Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 15, 2006 9:39

Daga - z tego co wiem, wszystkie nerkowe alkalizuja mocz
a ostatnio jak bylam w sklepie przy lecznicy pani mi dala do poczytania taka ksiazeczke hill'sa i wyraznie bylo napisane, ze np c/d jest zakazane przy niewydolnosci nerek - nie wiem jak s/d

jest tez wersja hillsa u/d - ale tylko dla psow
moze tylko na polskim rynku ?
moze by sie dalo przez stale lecznice sprzedajace dla nas zamowic u/d ( tzn ja na razie przy Bonim na pewno zostane przy pe

z tego co widze na liscie yahoo http://groups.yahoo.com/group/Feline-CRF-Support/
oni mecza producentow karm bytowych o sklad pod katem zawartosci fosforu i bialka + stosuja zwiazki wiazace fosfor - czyli np Ipakitine w stanach znane jako Epakitine

mozesz jeszcze rozwazyc zakwaszanie nie uropetem a vit C czy Rutinoscorbinem

sklad saszetek 100g RC Waltham renal z kurczakiem;

bialko 7,8
tluszcz 10
Popiol 1,30
Blonnik 0,40
wilgotnosc 73
wapn 0,20
fosfor 0,10
potas 0,30
sod 0,12

witamina D 160 jm/kg
witamina E 160 mg/kg

miedz calkowita 3,00 mg/kg

skaldniki ; mieso i produkty pochodzenia zwierzecego ( kurczak 15 % ) , oleje i tluszcze, zboza, jaja i ich pochodne, skladniki mineralne, produkty pochodzenia roslinnego
dawkowanie
dla kota o masie

3 kg - 140 g
4 kg - 190 g
5 kg - 240 g

i ide wyciagnac torbe po suchym ze smieci :wink:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Nie sty 15, 2006 9:58

pelne dane o karmach hillsa
suche k/d
http://www.hillspet.com/media/WEURG/pro ... Key_en.pdf
mokre

i u/d wszedzie jest tylko jako psia :(
Obrazek

Kaska

Post » Nie sty 15, 2006 10:30

suche RC Waltham Renal
m.in
- zapobiega powstawaniu kamieni szczawianowych ; niska zawartosc wapnia i witaminy D oraz wlasnosci sprzyjajace alkalizacji moczu
w dodatkach ; substancje alkalizujace mocz; weglan wapnia, cytrynian potasu

analiza skladu;
bialko 23
tluszcze 22
popioly 5,6
blonnik 5,8
wapn 0,6
fosfor 0.3
sod 0,2
potas 0,9
magnez 0,06
chlorki 0.9
siarka 0.35
kwasy tluszczowe nienasycone 4,9

witaminy; na 1 kg karmy
A 27000 UI
D 1100 UI
E 550 mg
C 200 mg
miedz- siarczan miedzi 19 mg/kg

dawkowanie suchej karmy na obrazkach jest uzaleznione od ewentualnej nadwagi/niedowagi kota - dawka w gramach

waga .... niedowaga ... waga prawid .....nadwaga
2 .........35 ....................25 ...............................
3 ..........55 .................40 ....................................
4 ..........75 ...............55 ....................................
5 .........90 ................70 .................... 45
6........110 ..............80 ....................55
7/+ .........................95/135 ..........65/90

skladniki ; gluten kukurydziany, ryz tloczony, tluszcze zwierzece, mka kukurydziana, oczyszczony blonnik, sole mineralne, wtrobki drobiowe, pulpa buraczona, tran rybi, fruktooligosacharydy, olej roslinny, zeolit, cytrynian potasu, wyciagi z zielonej herbaty, L lizyna, DL metionina, pierwiastki sladowe, wyciag z aksamitki wzniesionej, witaminy
Obrazek

Kaska

Post » Nie sty 15, 2006 11:05

Daga - odnosnie listy dyskusyjnej yahoo i tego jak sobie radza
lista jest zalozona w 2000 roku, maja dosc duze doswiadczenie w zwiazku z tym, jest tam wet, ktory sie wypowiada
;
What makes a renal prescription diet different than regular cat food is
a number of things that you can change on your own. (...)

