga, skoro masz złe zdanie o wegeaktywistach, to dlaczego nick swój obejmujesz "X...X"? Co jest uznawane za znaczek Straight Edge, czyli dość bezkompromisowego ruchu animalistycznego? Nawet nie wegetariańskiego, a wegańskiego?
pozdrawiam
Gaja

Straight Edge jest odmianą punka, która "zabrania" fajać, pić alka, ćpać i uprawiać sex z byle kim. Ja do tego słucham HC; czegóż więcej do szczęścia potrzeba? 

Z weg*anizmem nie ma (i ja już też niewiele) nic wspólnego, tak samo zresztą jak z feminizmem, pro-life, pacyfizmem und, und, und 

Nadinterpretacja z Twojej strony. 
Uważam, że mam "prawo" nazywać się sXe i przy tym pozostanę. 
Jeśli jesteś ciekawa, wstawię Ci moje odpowiedzi w kwestionariuszu dot. sXe:)
Kwestionariusz: 
1. Imię (bądź pseudonim lub inicjały), wiek oraz płeć. 
2. Miejsce zamieszkania (miasto, ewentualnie województwo lub region). 
3. Czym obecnie się zajmujesz? (praca, szkoła, sport) 
4. W jakich okolicznościach po raz pierwszy zetknęłaś/zetknąłeś się z sXe? 
5. Jaka była Twoja pierwsza reakcja na to zjawisko? 
6. Co Cię szczególnie w nim zaciekawiło? 
7. Czemu podjęłaś/podjąłeś decyzje o zmianie swojego dotychczasowego trybu życia? 
8. Czym to dla Ciebie jest poza nie piciem, nie paleniem i nie uprawianiem sexu bez miłości? Objawia się to jeszcze w jakiś sposób?/Czy jeśli ktoś wyznaje te trzy zasady może się uważać za sXe? 
9. Jak na Twoją decyzję zareagowało otoczenie? (bliższa i dalsza rodzina, koledzy, znajomi z pracy czy szkoły) 
10. Wegetarianizm, weganizm, – która z tych opcji jest Ci bliższa i dlaczego? 
11. Jakiej muzyki słuchasz? 
12. Interesujesz się polityką? Jakie ugrupowanie jest Ci najbliższe? 
13. Jesteś związany z jakąś religią? (jeśli tak to, z jaką) 
14. Czy uczestniczysz w jakiś ruchach ochrony nas zwierzętami? 
15. Która z zasad bycia sXe jest według Ciebie najważniejsza? 
16. Czy jest coś, z czym się nie zgadzasz, coś, co Ci nie odpowiada? 
17. Jaki ustosunkujesz się do słów krytyki osób, które twierdzą, że SXE jest tylko ruchem muzyczno – odzieżowym, radykalnym, ale tylko w sferze werbalnej? 
18. Jak traktujesz ludzi nie należących do sXe? Co myślisz o ich piciu i paleniu na koncertach? 
19. Co myślisz o ludziach, którzy przez kilka lat podzielali podobne zasady, ale z jakiś powodów postanowili złamać swoje ostrze? 
20. Czy chciałabyś/chciałby ś coś jeszcze dodać os siebie, co nie zostało uwzględnione w kwestionariuszu a uważasz za istotne? 
Moje odpowiedzi:
1. "Sznyta"/ "Wega", 21 lat , jestem kobietą 

2. Warszawa 
3. studia- filologia germańska, wolontariat w schronisku dla zwierząt, udzielam korepetycji z j. niem. 
4. na stronie www poświęconej punkowi 
5. "zazdroszczę im!" 
6. to, że można bawić się bez "alka" i "fajek" 

albo przymajmniej jednego z nich 
7. bo wstyd mi się zrobiło, że muszę dla kurażu wypić piwko na koncercie 
8. niećpanie 

swoją drogą nigdy tego nie robiłam 

Jeśli ktoś wyznaje te 4 zasady i uważa się za sXe, w moich oczach nim jest. 
9. rodzina pozytywnie- "grzeczna" córeczka nie pije i nie pali 
koledzy i znajomi- podziw, zdziwienie, niektórzy śmiech 
10. żadna 
11. Hard Core, muzyki o feministycznym przekazie, radia (byle nie Maryja 

) 
12. SLD, SdPl, ogólnie lewica 
13. nie 
14. pomagam prowadzić schronisko dla bezdomnych psów i kotów 
15. wszystkie 
16. wrzucanie na siłę do sXe wegetarianizmu, pro-life, feminizmu, ekologii etc. Każdy powinien decydować sam 
17. niestety mam wrażenie, że dla części "sXe" tak właśnie jest, a jeśli ta opinia kogoś krzywdzi w jakikolwiek sposób to tak, jakby powiedzieć że "każda feministka to brzydka, gruba baba z nieogolonymi nogami" traktuję to z przymrużeniem oka 
18. niech robią co chcą, aczkolwiek nie znoszę ludzi pijanych i naćpanych oraz dmuchajacych mi z faja prosto w twarz 
19. ich wybór- ich sprawa. 
20. czy obecność na scenie hc/punk jest "warunkiem koniecznym" bycia sXe? 
czy kiedyś paliła(e)/piła(e)ś/ zażywała(e)ś narkotyki? 
czy odkąd jesteś sXe zmieniłeś znajomych? 
Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości 
Pozdrawiam- XWegaX