Cmentarz dla zwierząt - lista podpisów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 27, 2003 16:49 Cmentarz dla zwierząt - lista podpisów

Sprawa pojawiła się na sobotnim spotkaniu, wspomniała o niej Basia28. Chodzi o powstanie cmentarza dla zwierząt w Poznaniu. Mowa o tym od dłuższego czasu, ale wszystko ślimaczy się niemiłosiernie, jakby osobom za decyzję odpowiedzialnym nie zależało na pozytywnym załatwieniu sprawy.

Basia28 przygotowała poniższy tekst - prosimy tych, którym historia jest bliska o przesyłanie podpisów popierających ideę stworzenia w Poznaniu cmentarza dla zwierząt. Proszę nie umieszczać podpisów na na forum, ale przesyłać je do mnie, na maila estraven@rokcafe.pl albo na pm - ponieważ wiarygodny podpis powinien zawierać więcej, niż tylko nick i maila - wskazane byłyby autentyczne dane osoby.

Pozbieram to później w jedną listę i zdrukuję i przekażemy gdzie trzeba. Myślę, że dla Poznaniaków pojawi się też papierowa wersja petycji - tę podam wszystkim chętnym z prośbą o zbieranie podpisów w realu. Wiem też, że dzisiaj zainteresował się tematem poznański "Superexpress" i dziennikarz jest już w kontakcie z Basią28.

Kochani, mamy możliowść zrobienia czegoś dla naszych najwierniejszych przyjaciół - zwierzat. Wspólnie z TOZ w Poznaniu możemy walczyć o utworzenie w Poznaniu cmentarza dla zwierząt.

Wszyscy ludzie uważają się za cywilizowanych, czułych na ból i rozpacz innych mieszkańców Ziemii. Ale kto zrozumie rozpacz opiekuna zwierząt, po jego stracie, gdy będąc pogrążonym w żałobie, w ukryciu wykopuje w lesie lub parku grób dla swego przyjaciela - nie mając pewności, że to tak cenne dla niego miejsce nie zostanie sprofanowane przez bezmyślnnych ludzi. Czyż nie byłoby lepiej, a by w mieście - które jest tak dumne, że uratowało status Miasta Stołecznego - był cmentarz dla zwietrząt?? Patrząc z innej strony. Staramy się, jako kraj, o wejście do UE i pragniemy dorównać innym krajom członkowskim, a tu co?? Miasto, które reklamuje się na ogromnych bilbordach, organizuje szereg wystaw, nie jest w stanie wydzielić terenu pod cmentarz dla zwierzat.

Jak długo będziemy wodzeni za nos obietnicami?? Wstyd, wstyd,wstyd przyznać się, że mieszkamy w takim mieście.
Ostatnio edytowano Śro mar 19, 2003 17:28 przez Estraven, łącznie edytowano 2 razy

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw lut 27, 2003 17:07

A nie myśleliście o przygotowaniu odpowiedniego formularza???
Widziałam coś takiego przy okazji podpisywania petycjii w sprawie greckich kotów ponoć wybijanych przez tamtejsze władze przed olimpiadą.
Formularz ułatwi zebranie wiekszej ilości podpisów i danych osobowych...
Obrazek
_Gusia_ dawniej "catsnkit"
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Od: Nie gru 22, 2002 18:12

Post » Czw lut 27, 2003 17:09

Formularz może i też - ten apel przeznaczony jest dla forumowiczów.

Estraven

Post » Czw lut 27, 2003 17:16

no wieczorem moze byc formularz - tylko musze wiedziec jakie dane sa wymagane
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Czw lut 27, 2003 17:18

estraven ja sie pisze na zbieranie podpisow na papierku..mysle ze znajda sie osoby chcace podpisac.

a dane kiedys podpisywalam petycje odnosnie transportu koni.podac nalezalo imiei nazwisko adres i numer dowodu( albo pesel..nei pameitam :oops: ) i miejsce na podpis tez bylo
Ostatnio edytowano Czw lut 27, 2003 17:21 przez ipsi, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Nawet najmniejszy kot jest arcydzielem"Leonardo da Vincimoje koty

ipsi

Od: Pon sty 27, 2003 0:06

Post » Czw lut 27, 2003 17:21

Estraven pisze:Formularz może i też - ten apel przeznaczony jest dla forumowiczów.

