Kamienie kałowe / Bezo-pet czy Gimpet Malt-soft?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 27, 2006 14:04 Kamienie kałowe / Bezo-pet czy Gimpet Malt-soft?

No wlasnie - niedawno sterylizowalam obie moje Koteczki. Pan doktor powiedzial, ze przy tej okazji wykryl u jednej z nich - Skarpeci - kamienie kałowe.. 8O Na moje pytanie co to takiego, czym spowodowane, jak zapobiegac powstawaniu - dal wymijajaca odpowiedz.. :roll: Uslyszalam, ze to przez to, ze Kicia ma dosc dluga siersc i sie lize.. I mam polewac jej chrupki oliwka i dawac paste na kłaki... Ale ile tej pasty, jak czesto i czy zmienic mam jej jakos diete kota - nie dal odpowiedzi..
Wiec czy moze mnie ktos oswiecic jak postepowac z kotem, ktory ma problem z kamieniami kałowymi?
Ostatnio edytowano Pon mar 27, 2006 18:56 przez Immortality, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Pon mar 27, 2006 14:12

z opisu wnioskuje ze o kule wlosowe mu chodzilo chyba (dluga siersc i mycie). oliwa nie polewaj tylko ewentualnie olejem z pestek winogron no i oczywiscie pasta odklaczajaca nie zaszkodzi :)
nie wiem jak on to "wykrył" przy okazji sterylki, prawdopodobnie zalozyl ze skoro dluzsza siersc to i kule sie tworza. nie przejmuj sie, posiej trawke dla kici, podawaj paste odklaczajaca profilaktycznie czasem i tyle. klaki to normalna rzecz :)

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Pon mar 27, 2006 14:12

Kamienie kałowe tworza się przeważnie u kotów długowłosych. Mozna podawać pastę odkłaczającą w dawkach podanych na opakowaniu, ale przy kamieniach dawkę można zwiększyć. Dobra jest oliwa z pestek winogron - 2, 3 krople do jedzenia raz na dzień.
Ja przy persach stosowałam niemieckie ziołowe tabletki DEPURAN. Rozmiękczają kamienie, ale nie powodują biegunki. Są też bezpieczne, bo są ziołowe ;)

Lantan

Od: Sob cze 26, 2004 3:54

Post » Pon mar 27, 2006 14:16

Wybacz za dosadnosc sformulowan, ale powtorze tylko to, co uslyszlalam.. Podobno Koteczka zrobila przy nim kupalka i po tym poznal.. 8) I podobno podczas narkozy wygrzebal kilka kamieni termometrem "z tyłu" kota.. 8) I byl zdziwiony, ze po operacji kotka nie miala zadnych problemow z wyproznieniem sie..
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Pon mar 27, 2006 14:17

Lantan pisze:Ja przy persach stosowałam niemieckie ziołowe tabletki DEPURAN. Rozmiękczają kamienie, ale nie powodują biegunki. Są też bezpieczne, bo są ziołowe ;)

Czy mozna to dostac w Polsce?
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Pon mar 27, 2006 14:43

Immortality pisze:
Lantan pisze:Ja przy persach stosowałam niemieckie ziołowe tabletki DEPURAN. Rozmiękczają kamienie, ale nie powodują biegunki. Są też bezpieczne, bo są ziołowe ;)

Czy mozna to dostac w Polsce?

Niestety nie. Kiedyś były w Polsce łatwo dostępne, ale ministerstwo nie przedłużyło czegoś tam i nie ma :( Ja kupiłam w Niemczech. Płaciłam cos 5 euro za opakowanie.
Postaram sie poszukać strony gdzie kamienie są "ładnie" opisane ;)

Lantan

Od: Sob cze 26, 2004 3:54

Post » Pon mar 27, 2006 16:13

Czyli oliwa z pestek winogron (pare kropel) codziennie, a pasta na klaczki duzo, ale raz na jakis czas? A moge dawac odrobine pasty codziennie? Bo Skarpeciatko je ją bez problemow.. Ba, nawet powiedzialabym, ze za nia przepada :lol: Czy sa jakies przeciwskazania?
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Pon mar 27, 2006 16:23

pastę można codziennie podawać, dawkowanie dzienne masz na opakowaniu. tylko jakby bardzo się zakłaczyła to podałabym więcej jednorazowo. ewentualnie przy silnym zatkaniu można parafinę dopyszcznie zaserwować ale jak nie widzisz żeby miała problemy z kuwetkowaniem to raczej nie ma potrzeby :)

