Witam:)
Niedawno się przeprowadziłam do nowego mieszkania (nareszcie swojego) i w końcu chciałabym zacząc otwierac normalnie okna i drzwi balkonowe latem:) Totez zaczynam gromadzić wiadomości na temat zabezpieczeń. Najpierw zacznę od uchylnych okien, okna i balkon zostawiam na cieplejsze dni:)...W zwiazku z tym mam pytanie: czy takie ograniczniki na okna uchylne sa bezpieczne dla okien??? Bo podobno w tych oknach PCV to nie można wiercic, i w ogole w nie jakoś ingerować...I czy normalny facet (w sensie nie inzynier, ale i nie zupełna noga techniczna) da sobie radę z zamocowaniem tych ogranicznikow czy trzeba wołac fachowca?? Acha....i gdzie w ogle coś takiego mozna kupić: jakas castorama czy jednak fachowe "okienne"sklepy??
I jeszcze pytanie odnośnie balkonu: mam taki balkon wystający, bez ścian po bokach, z balkonem sąsiadów u góry..wyczytałam tu gdzieć taki pomysł z kratkami bo bokach takimi jak do kwiatków pnacych i z przodu siatka - w sumie chyba zdecyduję się na coś takiego, więc zaistnieje koneiczność wiercenia w suficie balkonu sasiadów.. Czy jak montowaliście swoje zabezpieczenia to informowaliście sąsiadow ze bedziecie coś wiercic/przybijac w ich balkonie??? Bo nie wiem jeszcze co to za ludzie, za krótko tam mieszkam i tak się zastanawiam iśc czy nie iść?? Bo jak się nie zgodzą to trudno bedzie jakies zabezpiecznie zamonotwac:(
Będę wdzięczna za pomoc (a Kizior jeszcze bardziej)...
Pozdrawiamy
Viola i Kizior
podpis się zepsuł:(