Domyslam sie. Po prostu taki formularz ułatwi pracę zbierającym podpisy, bo szybko mozna go zamienić w gotowy dokument i pokazać komu trzeba. :D Ale już się nie wtrącam, bo ja nietutejsza (czytaj nie-Poznanianka)
Obrazek
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Post » Czw lut 27, 2003 17:28

lrafal pisze:no wieczorem moze byc formularz - tylko musze wiedziec jakie dane sa wymagane

Imię, nazwisko, adres, data urodzenia, numer dowodu albo pesel (czy można traktować je zamiennie?), mail.

Jeśli lista podpisów ma być widoczna (a chyba by nie zaszkodziło), wówczas potrzebna byłaby jeszcze opcja - "czy chcesz, aby Twoje dane były widoczne" czy też "Ukryj swoje dane" w ten sposób, że na ekranie byłby tylko nick, a całą resztę widziałby wyłącznie admin listy.

Estraven

Post » Czw lut 27, 2003 17:34

A czy podpisy "zamiejscowych" też bedziecie zbierać???
Pod Warszawą jest taki cmentarzyk, kiedyś byłam i baaardzo mi sie podobało, że jest takie miejsce (choć to oczywiście b. smutne miejsce :cry: ), ale dobrze, że jest...
Obrazek
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Post » Czw lut 27, 2003 17:39

catsnkit pisze:A czy podpisy "zamiejscowych" też bedziecie zbierać???

Myślę, że każdy ma prawo wypowiedzieć się w tej sprawie czy zgłosić swoje poparcie dla pomysłu - nie tylko Poznaniacy czy Polacy (to przecież o wiele szersza sprawa niż np. czy instalować światła na skrzyżowaniu ulic Światopełka Plątonogiego z Burgundią Chropolicą, albo czy w herbie miasta dodać orła czy kaczkę :wink: ).

Estraven

Post » Czw lut 27, 2003 19:20

Pomysł wspaniały i godny poparcia. Jesteśmy ZA. I mimo, że temat smutny, to nie mogłam powstrzymać śmiechu
Estraven pisze:... czy instalować światła na skrzyżowaniu ulic Światopełka Plątonogiego z Burgundią Chropolicą, albo czy w herbie miasta dodać orła czy kaczkę :wink: ).

Przepraszam :oops:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Czw lut 27, 2003 19:25

Bengala pisze:Przepraszam :oops:

Spokojnie - właśnie to chciałem powiedzieć - to coś innego, niż codzienne, drobne sprawy, nad którymi dywaguje się w każdym mieście.

Estraven

Post » Czw lut 27, 2003 20:21

Bardzo dobry i mądry pomysł. Szkoda, że nie jestem z Poznania, bo na pewno bym sie podpisała obiema rączkami.
Z kocim mrukiem,
Ramzio & Miłka żyjący w coraz lepszych stosunkach Obrazek oraz Dominisia || Zapraszamy do Galerii!

Dominisia

Od: Nie cze 16, 2002 18:58

Post » Czw lut 27, 2003 23:51

Jest już lista - prosimy się dopisywać! Każdy po podaniu swoich danych i wysłaniu ich otrzyma maila potwierdzającego złożenie podpisu

http://koty.rokcafe.pl/podpisy/index.php

Bardzo proszę także osoby bywające na różnych listach dyskusyjnych poświęconych zwierzakom (albo jakimś ogólnym tematom) o przedstawienie tam sprawy i podanie w/w linku, jak i rozesłanie go zazwierzęconym w dowolny sposób znajomym, którzy nie znają naszego forum. Przede wszystkim znajomym poznańskim oczywiście, ale nie wyłącznie :!:

Estraven

Post » Pt lut 28, 2003 9:31

Estraven pisze:
lrafal pisze:no wieczorem moze byc formularz - tylko musze wiedziec jakie dane sa wymagane

Imię, nazwisko, adres, data urodzenia, numer dowodu albo pesel (czy można traktować je zamiennie?), mail.

A imiona rodziców i dziadków nie? :twisted:

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pt lut 28, 2003 10:31

Chciałabym jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że niektórzy ludzie nie mając możliwości pochowania zwierzaka na cmentarzu, jadą np. do lasu albo wykopują groby w ogródkach czy na działkach (o ile takowe mają). Z tego co wiem, jest to niedozwolone i zagrożone karą pieniężną. Byc może to jescze jeden argument "ZA" powstawaniem takich miejsc.
Obrazek
www.koty.edu.pl

_Gusia_

[następna]