Pomocy :( jak nauczyć kota korzystania z kuwety?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 27, 2006 15:45 Pomocy :( jak nauczyć kota korzystania z kuwety?

od jakiegoś tygodnia mam czarną kotkę. nie wiem, w jakim jest wieku, sądzę, że ma kilka miesięcy. Kicia jest kochana, uwielbia być głaskana itd. problem w tym, że nie chce się załatwiać do kuwetki. jest znajdką, ale podejrzewam, że wcześniej była w domu - inaczej trudno zrozumieć, dlaczego tak strasznie łasiła się do obcych, potwierdza to również fakt, że kicia miała strasznie rzadkie futerko, dopiero niedawno zaczęło jej gęstnieć. trudno mi uwierzyć, że z taką mizerną ochroną przetrwałaby na tych mrozach. z drugiej strony, była taka wychudzona...

wracając do kuwety - jestem bezradna. kicia się kilka razy załatwiła na podłogę, ale generalnie załatwia się na polu. i tu jest problem - nie chcę, żeby była kotek wychodzącym, bo mieszkam przy ruchliwej ulicy. jeślmi mała nie nauczy się korzystać z kuwetki, to, niestety, nie ma mażliwości przetrzymywania jej w domu, tym bardziej, że moi rodzice się ne zgodzą (i tak sa cierpliwi).

dzisiaj w nocy zatrzymałam kotkę w mieszkaniu (wcześniej spała w piwnicy). spała na dywanie w przedpokoju, obok była kuweta. I... kot wysiusiał się na podłogę :/. gdzies po 8 bardzo chciała iść na pole, więc została wypuszczona - i od razu poszła zrobić kupkę. widać nie wiedziała, że ma specjalne miejsce w domu... :(

i jeszcze jedno - kicia ma rzadką kupkę. począrkowo myślałam, że to efekt środka przeciw robakom, ale dostała go tydzień temu, a kupka nadal jaka była, taka jest.

pomóżcie!

okapika

Od: Pt maja 27, 2005 20:16

Post » Pt sty 27, 2006 15:48

Wysadzaj kotke kilka razy dzienni do kuwetki po jedzeni spaniu itp pogrzeb w zwirku ,kotka powinna zalapac.
Nie karc ja za zrobienie qoopy na podloge ale pozbieraj to z podlogi i wsadz do kuwety,pomerdaj w piasku i wyrzuc zapach zostanie i kicia powinna zalapac.
Biegunka moze byc spowodowana nagle duza iloscia jedzonka.
Obrazek

123

Od: Sob paź 29, 2005 14:53

Post » Pt sty 27, 2006 15:53

123, dzięki za rady. niestety, wkładałam ją do kuwety już milion razy, grzebałam w piasku itd. kupki jeszce nie dałam, za to spróbowałam z moczem (na papierku). i nic. ale może kupka podziała....

okapika

Post » Pt sty 27, 2006 15:55

Fajnie że przygarnęłaś tę kicię :D Uratowałaś jej życie!
Na początek zamykaj kicię w małym pomieszczeniu gdzie na pewno znajdzie kuwetę. Może łazienka? Jak kicia zrobi siuuu na podłogę zbierz to papierem i włóż do kuwety, tak żeby żwirek zaczął pachnieć moczem. Możesz też nasypać do żwirku trochę ziemi z pola (nie wem czy dasz radę w te mrozy wygrzebać ziemię :roll: ). Jeśli kicię przetrzymasz w domu to na pewno qupkę też zrobi i przy odrobinie szczęścia zrobi ją do kuwety.
Jesli nie to też pokaż jej gdzie TO trzeba umieszczać.
Obserwuj kicię. jeśli zobaczysz że zbiera jej się na siu to szybko wstaw ją do kuwety, pokaż że mozna to ładnie zasypać i oczywiście bardzo ją pochwał za to :D.
Bądz cierpliwa - powinno poskutkowac. Koty to czyścioszki i większość znanych mi znajdek instynktowie szła do kuwety już za pierwszym razem, nawet jeśli wcześniej załatwiały się na dworze.
Są też inne powody załatwiania się poza kuwetą. Kicia może być chora i dlatego tak się zachowuje. Byłaś z nią u lekarza?
Co do konsystencji qupy to może być to wina karmy. Jesli dajesz jej whiskasa albo inne supermarketowe byle co to niestety takie są skutki. Poczytaj w kocim ABC o prawidłowym żywieniu kota.
Albert, Fisia Haczyk, Tadeuszek

