Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 20, 2006 21:13

Pedro, masz ostre towarzystwo! :)

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro lut 22, 2006 19:14

Kupilam wlasnie jedzenie dla Lunka- jak zwykle ostatnio RC Renal i co widze? Zarelko wolowinowe ( przypuszczam ze i kurakowe lada dzien) nazywa sie Renal s/o, zmienili troche sklad, co wyraza sie np. podniesieniem ilosci bialka :roll: Nie jestem przekonana czy mi to odpowiada...
Bylo 7.8%, troche wiecej niz w Hillsie a mniej niz w pozostalych, nie pilnuje ilosci zalecanych wiec mi to pasowalo, moglam dawac wiecej. A teraz nie wiem... Nie zebym uwazala ze bialko trzeba radykalnie zmniejszac ale w stanie Lunka obawiam sie ze zwiekszenie bilaka automatycznie podniesie nam mocznik. Mam mieszane uczucia :roll:

I chcialabym aby robiac cos takiego producenci jakos o tym informowali- co, dlaczego, czy jest to wynik jakis badan... Przeciez wiadomo ze dla chorego kota dieta jest b.wazna a opiekuna- stresuje doslownie wszystko.
Bo tak jest u tych kotow, byle co, drobna zmiana- i potrafi wszystko sie zachwiac.

Sama nie wiem czemu taka jestem zla chyba (?) w kazdym razie zaskoczona, chcialabym sie czegos wiecej dowiedziec.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Śro lut 22, 2006 20:08

Nan ja tez jestem wkurzony bo dotychczas kupowalem Eukanube Renal Formula i zdarzalo sie ze te puszki sie roznily. Nieraz bylo to twarde a nieraz mieksze i sam wierzch wygladal roznie i sie nie dziwie ze nieraz koty jadly niechetnie. Wczoraj odebralem puszki z calkiem nowa data ( tamte dotychczasowe mialy starsza date ) i jak otworzylem to juz na oko sie roznily ale na korzysc i byly tak srednio twarde ale jak pasztet i bardzo moim kociakom smakowaly. Karme te je Krawatka i Niunius a Kicia i Burasia jedza Gourmet posypany Ipakitine.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Śro lut 22, 2006 21:37

Nan, z tym białkiem w karmie to jest podobno tak, że jest ono w karmach leczniczych pełnowartościowe i częściowo nadtrawione dodatkiem czegoś tam (nie pamiętam czego). Tak więc białko nie zamienia się całkiem w mocznik i tego mocznika jest w sumie niewiele. W rezultacie więcej białka nie oznacza więcej mocznika. Gdzieś te mądrości wyczytałam. Chyba na ulotce karmy.

Skład karmy jest pewnie zmieniony, bo nie wszystkie koty chcą jeść karmę niskobiałkową.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lut 23, 2006 0:27

Nan wcale Ci się nie dziwię, że jesteś zła. Ja podobnie się czułam, jak odkryłam na opakowaniu RC, że przeznaczony jest także do kamicy szczawianowej. Wcześniej tej wzmianki na pewno nie było, zmienili skład bez uprzedzenia, z lekko zasadowej zrobili karmę mocno zasadową.
Poza tym dostałam od znajomej informację, która mnie bardzo zdziwiła, że pojawił się ponoć RC w saszetkach dla nerkowców ze struwitami.
Sama tego jeszcze nie widziałam, ale uważajcie może z Lunieczkiem, żeby niechcący na to nie trafić :roll:

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Czw lut 23, 2006 8:37

No wlasnie o tej karmie, daga, mowimy :roll: To sie nazywa s/o, wyglada wiec na struwitowo-oksylatowa, ale nie doczytalam nigdzie info czego ini tam pododawali regulujacego pH.
Jest tylko podstawowa analiza skladu, m.in z tym bialkiem podniesionym i zwiekszona wilgotnoscia.

Ja wcale nie jestem za drastyczna redukcja bilaka, jak wszyscy wiecie, ale po prostu wiem, ze u mojego kota czasem drobiazg wystarczy i przynajmniej w pierwszej chwili- wszystko leci.
Obawiam sie np. ze podam mu cos nowego i on zacznie ostro biegunkowac.

Dlatego jestem zla, zadnej informacji, kupilam cale pudelko a w srodku- niespodzianka. Wcale nie mila.

Napisalam do nich maila z prosba o wyjasnienie, zobaczymy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Czw lut 23, 2006 14:31

nan pisze:No wlasnie o tej karmie, daga, mowimy :roll: To sie nazywa s/o, wyglada wiec na struwitowo-oksylatowa, ale nie doczytalam nigdzie info czego ini tam pododawali regulujacego pH.

Pisałaś o zwiększonej ilości białka nie o ph i nie pisałaś, że na zmienioną nazwę, więc nie skojarzyłam, że to ta karma właśnie...
Poczytałam w necie i z tego co zrozumiałam s/o jest przeznaczona dla seniorów, przy okazji chroni nieco nerki bo ma mniej fosforu, a tak w ogóle to działa pozytywnie na stawy i przyspiesza diurezę eliminując przy okazji z organizmu odpowiedzialne za struwity jony.
Może i pasowałaby dla Gapcia, ale nieco mnie przeraża jej wszechstronność :roll:
Wklejam to, co znalazłam:
- Ograniczony poziom fosforu wspomaga pracę nerek.
- Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy (witamina E, witamina C, tauryna oraz luteina) pomaga chronić DNA komórkowe, wzmacnia układ immunologiczny oraz uczestniczy w walce z wolnymi rodnikami, których negatywne działanie nasila się wraz z wiekiem.
- Prawidłowa ruchomość stawów dzięki współdziałaniu chondroityny (która hamuje uszkadzające działanie enzymów na chondrocyty) oraz glukozaminy (która pobudza syntezę glikozaminoglikanów i kwasu hialuronowego). Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy (witamina A, witamina C, tauryna i luteina) wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami powstającymi przy uszkodzeniu stawów. Kwasy tłuszczowe EPA/DHA dodatkowo wpływają korzystnie na stan zdrowia stawów.
- Zwiększenie ilości moczu (dodatek mannitolu) przyczynia się do zmniejszenia przesycenia moczu jonami uczestniczącymi w powstawaniu kamieni struwitowych i oksalatowych. Zapobiega to powstawaniu dwóch głównych typów kamieni moczowych.