So why not adjust what he's eating now to closely resemble renal food?
The most important difference is lower phosphate amount. There's also
restricted protein content. While high protein diet isn't good for crf
(it increases BUN & makes kitty feel worse), low protein isn't either.
Many vets are now questioning the need for restricted protein until BUN
level is high as protein is needed for cellular repair, production of
cell enzymes, red & white blood cells & other substances needed for the
immune system, & of course, muscle tissue replacement.

Other changes in renal diets are a bit more potassium, more taurine, &
more B vitamins. Soluble fibres are often added too. But the most
important is lower phos amounts.

By adding phosphorus binders to his food, you can make ordinary cat food
into lower phos food. (...)
you can continue to feed him his regular food in a modified form. And
like many of us have done, you can add potassium, B complex vitamins, &
whatever else he may need to his regular food. Some, like Deg, have
continued to feed their crf kitty on regular food for years with the
addition of binders & added supplements. You might want to look over
this list of foods with the percentage of protein, fat, & phos given
after each food to help you select one for Punkin. (This is for canned
foods - the link for dry foods is at the bottom of the page.)
http://webpages.charter.net/katkarma/canfood.htm

To know how much & what to add, it's good to know what Punkin's numbers.

czyli w skrocie - w poscie chodzilo o kota w poczatkowym stadium niewydolnosci i niecheci do karmy wet
oni sa za tym by jednak przestawiac kota na nerkowa karma jak najwczesniej - po w pozniejszym stadium jak mu dojdzie niechec do jedzienia - moze byc trudniej
ale czesc karmi kota bytowymi karmami
obnizaja poziom fosforu zwiazkami wiazacymi ( Ipakitine)
dodaja Potas, witamine B i inne zwiazki
jak ktos jest bardziej biegly w czynnym angielskim to moze ich zapytac jak sobie radza z alkalizujacym wplywem karm nerkowych
bo ja to bardziej biernie kumam :wink:
Obrazek

Kaska

Post » Nie sty 15, 2006 12:20

Naszemu wetowi z wątku powyżej zadałam pytania odnośnie karmy. Odpowiedział mi, że hills k/d jest raczej dla kotów z początkową niewydolnością nerek. W zaawansowanej niewydolności stosuje się u/d, ale nie był tego pewnien.

Z opisów hillsa u/d wynika, że stosuje się go w przypadku kamieni szczawianowych, a więc przy duzym zakwaszeniu moczu. Nie wiem czy w przypadku kota z wysokim ph moczu taka karma nie pogorszy sytuacji i nie spowoduje powstania kamieni wapniowych. :?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie sty 15, 2006 12:43

sprawdzilam to u/d - tylko psia wersja jest
nie zalecane dla kotow

i z listy mi caly czas wychodzi ze ta alkalizacja przy nerkowcach jest wskazana - szukam dalej jesli chodzi o zakwaszanie
Obrazek