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Pon mar 27, 2006 18:55

No, dobrze.. To jeszcze mam jedno pytanie: lepsza pasta Bezo-pet czy Gimpet Malt-soft? (my kupowalismy dotad te druga)
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Pon mar 27, 2006 19:00

Moja je Mal softa ale one są porównywalnej jakości. Tunia też za tą pastą przepada;] Mnie powiedział,że dla mojego kota (syberyjskiego) starczą 3 cm pasty 3 razy w tygodniu. A z tego co widze na fotce to Skarpetka nie ma bardzo dłuiej sierści więc podobna dwka wystarczy.
ObrazekObrazekObrazek

rosel

Od: Nie mar 19, 2006 12:27

Post » Pon mar 27, 2006 19:06

Wlasnie sprawdzilam ceny na krakvecie:

Gimpet Malt-soft (220g) - 34zł
Bezo-pet (120 g) - 39zl

Roznica w cenie dosyc znaczna, wiec ciekawi mnie, czy pociaga to za soba rowiez roznice w jakosci.

My dawalismy Skarpeci ok. 3cm pasty 1-2 razy w tygodniu. Widac musimy zwiekszyc odrobine dawke.. :roll:
Obrazek
Obrazek

Immortality

Post » Pon mar 27, 2006 20:12

Z przyjemnością też się dowiem od kogoś kto stosował Bezopet ile trzeba go dawać. Otis się swego czasu zakłaczył i mieliśmy nie lada problem. On generalnie je trawę i wymiotuje kłakami, co nigdy nie było przyjemne a najmniej gdy zrobi to na powierzchni małozmywalnej - np. jasnej wykładzinie :evil: Postanowiłam dawać mu codziennie Gimbeta, po 5-6 cm (waży 5,5 kg) i pomogło - przestał haftować! Sonia ma małe twarde kupki, ale nawet jak jej podaję pastę - to nie ma zmiany konsystencji. Ona też jada trawę, ale wymiotuje sporadycznie. Oboje należą do krótkowłosych.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pon mar 27, 2006 20:33

to ja sie zaczynam przerazac skoro krotkowlose tak reaguja;] Moja na razie nie linieje, nawet przy wyczesywaniu wlosy nie wychodza wiec nie mam chwilowo problemu.
ObrazekObrazekObrazek

rosel

Od: Nie mar 19, 2006 12:27

Post » Pon mar 27, 2006 22:51

kilka dni temu w 'mojej" lecznicy mieli pacjeta.. Bialego persa ktory mial tak zatkane jelita, ze plakal z bolu. Nie pomogly parafina itp srodki. potrzebna byla operacja po ktorej z kotem byloby ok.

Kot cierpial, a wlasciciel powiedzial ze nie zaplaci za zadna opercaje, za zaden lek- TYLKO za eutanazje. Pilnowal z uparta mina kiedy kot umrze i nie dal sie przekonac na zadnen inny pomysl

Kotek odszedl bo mial tak...p... wlasciciela :(
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto mar 28, 2006 0:32

Ja tez kiedys zadałam na forqu pytanie: Gimpet czy Bezo- pet?
I dostałam jednoznaczną odpowiedź, że Gimpeta to mogę sobie zjeśc sama. Bezo -pet był zdecydowanie bardziej polecany, mówiły o nim osoby które go używają. Gimpet okreslały mianem pasty bezużytecznej, która nie ma na celu odkłaczania. Ja wczesniej podawałam Gimpeta i to prawda- nie był rewelacyjny. Kotka cały czas miała odruchy wymiotne, podczas których nigdy owego kłaczka nie zwymiotowała. Poza tym przy paście kłaczki powinny kupalkiem wyjśc, a nie buzią. Ostatnio kupowałam im w Krakvecie karmy i postanowiłam, ze spróbuję z Bezo- petem. I nie żałuję, bo wreszcie coś się ruszyło i pasta zaczęła działać. Kotka nie ma już nawrotów odruchów wymiotnych, wszystko wychodzi w kuwecie. Ta róznica w cenie mówi również o różnicach w pastach i ja ze swojej strony polecam Bezo- pet. Można tez kupić mniejsze opakowania Bez- petu, ale niestety w Krakvecie nie są dostępne. Ja kupuję duże, dwóm kocurom podaję profilaktycznie, raz w tygodniu. Kotka dostawała codziennie jak była zakłaczona, teraz dostaje dwa razy w tygodniu- zwiększyłam dawkę, zeby kłaczki nie wracały. Pomimo że Gimpet jest tańszy to trzeba go podawac codziennie (zgodnie z sugestią producenta) a więc schodzi dużo, dużo szybciej. Uważam, ze Bezo- pet to lepsza pasta. Polecam z czystym sumieniem

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

[następna]