Catrina

Od: Pon kwi 18, 2005 11:53

Post » Pt sty 27, 2006 17:19

ja bymm poradziła zamkniecie małej w miejscu gdzie jest mała przestrzen i nie ma problemu z posprztaniem

ja bym nawet zaczeła od zmieszania zwirku poł na pol z piaskiem z dworu
popros jakiegos silnego faceta zeby ci wykopał

ja tak mialam z malutkim antosiem - był w lzaience , miał kuwetke z zwierkiem +piach a robił wszystko za pralka
wiec odsunełam pralke i tam wstawiłam kuwetke i to był strzał w dziesiatke
po wypuszczeniu małego z łazienki robił sioo i koope wyłacznie w kuwecie

jaki masz zwirek
moze zapach albo grubosc kotce nie pasuje
spróbuj jakis drobny i bezzapachowy

trzymam kciuki
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Pt sty 27, 2006 18:58

Dzięki za pomoc :)

żwirek mam bezzapachowy, ciemny z gdzieniegdzie białymi granulkami, nazywa się "BeneK", kosztuje ok 6 zł. chyba nie jest zły?

poza tym... kicia chyba nie ma nic przeciwko temu, zaraz wyjaśnię, dlaczego tak sądzę...

chcąc ją zachęcić, pokazałam jej, jak daję do kuwety trochę zebranego moczu. pokazałam jak się zagrzebuje itd, posprzątałam.

ale coś, co jest dla mnie szokiem: zarówno przed tą operacją, ajk i potem, kicia - chyba chcąc mnie zadowolić - POŁOŻYŁA się w kuwecie, myląc ubikację z łóżkiem :roll: nie wiem, cieszyć się, czy przeciwnie? na początku, ajk do nas przyszła, to upodobała sobie taką parasolkę na niej leżała (wtedy jeszcze u nas nie spała). Ostatnio zrobiła na nią sioo. więc może teraz też tak będzie? oby...

u weta jeszcze nie byłam, tylko poo tabletki na robaki i środek przeciw pchłom. planuję tam zajść jutro lub w przyszłym tyg., tym bardziej, że trochę zastanawa mnie zachowanie kici - nie chce się w ogóle bawić, cały czas tylko chciałaby być głaskana, poza tym leży coś przekąsi. czy to normalne?
Ostatnio edytowano Śro sty 04, 2012 1:15 przez okapika, łącznie edytowano 1 raz

okapika

Post » Pt sty 27, 2006 19:08

Pomysł zmieszania żwirku z ziemą jest dobry, ale teraz awykonalny - propnuję więc kupić ziemię do kwiatków w kwiaciarni i posypać po wierzchu w kuwecie - powinno zadziałać :!: Powodzenia!

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt sty 27, 2006 21:09

Niunka tez kladzie sie do jedzenia(bo o to Ci chyba chodzi?) i uwielbia byc glaskana.W zwirku tez sie na poczatku namietnie pokladala.
Teraz mniej.
Moze ona ma cos przeziebione i np przy sikaniu ja boli i kuweta jej z bolem sie kojazy?
Sama nie wiem kotki raczej zalapuja szybciutko do czego jest kuwetka.Dziewczyny madrze radzily ograniczyc przestrzen moze wtedy szybciej zalapie .
Czy masz inne koty w domu?jezeli tak to moze niech z ich kuwety skorzysta.
Obrazek

123

Od: Sob paź 29, 2005 14:53

Post » Pt sty 27, 2006 21:16

małe kociaki często kłada sie w kuwecie albo sie bawia zwirkiem

spróbuja ograniczyc jej przestrzen i zmieszaj zwirek z piaskiem
jesli to nie pomoze zrob jej badania sioo
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Pt sty 27, 2006 21:53

Moj sprawdzony sposob na nauczenie kociaka korzystania z kuwety: kiedy widzimi, ze kocio szykuje sie do zrobienia "niespodzianki" na podlodze, poprostu go bierzemy i pedzimy do kuwety :>

W przypadku wszystkich kotow, ktore u mnie przebywaly -zawsze sie sprawdzalo. Nawet malenka Chou podlapala (chociaz pare razy zrobila "fontanne" jak bieglam z nia do kuwety :roll: ).