Kaska

Post » Nie sty 15, 2006 17:39

Dziewczyny bardzo sie ciesze ze jest tak duzy odzew na haslo zestawienia karm nerkowych.
Eukanuba Renal Formula - puszka waga 170g
Kompletna dieta weterynaryjna dla kotow.Wspomaga funkcje nerek w przypadkuprzewleklej niewydolnosci nerek. Dieta Renal formula ma odpowiednio dobrany poziom latwo strawnego bialka wysokiej jakosci i niski poziom fosforu.
Analiza: bialko 8,0% , tluszcz 6,0 % , kwasy tluszczowe Omega6 1,2 % , kwasy tluszczowe Omega3 0,2 % , popiol 1,6 % , wlokno 0,8 % , wilgotnosc 77% , wapn 0,22 % , fosfor 0,18 % , potas 0,23 % , sod 0,14 % , magnez 0,020 %
Dodatki na kg: witamina A 12.500j.m. , witamina D3 1.600j.m. , witamina E ( a-tokoferol ) 20mg , miedz w postaci siarczanu miedzi 9,0mg
Skladniki: watroba wolowa , mieso z kurczat , produkty z wolowiny , kukurydza , tluszcz z kurczat , skrobia kukurydziana , suszone cale jaja , suszona pulpa buraczana , guma arabska , olej z ryb , fruktooligosacharydy , suszone drozdze piwne , chlorek potasu , DL-metionina , chlorek sodu , cytrynian potasu , tauryna. produkt ten zawiera organizmy modyfikowane genetycznie. Poziom witamin gwarantowany do daty przydatnosci. Zawiera przeciwutleniacze i srodek konserwujacy dozwolone przez UE. Nie zawiera dodatku barwnikow i srodkow zapachowych.
Wskazowki dotyczace karmienia: Przed zastosowaniem diety lub przedluzeniem okresu jej podawania zalecana jest konsultacja z lekarzem weterynarii. Lekarz moze przepisac indywidualne dawkowanie diety lub zaproponowac standardowe porcje podane w tabeli. Zalecany czas stosowania: do 6 miesiecy przy podawaniu diety po raz pierwszy. Pod nadzorem lekarza weterynarii mozna stosowac te diete bez ograniczen czasowych. Pamietaj aby kot mial zawsze wystarczajaca ilosc swierzej wody do picia. Otwarta puszke przechowywac w lodowce.
Waga il. puszek
1-2 kg 1/4-1/2
3-4 kg 3/4-1
5-6 kg 1 1/4-1 1/2
7-8 kg 1 3/4-2
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Nie sty 15, 2006 18:06

Kaska podala suche RC Renal wiec nie bede sie powtarzal ale Daga mam jeszcze Trovet RID w puszce. Oto dane:
Niestety nie ma po polsku ale podam po angielsku:
Trovet RID Cat is a complete dietary food for cats. It is specially formulated to provide support for the kidneys in case of acute and chronic renal insufficiency.
Trovet RID cat may also be used as " senior diet " for elderly cats.
Properities: Restricted level of protein but of high quality , mineral balancing properties ( low phosphorus content ) , favours the production of an alkaline urine.
Composition: Crude protein 8 % , fat 10 % , Crude fibre 0,4 % , ash 1,8 % , moisture 77 % , Ca 0,22 % , P 0,18 % , Na 0,11 % , K 0,23 % , Mg 0,02 % , taurine 0,05 % , vitamin A 3,000 IU/kg , vitamin D3 300 IU/kg , vitamin E 50 mg/kg , Energy value 4,1 MJ/kg
Ingredients: meat and animal byproducts , fish and fishbyproducts , cereals , vegetable byproducts , oils and fats , minerals and vitamins.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Nie sty 15, 2006 18:14

Czy ktoś wie, gdzie można kupic suchą kramę nerkową Toveta 400 g.?
Wszystkie karmy są pakowane na ogół po 1-3 kg. Balbina je mało suchej i to na dodatek rozmoczone. Nie widzę sensu kupowania tak duzych opakowań, skoro karmię ją głównie mokrym.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw sty 19, 2006 23:31

Kochani - wielkie dzięki za odzew!!! Nawet nie zauważyłam, że tyle postó przybyło. Postaram się do weekendu zrobić podsumowanie.

Kaska pisze:Daga - z tego co wiem, wszystkie nerkowe alkalizuja mocz
a ostatnio jak bylam w sklepie przy lecznicy pani mi dala do poczytania taka ksiazeczke hill'sa i wyraznie bylo napisane, ze np c/d jest zakazane przy niewydolnosci nerek - nie wiem jak s/d

myślę, że te zakazy mają związek z tym, że w pełnoobiawowej niewydolności dochodzi do znacznego zakwaszenia moczu, więc karma zakwaszająca mogłaby bardzo zaszkodzić, stąd ostrzeżenie.

