oceny

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon mar 06, 2006 11:11 oceny

Witajcie!

Wrocilam wczoraj z wystawy w Opolu. Byla to moja pierwsza wystawa i w zwiazku z tym mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych hodowcow. Moj kocurek startowal w klasie otwartej (jego tez pierwsza wystawa) i poszlo mu chyba calkiem dobrze. Zarowno w sobote jak i w niedzile dostal CAC'e.
Ale pierwszego dnia na dyplomie sedzia nie napisal mu oceny - samo CAC. Tylko w rubryce comments na formularzu z opisem wpisal "ex, showcondition".
Znowu drugiego dnia na dyplomie sedzina napisala "EX1, CAC".
I teraz mam watpliwosci. Czy jest roznica miedzy EX, a EX1? I czy skoro dostal CAC'a pierwszego dnia, to znaczy ze ma ocene doskonala (EX, czy EX1)?
Prosze o pomoc starszych stazem hodowcow :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Od: Pon wrz 05, 2005 8:49

Post » Pon mar 06, 2006 11:18

Jeśli dostał CAC to automatycznie musiał dostać EX1. CAC to certyfikat przyznawany (lub nie) kotu, który w swojej grupie i klasie był najlepszy - otrzymał EX1. Jeśli więc masz na dyplomie wbite "CAC" to oczywiste jest, że Twój kot otrzymał EX1.

rosyjskieniebieskie

Od: Pt maja 06, 2005 12:19

Post » Pon mar 06, 2006 11:36

rosyjskieniebieskie, dzieki za wyjasnienie :)

Zapomnialam o jeszcze jednym pytaniu. Bylismy wolani do "porownania". Tam inny kotek okazal sie lepszy. Ale chcialam sie zapytac na jakiej zasadzie wybiera sie koty do tego porownania. Czy ida wszystkie danego sedziego z wybranej kategorii? Czy jeszcze jakas podgrupa?
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Post » Pon mar 06, 2006 12:18

teraz jest taka nowość że jak jest cac ,to nie piszą ex1 na dyplomie (ale ja jestem starej daty i kazałam sobie wpisać ex1 koło cac -a )
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon mar 06, 2006 12:24

Agita pisze:rosyjskieniebieskie, dzieki za wyjasnienie :)

Zapomnialam o jeszcze jednym pytaniu. Bylismy wolani do "porownania". Tam inny kotek okazal sie lepszy. Ale chcialam sie zapytac na jakiej zasadzie wybiera sie koty do tego porownania. Czy ida wszystkie danego sedziego z wybranej kategorii? Czy jeszcze jakas podgrupa?

Jeśli wołali do porównania to zapewne chodziło o porównanie do Best in Show. Zazwyczaj porównywane są wszystkie koty, które dostały Ex1 w swojej klasie.

rosyjskieniebieskie

Od: Pt maja 06, 2005 12:19

Post » Pon mar 06, 2006 14:54

rosyjskieniebieskie pisze:Jeśli wołali do porównania to zapewne chodziło o porównanie do Best in Show.

Tak, na pewno do BIS. Zapomnialam napisac.

rosyjskieniebieskie pisze:Zazwyczaj porównywane są wszystkie koty, które dostały Ex1 w swojej klasie.

No wlasnie wydawalo mi sie za malo 3-4 koty na cala kategorie. Teraz juz rozumiem :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Post » Pon mar 06, 2006 15:08

rosyjskieniebieskie pisze:Jeśli wołali do porównania to zapewne chodziło o porównanie do Best in Show.
A czy wtedy na dyplomie nie pisałoby Nom BIS :?:
Może to było porównanie w kolorze - BIV?
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Pon mar 06, 2006 15:48

Miriel pisze:
A czy wtedy na dyplomie nie pisałoby Nom BIS :?:

Nie :arrow:
Agita pisze:Bylismy wolani do "porownania". Tam inny kotek okazal sie lepszy.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto mar 07, 2006 22:43

Zgadza sie Oberhexe, nominacji do BIS nie bylo, bo nie wygral w porownaniu.

A teraz kolejne pytanie poczatkujacego hodowcy.
Z tego co juz sie dowiedzialam, to CACa (automatycznie EX1) dostaje kot najlepszy w kolorze lub zaden, jesli sedzia stwierdzi, ze najlepszy z koloru nie zasluguje na CACa. Racja?

Skad sedzia juz przy ocenie kota moze wiedziec, czy ten kot bedzie EX1 czy EX2 itd. Czy wie z gory, ze w danym kolorze nie ma np. konkurencji i wtedy wpisuje EX1?
A jesli jest wiecej kotow w danym kolorze, to zawsze ktorys bedzie pierwszy w ocenie, a ktorys drugi. To czy sedzia zostawia sobie przypisanie "numerkow" za EX po ocenie wszystkich w danym kolorze?
Bo jesli nie, to przeciez moze sie zdazyc, ze pierwszemu wpisze EX1, a pozniej ten drugi bardziej sie mu spodoba... :conf:
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Post » Wto mar 07, 2006 22:51

o EX1 walcza koty z tej samej klasy w tej samej grupie koloru (lub kokoru)

CAC jest certyikatem z 9 klasy (czyli jak kot nie ma jeszcze zadnego tytulu)

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto mar 07, 2006 23:08

Agita,
jeśli kot nie ma konkurencji w danej klasie wystawowej i w danym kolorze to sędzia automatycznie wpisuje lokatę i daje bądź nie certfikat a jesli jest konkurencja to ocenia wszytkie koty i jak już oceni wszystkie wybiera lokaty i daje lub nie cartfikat.

Potem, jeśli sa minimum 3 koty w tej samej grupie kolorystycznej jest wybór najlepszego kota w kolorze => BIV

Mam nadzieję, że udało mi się trochę to wyjaśnić.

Pozdrawiam

sibi

Od: Pt sty 20, 2006 14:16

Post » Śro mar 08, 2006 10:12

Tak, juz rozumiem. Po prostu w kolorze mojego kota nie bylo konkurencji i dlatego od razu dostal EX1. Dlatego sie zastanawialam jaka jest procedura gdy jest wiecej kotow w grupie "kolorystycznej". Teraz juz rozumiem :D
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Post » Śro mar 08, 2006 11:48

chyba jak jest wiecej to sedzia nie wpisuje oceny tylko wypelnia karty...
potem zaprasza wszystkie koty jeszcze raz razem i wtedy decyduje kto ma ex1,2,3 itd...
Obrazek

vikus

Od: Sob lut 01, 2003 13:25

Post » Śro mar 08, 2006 12:26

vikus, wypełnienie karty to właśnie jest ocena kota a ex1,2,3 itd to są lokaty jakie zajmują poszczegulne koty w danej klasie i grupie kolorystycznej :D

Pozdrawiam

sibi

Od: Pt sty 20, 2006 14:16

Post » Śro mar 08, 2006 13:02

ale chodziło mi ot że wypełnia karte bez rubryki Jugment, i ocenia koty w danej klasie kolorystycznej, po czym zaprasza je jeszcze raz i wtedy ustala kto ma ex1, ex2 itd...

jak bylam na wystawie i w danej klasie bylo 7 kotow to tak to wlasnie wygladalo...
jak koty sa dwa czy 3 to pewnie sedzia od razu wie ktorego wybrac ale przy 7 to wolal nas jeszcze raz by ustalic oceny...
Obrazek

vikus

Od: Sob lut 01, 2003 13:25

[następna]