Whiskas, Kitekat - dlaczego nie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 31, 2003 13:46 Re: a to cytat...

madziasz pisze:ze zwierzaków"W temacie kocich karm chcialam sie podzielic z Wami pewna informacja. Moja
znajoma wlasnie konczy studia na weterynarii (w przyszlosci rokuje nadziej
na dooobrego weta:-)) i opowiedziala nam kilka wiarygodnych ciekawostek na
temat m.in Whiskasa.
Studenci jej roku prowadzili przez rok badania laboratoryjne pod katem karm
dla kotow dostepnych na polskim rynku na przedmiocie zwanym dietetyka. Nie
bede zachwalac ogolnie znanych i sprawdzonych firm, ale dodam jako
ciekawsotke dlaczego wlascnie Whiskas jest tak szkodliwy.
Otoz w Whiskasie nie ma nawet grama miesa, gdyz zostalo ono zastapione soja,
zas zwierzaki oszukiwane sa dzieki komponentom smakowym i zapachowym. Nie
wspominam juz o wypelniaczu na bazie odpadow chmielowych pzostalych w
trakcie produkcji piwa."

przesłałam tę informacje do przyjaciela, który jest technologiem żywności w MasterFoods Polska a więc osobą A.kompetentną, B. nie związaną ze sprzedażą i promocją produktów, C, moim przyjacielem uwilebiającym moje kotuchy, a+b+c=nie mam żadnego powodu, aby mu nie ufać

dodam tez, że oprócz suchego RC i podobnych, moje kotuchy dostają mokrego whiskasa i od lat sa zdrowe, niemiłosiernie błyszczące i nie miały żadnych kłopotów zołądkowo- jelitowo-podobnych

nie piszę tego, aby zachęcić Was do whiskasa ale aby wszyscy mogli mieć obiektywny pogląd na sprawę i pełnię informacji

mój wniosek: jak z ludźmi- jednemu szkodzi to, innemu tamto, różna jest wrażliwość, różne czasem złożone przyczyny problemów, jednen ma uczulenie na biąły ser, drugi na pomarańcze, gdyby podsumowac np kłopoty zywieniowe małych dzieci na ograniczonej liczbie reprezentatywnych mam (jak na naszym forum), tez pewne objawy by sie oczywiście powtarzały ale nie oznacza to reguły

zacytuję więc przyjaciela

Jest to bzdura, zwykła tania sensacja
Nie zabieram oficjalnego stanowiska - ale można to skierować do odpowiedniekj osoby

z mojej strony prywatnie mogę Cię zapewnić abyś sie tym nie przejmowała
wypowiedz zawiera kłamstwa
studenci musieli prowadzić badania po dużej ilości chmielu

Co znajduje się w opakowaniu przeczytasz na nim
A ja gwarantuje Ci zgodność deklaracji z rzeczywistością - to poważny bisnes, nikt nie odważyłby się na przekrety

graga

Od: Wto paź 15, 2002 13:52

Post » Pt sty 31, 2003 14:03

Co do wiarygodności analiz producenta nie będę się wypowiadać, bo nijak nie jestem w stanie ich zweryfikować - niemniej kilka lat temu rozmawiałem z pewnym vetem, który dla własnych potrzeb zajął się wraz z paroma znajomymi analizą niektórych produktów, w tym i opatrzonych znakiem firmowym Whiskas - szczególnie suchej karmy. Powiem tylko, że wyniki nie były budujące (bo szczegółów z pamięci nie podejmę się odtwarzać).