Kaska pisze: mozesz jeszcze rozwazyc zakwaszanie nie uropetem a vit C czy Rutinoscorbinem

Próbowałam, działało o niebo lepiej niż uropetem, ale też przestało działać.
Poprawiło się dopiero po odstawieniu karmy nerkowej. Ale teraz, dla odmiany Gapcio ma od wczoraj zapalenie pęcherza. Niewielkie, ale ph znowu 7.5 i płacz przy sikaniu :( . Kryształów tym razem nie stwierdzono, to ph takie duże pewnie przez bakterie :roll:

Dzięki Kaska za linki. Ja chyba rzeczywiście muszę sobie tam podczytać porządniej. Nie wiem, czy nie będzie z Gapciem tak, że nie wrócimy do karmy nerkowej, a będziemy tylko wspomagać się jakimiś preparatami wzmacniającymi. Na razie jednak muszę uspokoić sprawy z pęcherzem.
Na koniec pytanie za sto punktów - czy Ipakitine alkalizuje mocz?
Coś wiecie może?

Zakocona - nie mam pojęcia gdzie możesz kupić Trovet 400 gram, ale u mojej pani doktor można go było kupić na wagę, więc jak nie masz możliwości u siebie mogę Ci kupić.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pt sty 20, 2006 10:15

Moze to niezbyt popularne, co powiem, ale nie jestem przekonana do stosowania karm leczniczych u zwierzakow ktore nie maja niewydolnosci nerek badz maja ja w bardzo wczesnej tzn. utajonej lub kompensacyjnej formie.
CRF jest zlozona choroba i wymaga diety, to fakt. Wieloaspektowej. Te gotowe sa wlasnie dostosowane do wiekszosci z tych potrzeb, ma ulatwic diete, zeby nie komponowac samemu.

I zatem- obok obnizonego bialka ( obnizenie bialka w diecie powoduje zwykle zmniejszenie nasilenia objawow klinicznych ale nie dowiedziono wplywu takiego postepowania na przebieg choroby) jest obnizony poziom fosforu, czesto jeszcze obnizany przez dodawanie do karm leczniczych Ipakitine (!).
Efekt- spadek fosforu do wartosci na granicy albo ponizej normy, zachwianie stosunku wapnia do fosforu.Tymczasem nie chodzi o to zeby fosfor byl niski- w fosforze chodzi tylko o wtorna nadczynnosc przytarczyc ktora bardzo pogarsza stan kotow z crf.

Dalej, przy crf nerki nie radza sobie z zatrzymywaniem potasu, czesto stosuje sie ponadto diuretyki. W diecie zatem zwiekszaja ilosc potasu. U zwierzaka nie leczonego diuretykami i z wydolnymi nerkami (tzn. bez klinicznych objawow niewydolnosc) mozna doprowadzic do hyperkaliemii, niebezpiecznego stanu.

Zwiekszona zawartosc kaloryczna ma przeciwdziaac wyniszczeniu u kotow z klinicznych crf, zatem i z mocznica, ale u zdrowych kotow moze doprowadzic do nadwagi. Nie jest do tego zbyt smaczna, co tez wydaje sie istotne.

Acha jeszcze a proposobnizenia bialka- zaleca sie to jako standardowe postepowanie w pewnym etapie crf ale trzeba pamietac, ze mocznica jest w zasadzie stanem katabolicznym i niekiedy jest wrecz zwiekszone zapotrzebowanie ba bialko u zwierzat chorych. Jego redukcja moze doprowadzic do oslabienia, urtaty masy miesniowej i wowczas kreatynina moze rosnac, nie tylko nie spadac.

