Kicia z bezwładem tylnich łapek ze schroniska w domku tymcz.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie lut 12, 2006 20:56

Jose Arcadio Buendia pisze:Iwcia, Ty nie możesz jej wziąć?

Ps.
Prawdę mówiąc jestem troszkę zaskoczony tym diagnozowaniem na podstawie fotki w wątku, które ma tu miejsce.

aamms pisze:Jeśli ktoś ją weźmie, będzie z nią ćwiczył i masował jej łapki to koteczka z tego powinna wyjść..

aamms pisze:Moim zdaniem kicia jest w o wiele lepszej formie i w lepszym stanie niż był Nikuś.. I ma normalne mięśnie tylnych łapek..
Stawiam na to, że w kochającym domku koteczka bardzo szybko dojdzie do siebie..

Tak naprawdę, na razie nie wiadomo nic, więc w wątku, w którym szuka się opiekuna dla kota warto powściągliwiej pisać o prawdopodobieństwie sukcesu rehabilitacji. A jeśli te foto-diagnozy są mylne? Ktoś kiedyś może mieć o to słuszny żal...
Uważam, ze z pomysłami na to, co koteczce jest potrzebne i co może jej pomóc trzeba poczekać do porządnej diagnostyki.
I chyba takiego domu przede wszystkim kota szuka: domu, w którym ktoś ją przyjmie i pilnie zrobi wszelkie niezbędne badania, będąc przygotowanym na to, że może się okazać, iż kota będzie kicią bardzo specjalnej troski do końca życia z wszystkimi tego blaskami i cieniami...

Ja nie stawiam diagnozy napisałam tylko, ze wyglada jak by była po wypadku i chce jej zrobić prześwietlenie wtedy będzie coś więcej wiadomo. Niestety w schronie nic do tej pory nie zrobiono, a jest tam już od jakiegoś czasu, oni nie mają aparatu do robienia prześwietlenia, po prostu leży w klatce :( .
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Nie lut 12, 2006 21:00

Czyli sytuacja jak z moim Mikołajem... leżał na internie w klatce bo nikt nie potarfił sie nim zajać a na rtg nie było pieniedzy...
Iwcia, a nie da rady wziać go na godzine ze schroniska i zawieźć do innego weta na zdjecie?
Przecież to bardzo ważne...
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Nie lut 12, 2006 21:00

Iwciu, nie do Twoich wypowiedzi odnosiłem się pisząc o "diagnozowaniu". Jeśli to zabrzmiało inaczej, przepraszam.
Nie mam wątpliwości, że dołożysz wszelkich starań, żeby kotulę zdiagnozować jak najlepiej. Nie ma szans, żeby poszła na jakiś czas do Ciebie?

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Nie lut 12, 2006 21:01

Kasia D. pisze:Iwcia, a nie da rady wziać go na godzine ze schroniska i zawieźć do innego weta na zdjecie?
Przecież to bardzo ważne...

Racja, czas gra tu fundamentalną rolę.

janykiel

Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Nie lut 12, 2006 21:05

Będę próbowała zabrać ja na prześwietlenie, ale jeśli będzie miała uszkodzony kręgosłup, to dla niej wyrok w schronie :(

Bardzo bym chciała ja wziąć do siebie ale mam dziczka z cherpesem.
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Nie lut 12, 2006 21:09

Jose Arcadio Buendia pisze:Ja też mam wielką nadzieję, że kota będzie miała szczęście. W przypadku uszkodzeń kręgosłupa kapitalne znaczenie ma czas. Daltego trzymam kciuki za to, żeby jak najszybciej ktoś wziął ją z azylu i dokładnie zdiagnozował.

aamms: ja nigdzie nie napisałem, że twierdzisz, że jest jakieś 100% pewności. Uważam po prostu, że jakiekolwiek porównywanie nie ma sensu tu, bo o tej kotce nie wiadomo nic. Nie ma danych do porównywania. Wyrokowanie na podstawie zdjęcia na forum to po prostu fantazjowanie.

Zgadzam się z Tobą, że na podstawie zdjęć nie można postawić diagnozy.. Ale jeszcze raz powtarzam, że to są porównania z Nikusiem..

Dlatego zapytałam o to jak kicia radzi sobie z kuwetą.. Jeśli miałaby kłopoty z nietrzymaniem moczu i robieniem pod siebie, wtedy są niewielkie szanse.. jeśli kicia nie ma takich problemów są baardzo duże szanse na rehabilitację i to też napisałam..

A na podstawie zdjęć mogę powiedzieć właśnie to co napisałam, że kicia ma mięśnie w całkiem niezłym stanie i nieźle jej wychodzi rozcapierzanie pazurków, czego u Nikusia doczekałam się po miesiącu albo więcej rehabilitacji..
Naprawdę uważam, że jak da się jej szansę to jest duże prawdopodobieństwo, że może z tego wyjść.. I zgadzam się, że teraz najważniejszy jest czas dla niej.. Im szybciej stamtąd zostanie zabrana tym lepiej dla niej..

