Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 20, 2006 16:29

nan - podajesz karmy mokre
a co z suchymi ?
rozmawialam z wetem - i on jak najbardziej widzialby mozliwosc stosowania karm bytowych o nizszym bialku i fosforze - z kontrola oczywiscie ( zreszta on nie zalecal dodawania ipakitine do karm nerkowych - tylko do domowych posilkow) u kotow o ustabilizowanym stanie, ktore nie mialy duzych przekroczen - czyli np u Balbiny i Bazylki
popatrzylam na sklad karm suchych bo dziewczyny to mokre jako podwieczorek traktuja i tak mi wychodzi, ze w sumie najprzyjazniejszy bylby Biomill
zreszta na moja prosbe Oberhexe poprosila dystrybutora o analize skladu sprzedawanych przez nich karm - Biomill z checia udostepnil - reszta producentow cos nie bardzo chce :roll:
......................Chicken.............Salmon
Parametr..jedn miary

Wilgotność %........8......................8
Proteiny%.............29.................29
Tłuszcz %..............15................15
Minerały%.............6....................6
Węglowodany%........40...............40
Celuloza%................2.................2
Suma włókien%.........4,7............5
Energia kcal/kg ...........4100.....4100

Witamina A UI 10000........10000
Wtamina D3 UI 1500.....1500
Wtamina E mg 100.......100
Witamina C mg 75.......75
Wtamina B1 mg 7........7
Vitamin B2 mg20........20
Witamina B3 mg 30...........30
Niacine mg 50............50
Witamina B6 mg 10.............10
Witamina B12 mcg 100.........100
Biotyny mg 0,6..........0,6
Kwas foliowy mg 2..........2
Cholina mg 3000..........3000
Beta-Caroten mg 0..........0
Tauryna mg 1500...........1500
L-karnityna mg 200..........200
Selen mcg 200............200
Tłuszcze (Omega 6) % 2,2............2,4
Tłuszcze (Omega 3) % 0,4.............0,4
Lodine mg 2.............2
Wapń % 1..............1
Fosfor % 0,7.........0,7
Potas % 0,6..........0,6
Sód % 0,4...........0,4
Magnez % 0,09.............0,09
Żelazo mg 140.............140
Miedź mg 12...........12
Mangan mg 15..........15
Cynk mg 200..........200

o innych bytowkach wiem tyle co z opakowan - wszystkie maja po 32-35 % bialka
Iams z kurczakiem mial chyba mniej

M y zapewne poczekamy z wprowadzeniem innej karmy zanim Boni nie upora sie z Coli i jego wyniki nie opuszcza tych paskudnych poziomow, ktore osiagnely - ale zaczynam sie nad tym zastanawiac - jeszce konkretnych karm z wetem nie dyskutowalam - na razie usiluje zebrac jmaterialy
:wink:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Sob sty 21, 2006 21:39

Kochani, na razie wstrzymajcie się proszę ze spisywaniem danych z karm. Znalazłam sklep internetowy, który ma to bardzo ładnie opisane i spisuję dane od nich :P
Masz rację Kaska, u/d nie ma dla kotów, ale jak sobie poczytałam o jej działaniu, to zastanawiam się, czy to najlepsze wyjście dla Boniego, wydaje mi się, że za wcześnie..

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Nie sty 22, 2006 0:36

Przestraszyłaś mnie, Nan. 8O
Moja Balbinka zaczyna tyć, a łapki ma chudziutkie. Boję się o ten zanik mięśni. o którym piszesz. Z drugiej strony, gdy Balbinka polowała na myszy, a karmę leczniczą jadła dodatkowo, wyniki kreatyniny pogarszały się. Zdarzały sie też wymioty. Teraz jest spokój, ale nie chcę, żeby Balbinka mocnoi przytyła.

Czy w związku z tym podawać jej przynajmniej raz na kilka dni mięsko z ipakitine np. raz dziennie?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie sty 22, 2006 10:45

Zakocona ja nie smialabym sie wypowiadac na ten temat, tutaj trzebaby sieporadzic lekarza... Mowilam glownie o kotach niewlasciwie zdiagnozowanych jako koty z niewydolnoscia przewlekla (np. za wczesnie, po jednym-dwoch wyniach) albo kotach bez objawow klinicznych, w poczatkowych fazach.
Twoja Balbisia ma nerki niewydolne czyli nie radzace sobie ze spelnianiem rozmaitych funkcji wiec w zasadzie te dietetyczne restrykcje powinny byc stosowane. Czy to w formie gotowych karm czy tez prawidlowego komponowania posilkow ( moim zdaniem trudne zadanie...)

