wystawianie "kota domowego"

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lut 13, 2006 17:32 wystawianie "kota domowego"

proste pytanie- czy jest tu ktos kto wystawia swojego kota rasy koktajlowej ? ;)
Obrazek

AsiaS

Od: Pt lis 08, 2002 10:58

Post » Pon lut 13, 2006 18:26 Re: wystawianie "kota domowego"

AsiaS pisze:proste pytanie- czy jest tu ktos kto wystawia swojego kota rasy koktajlowej ? ;)

Mnóstwo osób - zajrzyj na podforum Koty, tam jest relacja z tryumfów DFO (Domowych Forumowych) :D

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw lut 16, 2006 22:09

a ja zapraszam cię na wystawę w maju do Łodzi - będzie Special Show właśnie kotków domowych :dance:
oto link na stronę CAT CLUB ŁÓDŹ http://www.catclub-lodz.pl
Ave

Post » Czw lut 16, 2006 22:14

ja raz wystawiałam moja Pusie :) zdobyła śliczny puchar za Best Opposite Sex :D
Teraz zgłosilam ja na 2 dni do Opola :)

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Pt lut 17, 2006 17:39

mogę prosić o wyjasnienie, co ten tytuł dokładnie oznacza i jak się go zdobywa?

GlorRriA

Od: Pon gru 05, 2005 0:17

Post » Pt lut 17, 2006 19:13

Best Opposite Sex - czyli najlepszy kot przeciwnej płci :wink: To tytuł zdobywany podczas finałowego konkursu tzw. Best in Show. Każdy sędzia może z każdej sędziowanej przez siebie kategorii (I - persy/egzotyki, II - półdługowłose, III - krótkowłose, IV - syjamskie/orientalne, V - koty domowe) wybrać (czyli nominować do BIS) najlepszego kocura, najlepszą kotkę, najlepszego kastrata, najlepszą kastratkę, najlepszego młodziaka 6-10, najlepszego kociaka 3-6 i najlepszy miot. W kotach domowych poprzestaje się na nominacji najlepszego kocurka i najlepszej kotki (domyślnie kastratów). Potem te koty są ze sobą porównywane (w kat. I, II, III, IV w odpowiedniej klasie: kotki z kotkami, kocurki z kocurkami, mioty z miotami; w kat. V. - kocur z koteczką). Miot, kociaka i młodziaka wybiera się niezależnie od płci, natomiast w pozostałych klasach jest rozróżnienie.
I tak, gdy juz zostanie wybrany najlepszy kocurek i najlepsza kotka, są one porównywane ze sobą i sędziowe wybierają kota, który zdobywa tytuł BIS - Best In Show. Kot z nim porównywany zostaje Best Opposite Sex właśnie.

Oberhexe

Post » Pt lut 17, 2006 19:23

A ja gdzieś czytałam, że kastraty nie otrzymują nominacji do BiS z założenia... To jak to jest?

Pozdrawiam

dorregaray

Od: Nie sty 01, 2006 18:50

Post » Pt lut 17, 2006 19:28

dorregaray pisze:A ja gdzieś czytałam, że kastraty nie otrzymują nominacji do BiS z założenia... To jak to jest?

Pozdrawiam

Ależ oczywiście, że dostają, BISy też zdobywają. Tyle, że są porównywane z innymi kastratami, a z kotami innych klas wystawowych tylko w razie porównania do BIC - Best In Category, w którym spośród najlepszego kota dorosłego, najlepszego kastrata (lub kastratki), młodziaka i kociaka wybiera się najlepszego kota w danej kategorii, który dalej walczy o Best of Best.
Znamy takiego kastrata, który nie tylko wygrał BIC II kat., ale i BOB I zakosił na wystawie.

Kastraty nie są uwzględniane w porównaniu do BIV, chociaż teoretycznie może odbyć się BIV kastratów - tyle, że praktycznie nie udaje się zebrać tylu kastratów w danej grupie kolorystycznej, by można było zrobić BIV.

Oberhexe

Post » Pt lut 17, 2006 19:56

To co w takim razie z regulaminem wystawowym FIFe?

• Artykuł 32
Koty wykastrowane nie biorą udziału konkursie Best in Show i Best in Variety.
Konkurują między sobą o tytuły Best in Variety Neuter i Best Neuter.

Może już nieaktualny???

dorregaray

Od: Nie sty 01, 2006 18:50

Post » Pt lut 17, 2006 20:11

dorregaray pisze:To co w takim razie z regulaminem wystawowym FIFe?

• Artykuł 32
Koty wykastrowane nie biorą udziału konkursie Best in Show i Best in Variety.
Konkurują między sobą o tytuły Best in Variety Neuter i Best Neuter.

Może już nieaktualny???

To tylko kwestia sformułowania.
Na wszystkich dyplomach Jankesa z nominacjami mamy wbite jak wół "nom BIS", a na kilku jest "Best in Show Neuter", a nie "Best Neuter".
Przepis mówi o tym, że kastrat nie może być nominowany do BIS jako
kot dorosły, ani uczestniczyc w porównaniu Best in Variety z kotami niekastrowanymi.
Porównanie w BISie kastratów odbywa się zazwyczaj po porównaniu młodzieży 6-10, a przed kotami dorosłymi.

Oberhexe

Post » Pt lut 17, 2006 20:25

A jak wystawa jest organizowana w systemie „Best in Category” to kastrat może nawet i BOBa dostać, o czym Megi już zresztą wspominała. Tylko wtedy najpierw musi zostać wybrany najlepszym kastratem, a dopiero później jest porównywany z najlepszymi kotami z innych klas wystawowych.
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05