A dla Twojej informacji, to jest Nikuś zaraz po przyjeździe do mnie.. też z łodzkiego schroniska..
Obrazek

Tu jest pierwszy wątek o Nikusiu i informacje ze schroniska..
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=29 ... sc&start=0
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Nie lut 12, 2006 21:09

iwcia pisze:Będę próbowała zabrać ja na prześwietlenie, ale jeśli będzie miała uszkodzony kręgosłup, to dla niej wyrok w schronie :(

Bardzo bym chciała ja wziąć do siebie ale mam dziczka z cherpesem.

Łatwiej chyba będzie znaleźć opiekuna, kiedy będzie cokolwiek więcej wiadomo. Na pewno jak najpilniejsze prześwietlenie może tylko ułatwić sytuację. Zrób je, jeśli tylko masz taką możliwość...

janykiel

Post » Nie lut 12, 2006 21:16

aamms, znam historię Nikusia, śledziłem ją trochę na forum. :)

aamms pisze:A na podstawie zdjęć mogę powiedzieć właśnie to co napisałam, że kicia ma mięśnie w całkiem niezłym stanie i nieźle jej wychodzi rozcapierzanie pazurków, czego u Nikusia doczekałam się po miesiącu albo więcej rehabilitacji..

Będę się upierał, na podstawie zdjęć w necie, nie można nic powiedzieć. Rozcapierzenie pazurków może być efektem miliona rzeczy. Po prostu nie ma tu czego porównywać. Z jednej strony jest Twoja imponująca wiedza o Nikusiu i jego przypadku, z drugiej, nasza zerowa wiedza o tej kici. Nie ma czego zestawiać.
Tyle na ten temat bo już chyba został wyczerpany.

Ale zgadzamy się w jednym, i tego się trzymajmy: potrzebna jest naprawdę pilna diagnostyka, przy uszkodzeniach kręgosłupa czas liczy się w godzinach.

janykiel

Post » Nie lut 12, 2006 21:21

Jose Arcadio Buendia pisze:Ale zgadzamy się w jednym, i tego się trzymajmy: potrzebna jest naprawdę pilna diagnostyka, przy uszkodzeniach kręgosłupa czas liczy się w godzinach.

Owszem, zgadzam się, że czas liczy się w godzinach..
Do tego co napisałeś, chciałam dodać, że potrzebny jest jeszcze dom, który nie boi się takiego wyzwania..

A to co napisałam mialo na celu pokazanie, że nie taki diabeł straszny jak go malują.. :D

aamms

Post » Nie lut 12, 2006 22:22

Czy ktoś mógłby ją wziąć do siebie, jeśli ja zabiorę ją od tej osoby za trzy tygodnie? Obiecuję, ze to zrobię. Teraz nie mogę- mieszkamy u rodziców z naszymi zwierzętami aż do zakończenia remontu. Proszę, niech ktoś ją zabierze na te trzy tygodnie, a może nawet za dwa juz mogłabym ją zabrać
Obrazek

saskia

Od: Pon gru 06, 2004 16:51

Post » Nie lut 12, 2006 22:33

saskia pisze:Czy ktoś mógłby ją wziąć do siebie, jeśli ja zabiorę ją od tej osoby za trzy tygodnie? Obiecuję, ze to zrobię. Teraz nie mogę- mieszkamy u rodziców z naszymi zwierzętami aż do zakończenia remontu. Proszę, niech ktoś ją zabierze na te trzy tygodnie, a może nawet za dwa juz mogłabym ją zabrać

iwcia, wymyślisz coś na te dwa - trzy tygodnie?

aamms

Post » Nie lut 12, 2006 22:35

Dziewczyny, błagam, niech ktoś ją weźmie. Jestem świeżo po leczeniu mojego psa Bambosza z paraliżu tylnych łap. Chyba dlatego ta kicia szczególnie chwyciła mnie za serce. Ale u mnie... :( - i daleko, i wciąż jest Milusia, jeszcze nie szczepiona, i kasy... hmmm... już jadę na pożyczce, mamy stan zżera strasznie :(

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie lut 12, 2006 22:58

Anka pisze:Dziewczyny, błagam, niech ktoś ją weźmie. Jestem świeżo po leczeniu mojego psa Bambosza z paraliżu tylnych łap. Chyba dlatego ta kicia szczególnie chwyciła mnie za serce. Ale u mnie... :( - i daleko, i wciąż jest Milusia, jeszcze nie szczepiona, i kasy... hmmm... już jadę na pożyczce, mamy stan zżera strasznie :(

Ja też błagam.. Im wcześniej tym większa szansa.. :oops:

Saskia, jesteś wielka.. :D :aniolek:

aamms

Post » Nie lut 12, 2006 23:10

Ja mogę tylko potrzymac :ok: żeby sie ktoś znalazł co ja weźmie
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52