Kryterium tu jest stan i reakcja kota, w zaleceniach, ktore znalazlam, pisza, ze probuje sie zmniejszac ilosc bialka do ok. 21% energii brutoo obserwujac pacjenta. Gdy zauwazy sie objawy niedozywienia (spadek ciezaru ciala, spadek masy miesniowej, spadek albumin w osoczu) nalezy zwiekszyc podaz bialek.

Nie wiem czy balbince dobrze zrobi miesko, na pewno by sie ucieszyla wiec moznaby sprobowac, te diety naprawde sa niesmaczne. My probowalismy wielu wariantow monitorujac stan Lunka. Gdy sie nie pogarszalo albo pogarszalo akceptowalnie (zmniejszenie bialka nieco sztucznie zmniejsza stezenie mocznika) to bylo ok, jesli sie pogarszalo- rezygnowalismy, jakis czas byla tylko karma nerkowa.

BTW moj Lunus tez ma chude nozki, w ogole wydaje sie chudziutki, a brzuchal sporawy. po prostu w pewnym momencie w dojrzalym wieku tak to zaczyna wygladac ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Nie sty 22, 2006 14:00

Zakocona - nan pisala raczej o takich kotach jak moje dziewczyny - problemy na poziomie niewielkich przekroczen - ustabilizowane, wyprowadzone - czy jest sens je teraz trzymac na karmie stricte weterynaryjnej - szczegolnie, ze karma wyraznie podwyzsza ph moczu
i dokladnie o tym myslalam i rozmawialam z wetem
tylko ze ;
dziewczyny nie lubia jedzenia domowego
mokre gotowe moze byc na przegryzke
suche musi byc by koty byly zadowolone

czyli ja musze znalezc suche o odpowiednich parametrach dla dziewczyn
no i oczywiscie caly czas sprawdzac
tylko, ze z bytowek suchych to ja najnozsze bialko na tych 29 % znalazlam ...

i oczywiscie caly czas utrzymywac diete Boniego weterynaryjna, bo jego nerki sie na pewno - jak i twojej Balbiny - nie nadaja do takich dzialan

nan - masz gdzies opracowania na temat diety domowej dla nerkowcow ?
Obrazek

Kaska

Post » Nie sty 22, 2006 14:33

Kaska pisze: czyli ja musze znalezc suche o odpowiednich parametrach dla dziewczyn
no i oczywiscie caly czas sprawdzac
tylko, ze z bytowek suchych to ja najnozsze bialko na tych 29 % znalazlam ...

Zrobiłam mały przegląd i najlepiej chyba wygląda
Trovet RRD - bialko 22%, potas 0.57%, sod 0.30% fosfor 0.90% tluszcz 14%
Gapcio głównie teraz to je. Tym bardziej nam pasuje, że ma też niewiele tłuszczu. Martwi mnie dosyć wysoki poziom fosforu, ale nic lepszego po prostu nie znalazłam.
To karma dla alergików i dlatego ma tak mocno obniżoną ilość białka (na ogół to białko uczula).
Inne karmy mają sporo więcej białka w granicach 30, nawet 40%. i więcej tłuszczu, inne parametry podobne.

Daga

Post » Nie sty 22, 2006 16:16

Te chude łapki Balbinka ma od ok. 2 lat. Wiem, że starsze koty maja chudsze łapki i ogonki, ale wiem też, że moja kota bardzo kocha surową wołowinkę. Rzuca się na nia, nie patrząc, że jest z ipakitine. A jaka potem zadowolona! :wink:

Tylko, że tę radość robię jej raz na tydzień. :( Myślę, że takie wyjątki w diecie: 1 posiłek normalny na 3 podawane to nie przestępstwo i chyba nie podniesie znacząco wyników. Zresztą, mięsko podaję tylko w te dni, kiedy ma kroplówki.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie sty 22, 2006 20:34

Moja Krawatka jadla Trovet RID tak sobie ale przestalem jej dawac bo w karmie tej jest duzo ryzu i ona duzo wymiotowala tego ryzu jakby nie trawiac go. Pozostala trojka nie chciala jesc tej karmy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Nie sty 22, 2006 21:23

Pedro pisze:Moja Krawatka jadla Trovet RID tak sobie ale przestalem jej dawac bo w karmie tej jest duzo ryzu i ona duzo wymiotowala tego ryzu jakby nie trawiac go. Pozostala trojka nie chciala jesc tej karmy.