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pt sty 31, 2003 14:04

:roll: o raju wiem ze nic nie wiem :lol: :lol: :lol:
Mysia i BazyliaObrazek Obrazek

ewas

Od: Śro lis 13, 2002 10:09

Post » Pt sty 31, 2003 14:12

ja nie twierdzę, że whiskas jest super

mój wet tez mówi że Rc do whiskasa to jak mercedes do malucha (i jakośc i cena),wszystkie produkty sa jakościowo zrówżnicowane, nie tylko żywieniowe co nie znaczy, że te tańsze -mniej doskonałe są szkodliwe, nie sa po prostu tak dobre jak inne i dlatego każdy z nas wie, ze dietę nalezy wywazyć według potrzeb kociszona dodac mu pradwziwe mięsko, jakiś jogurcik, itp

chodzi mi o to, ze nie mamy powodów sądzić, że to co jest na etykiecie, nie znajduje się i wewnątrz, osobiście nie wierzę w soję i chmiel

graga

Post » Pon lut 17, 2003 15:29 przykład

Mój po whisasie miał biegunkę, wzdęcia, puszczał śierdzące bąki, miał krew w kale. Po przejściu na Purinę jest w genialnej formie, I do tego sama jestem zaskoczona - w skali miesiąca wcale Purina nie jest droższa, bo jest bardzo wydajna i kot się najada.

buba

Od: Pon lut 17, 2003 14:22

Post » Pon lut 17, 2003 15:42

A czy ktoś ma wyrobioną opinię nt. Whiskas Advanced w saszetkach?
Ja daję to moim kotuchom i smakowo uwielbiają, ale tyle tu niekorzystnych opinii o whiskas. Czy seria Advanced jest rzeczywiście lepsza? Bo droższa to jest na pewno :!:
Obrazek
_Gusia_ dawniej "catsnkit"
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Od: Nie gru 22, 2002 18:12

Post » Pon lut 17, 2003 15:52

nie chcę, aby uznano że mam jakies udziały w MasterFoods :lol:
ale nie mam nic przeciwko advanceowi, moje maluchy a wczesniej Kicia w ciąży to własnie jadły i są okazami zdrowia i urody

ponadto Master Foods produkuje także Walthama co do którego nie pamietam żebym coż złego przeczytała

stratyfikuja produkty aby miec jak największy udział w rynku zarówno wsród bardzie wymagających i tych mniej bądx w innej sytuacji ekon

graga

Post » Wto lut 18, 2003 0:35

Moja kotuchna jada suchy whiskas, ale chcę ja przeżucić na Purinę. Niewiem tylko czy będzie chciała to jesć, bo jest bardzo wybredna. W sklepie zoologicznym widziałam duzo różnych rodzajów Puriny min. na bazie mleka z proszku, z jagnęciną, itd. i szczerze mówiąc nie wiem którą wybrać. Poradźcie mi która Purina będzie najlepsza dla 2,5 letniej kotki, nie wychodzącej z domu? Z góry dziękuję.
Monik + Daszkowska

monik

Od: Pon lut 17, 2003 23:17

Post » Wto lut 18, 2003 1:10

Ja kupuję właśnie purinę i robię z niej mieszankę.Trochę tej dla długowłosych trochę indyka trochę mlecznej.Kotu to pasuje.Nie lubi jedynie tej dla kastratów ale to kwestia smaku kota.

Munia

Od: Pt gru 13, 2002 20:12

Post » Wto lut 18, 2003 8:10 Waltham, Whiskas Advanced w saszetkach?

Jeśli chodzi o Waltham, Whiskas Advanced w saszetkach, to wg mojego weta - niezłe. Szczególnie, że kiedy mój kociak miał bardzo poważne kłopoty żołądkowo-jelitowe korzystaliśmy ze specjalnej diety dla chorych kotów Walthama i "wyprowadziła nas na prostą". Ale, po dojściu do zdrowia kocurka wet zalecił przejście na Purinę. Jeśli chodzi o smaki wypróbowaliśmy Purinę dla kociąt, teraz po "cięciu" mojego łobuza :twisted: daję mu Purinę dla kastratów i nieco kefiru (uwielbia go w ramach deseru). No i żadnego mleka, bo to zabójcze dla kilkumiesięcznego kota.