Daga

Post » Czw lut 23, 2006 18:20

poniewaz skonczylo mi sie akurat zarcie wyslalam jacka po zapasy nakazujac nabycie mokrego ze starych linii
zadanie wykonal poprawnie - ale co do s/o dowiedzial sie, ze przedstawiciel szkolacy w lecznicy wyjasnial prowadzacej sprzedaz, ze to nowe s/o ma trzymac ph 6,5-6,8 - czyli dla nas korzystniej bo mamy problem ze zbytnia alkalizacja moczu akurat
jutro ja przeporowadze bardziej szczegolowe przesluchanie :wink:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw lut 23, 2006 19:17

Kaska pisze:poniewaz skonczylo mi sie akurat zarcie wyslalam jacka po zapasy nakazujac nabycie mokrego ze starych linii
zadanie wykonal poprawnie - ale co do s/o dowiedzial sie, ze przedstawiciel szkolacy w lecznicy wyjasnial prowadzacej sprzedaz, ze to nowe s/o ma trzymac ph 6,5-6,8 - czyli dla nas korzystniej bo mamy problem ze zbytnia alkalizacja moczu akurat

czyżby więc to była wymarzona przez nas karma dla nerkowców we wcześniejszym stadium choroby? 8)
Kaska, a możesz w czasie przesłuchania dopytać o co chodzi z tymi kośćmi? Czy karma ma na przykład wpływ na poziom wapnia?
A co ze stosowaniem jej u kotów młodych, skoro piszą, że to dla seniorów?

Daga

Post » Czw lut 23, 2006 19:42

Malusieńkiego mam chorego więc zaczęłam czytać ten wątek i uczę się na szybko. Jutro badania krwi i okaże się czy wstępujemy do klubu. Mocznicę już przerabialiśmy, ale wtedy kroplówki i leki pomogły, być może wyjdzie, że tylko na 1,5 roku :cry:
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Czw lut 23, 2006 19:50

Daga pisze:
Kaska pisze:poniewaz skonczylo mi sie akurat zarcie wyslalam jacka po zapasy nakazujac nabycie mokrego ze starych linii

czyżby więc to była wymarzona przez nas karma dla nerkowców we wcześniejszym stadium choroby? 8)
Kaska, a możesz w czasie przesłuchania dopytać o co chodzi z tymi kośćmi? Czy karma ma na przykład wpływ na poziom wapnia?
A co ze stosowaniem jej u kotów młodych, skoro piszą, że to dla seniorów?

przeslucham
prosze o dodatkowe pytania
pani sie juz przyzwyczaila, ze jestsem bardzo dociekliwa :wink:
moze wyrwe namiar do tego goscia od szkolen ?

dzioby spokojnie - jak widzisz masz tu mocna grupe wsparcia
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw lut 23, 2006 20:14

Dzioby - moja Czarna miala po mocznicy, kiedy zostala wyprowadzona na prosta, ze 2 razy pogorszone wyniki, ale za kazdym razem szybko dalo sie je poprawic i jest OK. Uwazaj na watrobe tez, to czesta dolegliwosc towarzyszaca nerkom.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lut 23, 2006 22:44

jestem bardzo ciekawa informacji o tym nowym RC urinary s/o
bo na razie nie rozumiem, jak ta karma moze byc korzystan jesli chodzi o nie-tworzenie sie zarowno fosforanow jak i szczawianow :roll: :wink:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw lut 23, 2006 23:22

Beata pisze:jestem bardzo ciekawa informacji o tym nowym RC urinary s/o
bo na razie nie rozumiem, jak ta karma moze byc korzystan jesli chodzi o nie-tworzenie sie zarowno fosforanow jak i szczawianow :roll: :wink:

no że niby to ph takie idealne, że nic się nie wytworzy ani w jedną ani w drugą stronę? :roll:

Daga

Post » Pt lut 24, 2006 0:18

Jeszcze trochę znalazłam o tej karmie w Animalii:

- przewlekła niewydolność nerek / syndrom urologiczny
- zapobieganie tworzeniu się i nawrotom wynikających ze zbyt zasadowego odczynu moczu kryształów i kamieni w pęcherzu i drogach moczowych (kamienie moczanowe oraz cystynowe)
- zapobieganie szczawianom wapnia, powstającym u kotów z upośledzonym funkcjonowaniem nerek

Ograniczonie poziomu fosforu w pożywieniu jest podstawowym warunkiem, aby spowolnić rozwój wtórnej nadczynności przytarczyc, która pogłębia zmiany w nerkach.
Wysoka zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA, DHA) pomaga utrzymać przesączanie kłębkowe na właściwym poziomie (działanie przeciwzapalne).
Flawonoidy (specjalny rodzaj polifenoli) posiadają 2 główne działania: spowalniają procesy utleniania oraz usprawniają filtrację w nerkach.
Zwiększony poziom mocznika może być przyczyną tworzenia się owrzodzeń na błonie śluzowej żołądka oraz jelit. Połączone działanie zeolitu oraz FOS znacznie zmniejsza współistniejące ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych

Daga

[poprzednia][następna]