Bardzo się cieszę

Wojtku, podwójne mizianko proszę

Dla Ciebie serdeczne pozdrowienia, jak zwykle

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Wojtek pisze: i jakoś wygadałem się, że to dla kota
Wojtek pisze: A jeśli chodzi o trilac, to wyczytałem na opakowaniu, że "każda kapsułka zawiera 1600 milionów bakterii kwasu mlekowego". Teraz się zastanawiam: jak policzono te bakterie? I czy w kapsułce nie ma przypadkiem o jedną mniej lub więcej?![]()
Maryla pisze:Wojtek pisze: A jeśli chodzi o trilac, to wyczytałem na opakowaniu, że "każda kapsułka zawiera 1600 milionów bakterii kwasu mlekowego". Teraz się zastanawiam: jak policzono te bakterie? I czy w kapsułce nie ma przypadkiem o jedną mniej lub więcej?![]()
dużą partię np. 1 ml roztworu dzieli się na mniejsze i mniejsze
opisuje to schemat rozcieńczeń
i liczy się bakterie ręcznie pod mikroskopem w małej partii
potem mnoży zgodnie ze schematem i otrzymuje się ilość w 1 ml lub 1 kapsułce - jak się chce
oczywiście że wynik jest przybliżony ale w miarę wiarygodny (zgodnie z krzywą Gaussa zapewne)
Daga pisze:I teraz Wojtek będzie nam pisał, że Hera zjadła danego dnia 27 hrupek, 2 łyżeczki mokrego i 1594 milionów bakterii kwasu mlekowego![]()
Daga pisze:Może tam siedzi jakiś robaczek na przykład, na którego Wy nie zwracacie uwagi?
Albo w ogóle jakiś stały "element krajobrazu". Nie zapomnę, jak Mrówka któregoś pięknego dnia upolowała dziurę po gwoździu w ścianie. Była cała akcja: czajenie się, fachowe podbięgnięcie po kanapie i błyskawiczne pacanie łapą
Wojtek pisze:Przez kilka dni będziemy jeszcze podawać trilac. Dzisiaj odkryłem, że Hera zjada trilac na suchoWystarczy wysypać na łyżeczkę i podsunąć pod pyszczek, a kicia zlizuje proszek z łyżeczki
Za dwa tygodnie kolejna kontrola i próba wyciskania drugiego gruczołu, jeśli coś w nim będzie.
Jedyne co mogłoby być lepsze, to apetyt Hery. Poprawia się, ale bardzo powoli.
Wojtek pisze:Od kilku godzin Hera z niepokojem obserwuje górne partie drapaka/.../Co też ulęgło się w tej małej głowce?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiagosia, PanPawel i 172 gości