buba

Post » Wto lut 18, 2003 11:25

Rany,jak przeczytałam wypowiedź Madziasz,to o mały włos nie dostałam zawału 8O .Ludzie,tak nie można! Całe szczęście,że Grażka mnie uspokoiła i uważam,że te wypowiedzi Madziasz to ploty.
Kupiłam pół roku temu kocura i zapytałam się hodowcy,co kotek jada.Miał ok.3 m-cy.Powiedziała,że puszki,wymieszane z mięsem i rozmoczone suche.Taka pacia.Poleciła mi whiskasa.Miałam mieszane uczucia,bo moje koty takie wybredne,tylko mięsko,suche RC i to jeszcze z łachą.A tu whiskas?
Dawałam tylko młodemu tę pacię,ale inne kotki zaczęły mu podjadać i teraz minęło już pół roku i wszystkie wciągają aż miło.Gdy byłam zajęta porodem i dałam im tylko mięsko,to z pogardą je zasypywały...
Koty są dorodne,zjadają wszystko,mają apetyt.Puszki są polecane przez wet dietetyków-patrz napis na wieczku.
Uważam,że jest to dobry wypełniacz,moim kotom służy,nie mają kłopotów zdrowotnych.
:D I znowu muszę Ci dziękować Graga,że moje serducho rytmicznie bije.Całuski

Candy

Od: Wto lut 04, 2003 22:27

Post » Wto lut 18, 2003 11:39

Ja bym się nie łudziła, że to karma wysokiej jakości. Jasne, niektórzy ludzie jedzą całe życie pasztetową i żyją ale czy to dla nich zdrowe i czy nie mogliby jeść lepiej to już inna sprawa. Tanie jedzenie to po prostu tanie jedzenie.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto lut 18, 2003 11:45

No i jeszcze jedna sprawa.
Co to jest "Polskie Stowarzyszenie Dietetyków Weterynaryjnych" i czym się zajmuje oprócz reklamowania Whiskasa i Pedigree? W internecie udało mi się znaleźć informacje o tym stowarzyszeniu tylko na stronie producenta tych dwóch karm.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto lut 18, 2003 12:03

Mówcie co chciecie, ale ja już krzywdy Whiskasowej mojemu kotu nie zrobię. Wystarczy, że raz ciepriał. A co do wartości Whiskasa - przeczytajcie na opakowaniu ile (oficjalnie, bo tego ile jest rzeczywiście wiedzą pewnie tylko producenci) procent mięska zawiera, a ile np. Purina czy Hill`s. Z drugiej strony moja mama swojego kota karmiła tylko suchym Kitekatem i nie narzekał, był okazem zdrowia. Kwestia wyboru, w końcu niektórzy ludzie też jadają w Mc Donalds i im to odpowiada...(ja też lubię ich lody z polewą czekoladową...) Myślę, że i tak wszystko o stosowanej diecie powiedzą nam oczy naszego kota...

buba

Post » Wto lut 18, 2003 12:07

Falko, nikt nie twierdzi, że to produkt wysokiej jakości
jak pisałam poprzednio - nie oznacza to jednak że trujący
rózna jest wrazliwośc kiciowych żołądków
pisałam że moje to jedzą i od lat nie miały jednego dnia niestrawności, sa wesołe, pięknie błyszczące
nie twierdzę, że to dzięki whiskasowi, może taka ich uroda, może sprzyja im atmosfera w domu, może powietrze i woda są inne , nie wiem, wiem, ze im nie szkodzi
chodzi mi o to aby nie pietnować tych , którzy uzywają produktów przez innych nie akcpetowanych, nikt naszym milusińskim krzywdy nie chce robić, kazdy tez ma inne mozliwości i nie mozna wpędzać go w obsesję że mając syt.ekon. taką sobie winien inwestować w karmy topowe bo może ten ktoś ma dzieci , którym nie może zapewnić topowych produktów (chodzi oczywiście o zywność), ja na szczęscie nie narzekam na syt.fin. ale daje im whiskasa - oczywiście nie jako jedyną karmę, jedza i inne rzeczy, mają RC, Purine itd
Nie czuję i nie widzę, zebym im szkodziła. Rozwijaja się wzorcowo.Oto głównie chodzi.

graga

[poprzednia][następna]