Co do pokladania sie w kuwecie -maluchy, ktore u mnie byly zwykle tak sie zachowywaly po wymienieniu zwirku na swiezy.

Yzalbe

Od: Wto lis 18, 2003 16:12

Post » Pt sty 27, 2006 22:08

Ja tez miałam taki problem, ale latem, wiec wziełam ziemie z dzialki i kota załapała. Ale taraz jest zima, mzoe zakup woreczek zwykłej ziemi, a jak sie raz załatwi dosyp najtancszego żwirku np. z Kauflandu. Myłśe,ze kota zacznie korzystać z kuwety.
Ostatnio sterylizowałam dzika kotke, od razu wiedziała do czego służy kuweta, a przy pierwszej musiałam troche popracowac :wink:
Powodzenia. :wink:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pt sty 27, 2006 22:20 Catrina ma rację

Znam Catrinę jej uwagi są bezcenne. Inne na pewno też. Powołuję się na Catrinę, bo tez miałem ten problem, gdy wziałem kotke ze schroniska i Catrine przy okazji poznałem. Mam tylko 2 uwagi.
1. Można nauczyć kuwetki, jeśli sie wie , w jakich warunkach kicia wczesniej sie załatwiała. Jesli nie, to
2. Rady Catriny są bezcenne.
Powodzenia

Mirek

Od: Pt sty 20, 2006 21:28

Post » Sob sty 28, 2006 8:41

w nocy kicia zrobiła 2 kupki. w całym przedpokoju śmierdziało nie do wytrzymania. ale nie o to chodzi.

posprzątałam to z pomocą mamy. zgodnie z radami włożyłam część kupki do kuwety, trochę zasypałam i pogłaskałam kota. może nei byłam zbyt przekonywująca, bo się zdenerwowałam i trochę zmuszałam kicię, żeby się na to patrzyła :roll: wtedy ona zaczeła sę interesować kuwetką i zaczęła do niej wchodzić. myślałam, że załapała, że teraz zasypie kupkę całkowicie, ale...

kicia się POŁOŻYŁA. na piasku, na kupce. biedne, nieszczęśliwe zwierzę, które chce zadowolić swoją panią za wszelką cenę, mimo swojego instynktownego wstrętu do brudów.

pewnie myślała, że o to chodzi, skoro wcześniej ja chwaliłam za wchodzenie do czytaej kuwety (myślałam, ze się w ten sposób przyzwyczai).

mało się nie popłakałam :crying: :crying: :crying: potem kot poszedł na pole

moi rodzice są u kresu wytrzymałości. cały czas mi mówią, żebym pozwoliła kici wychodzić. pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowano Śro sty 04, 2012 1:16 przez okapika, łącznie edytowano 2 razy

okapika

Post » Sob sty 28, 2006 9:15

Na polu to ona zamarznie, zlapie zapalenie pluc, oskrzeli i tyle bedzie z kota.
Bylas z nia u weterynarza? Za szybko sie poddalas, szkoda strasznie kota. I nie o wychodzenie tu chodzi, tylko o nauke. To musi troche potrwac.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob sty 28, 2006 9:22

oczywiście, kicia nie jest stricte na polu, tylko w piwnicy. po prostu dałam ją za drzwi, a ona sobie 3 m przeszła do okienka piwnicznego. nie skazuję kota na mróz, ma tam cieplutki piecyk itd. bez obaw, nie wyrzucam jej tak po prostu na ogród

do weta pójdę w poniedziałek
Ostatnio edytowano Śro lip 12, 2006 19:35 przez okapika, łącznie edytowano 1 raz

okapika

[następna]