Pedro, ale ja mówię o Trovecie RRD. Nie o RID :)

Daga

Post » Pon sty 23, 2006 15:12

Pierwsze zestawienie, wersja surowa :wink:
http://upload.miau.pl/1/45896.xls

Będę je jeszcze oczywiście uzupełniać. Mam nadzieję, że możecie je otwierać bez problemu i że każdy widzi tą tabelkę.
Uwagi mile widziane 8)

Daga

Post » Pon sty 23, 2006 21:00

Super Daga, dobra robota :D Tak sobie mysle ze w ogole mozna by wiele zrobic, wczesniej zdawalo mi sie jednak ze niewiele jest osob zainteresowanych, bo jednak wiekszosc nie ma czy nie zna "codziennych problemow" kotow z crf i stalej potrzeby wsparcia, glownie informacyjnego :oops:
Wydaje sie ze kryterium jest nie ilosc bialka ale jego jakosc, zeby bylo wysokostrawne i przyswajalne, pelnowartosciowe. Karmy nerkowe w zaleznosci od rodzaju zawieraja dwadziescia pare do trzydziestu paru procent.
Mialam kiedys opracowane diety ale przy wymianie kompa, ktory sie spalil :evil: poszla mi cala netowa biblioteczka :? i teraz troche potrwa zanim ja z powrotem uzupelnie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon sty 23, 2006 21:13

nan - dlatego dla mnie biomill jest pewnym kierunkiem
skoro jako jedyni udostepnili taka analize ? - to mi wiele o producentach mowi
przy tym w bytowkach to jednak jest jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza karma na naszym rynku
zainteresowanych jest coraz wiecej
mamy na forum coraz wiecej uzytkownikow, wiecej kotow i ARF i CRF - i tylko z lekkimi problemami nerkowymi
Ty juz przegryzlas sie przez wiekszosc zgadnien i jestes naszym skarbem jakby na to nie spojrzec :wink:

ostatnio nawet rozmawialysmy z Oberhexe o uzyskaniu zgody i ewentualnym przetlumaczeniu http://www.felinecrf.org/ na polski
wiadomo - nie w tydzien - ale powolutku - dla dobra kotow ?
Obrazek

Kaska

Post » Pon sty 23, 2006 21:28

Czy możecie mnie oświecić o co dokładnie chodzi z tymi białkami i dlaczego Biomill tu przoduje, a Trovet jest niedobry?
Właśnie wydawało mi sie że Trovet, z tymi wyselekcjonowanymi białkami jest ok.
Moja wetka z kolei namawiała mnie na Eagle Pack i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że Gapcio pluje tą karmą zamiast ją jeść.
Biomill udało mi się kupić raz, 400 gram na próbę, niegdzie na nim nie stwierdziłam daty ważności, co zniechęciło mnie do tej karmy dokumentnie :roll:

Kaska pisze:ostatnio nawet rozmawialysmy z Oberhexe o uzyskaniu zgody i ewentualnym przetlumaczeniu http://www.felinecrf.org/ na polski
wiadomo - nie w tydzien - ale powolutku - dla dobra kotow ?

fajny pomysł :D
Ja myślałam też, że skoro tyle nas się zbiera to może warto stworzyć jakąś naszą, przystosowaną do polskich realiów stronę ze zbiorem najważniejszych informacji, naszymi historiami polecanymi wetami i odnośnikiem do forum?

Daga

Post » Pon sty 23, 2006 21:35

nie
trovet jest jak najbardziej OK
zreszta po tym jak TZ maglowal biomillowcow na wystawie o ich karmy wet to wskazali wlasnie na trovet :wink:
tylko sie jeszcze nie przegryzlam, co sie daje w karme dla alergikow mniej a co wiecej i jak sie to ma do karmy nerkowej czy tez nerkowoprzyjaznej :wink:

mozemy stworzyc wlasna strone - jak najbardziej - albo sie oprzec na tamtej - naprawde bardzo porzadnie wykonanej - z linikami do badan naukowych itd
ja tam nie znlazlam nic dyskusyjnego - wrecz przeciwnie - wszystko jasno wytlumaczone - ale moze macie jakies uwagi ?
cos mi umknelo ?

na pewno dobrze by bylo zapewnic konsultacje wet do takiego zadania
Obrazek

Kaska

Post » Pon sty 23, 2006 21:53

Kaska, konsultacja wet bez dwóch zdań. Do tłumaczenia też byłaby potrzebna.
Jeśli chodzi o stronę przez Ciebie podaną zgadzam się, zawiera masę cennych informacji i byłoby super, gdyby chociaż część z nich udało się przetłumaczyć. Mam jeszcze jedną stronę, która też zawiera wiele cennych informacji.
Wydaje mi się jednak, że fajnie byłoby mieć też własną, polską stronę, bo jednak standardami medycznymi nieco odbiegamy od USA :wink: Przecież olbrzymia część wetów w dalszym ciągu twierdzi, że nerkowiec ma przed sobą ledwo kilka miesięcy życia, często też nie ma doświadczenia jak to leczyć, niech więc ludzie dowiedzą się, że mozna to zrobić u nas i że nam się udaje :)

Daga

[poprzednia][następna]