Argumentow przeciw mozna by jeszcze przytaczac, ja sie na nich skupilam oczywiscie nie jest tak, ze sa same wady. Duzo nad tym wszystkim kiedys mysalam i czytalam i dziele sie tym co siedowiedzialam, co zrozumialam.
To, ze wprowadza sie diete ciut wczesniej, bo potem jest trudniej, gdy zwierzak zle sie czuje- do mnie przemawia, w indywidualnych przypadkach.

Mysle tez ze jakims rozwiazaniem dla kotow z problemami nerkowymi jest stosowanie karm bytowych o dosc niskiej zawartosci bialka (ok.8% a nie np. 12%) albo ktoras z karm juz "nerkowych" ale mniej restrykcyjnych. sklad tych co mam w domu- za chwile.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pt sty 20, 2006 10:25

Animonda Integra protect NIEREN
Bialko 8.5%
tłuszcz 9.5%
włokno 0.6%
popiol 1,4%
wilgotnosc 78%
wapn 0.22%
fosfor 0.17%
sod 0.19%
potas 0.17%
kw.linolowy 1&
zawartosc witamin na kg
D3 300IE
E 40 mg

BEAPHAR NIERENDIAT
bialko 8.5%
tluszcz 6%
wlokno 0.4%
popiol 1.5%
wilgotnosc 79.5%
wapn 0.2%
fosfor 0.18%
sod 0.02%
magnez 0.002%
witaminy na kg
D3 250IE
E 100mg
biotyna 200 mcg
tauryna 450 mg
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Post » Pt sty 20, 2006 10:32

Nan w 100% zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Sugeruję wszystkim zaznajomienie się z lekturą strony:
http://www.felinecrf.info/ ( wersja anglojęzyczna i niemieckojęzyczna). Analizowana jest tam dokładnie m.in. dieta dla kotów z przewlekłą niewydolnością nerek (CRF).
U mojej Niarzki pod koniec choroby dochodziło do katabolizmu białek, kicia traciła masą mięśniową w tylnych łapkach. Kmobinowałam więc jedzonko mieszając naturalne składniki ( mięsko) i gotową karmę.
Przy CRF mamy do czynienia z tzw. "błędnym kołem" ograniczamy restrykcyjnie dostarczanie białka, a niestety u kotów postawą diety jest właśnie białko...i przy jego niedoborach pojawiają się inne problemy.

Emilia1

Od: Śro sie 31, 2005 8:17

Post » Pt sty 20, 2006 13:04

Nan masz rację, oczywiście i jestem podobnego zdania. Problem polega na tym, że nie wiadomo właściwie, jak prowadzić kota, który nie ma jeszcze rozwiniętego CRF :?
Gapek nigdy nie był tylko na karmie nerkowej, zawsze była to dieta pół na pół. Zapewniała, że kreatynina nie rosła (ale i nie spadała) a mocznik utrzymywał się ładnie w normie. Mieliśmy za to problem właśnie z za wysokim potasem, alkalizacją moczu i tyciem.
Raz odstawiliśmy karmę nerkową i Gapcio był tylko na bytowej, niskobiałkowej.
Efekt - kreatynina bez zmian (czyli jak zwykle u niego ok. 2.5), mocznik poszedł ostro do góry. Po powrocie do karmy nerkowej mocznik znów w normie.
Teraz to samo - alkalizacja moczu była tak poważna, że musieliśmy odstawić karmę nerkową zupełnie i powiem szczerze, że boję się bardzo jakie będą wyniki. Stosujemy wspomagająco leki, ale nie wiem, na ile pomogą.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pt sty 20, 2006 15:18

Daga nie wiem co moge Ci powiedziec bo to faktycznie jest problem, jak leczyc czt. wsmomagac ale nie przeleczyc, nie wprowadzic za szybko pewnych rzeczy. Jak wysoki Gapek mial ten mocznik? Bo ze wzrosl po zwiekszeniu ilosci bialka to akurat normalne, wazne, jakby sie pozniej zachowywal, czy bylaby mocznica itp. Jesli mocznik miesci sie w normie, nawet wysoko, to jeszcze nie dramat, jesli zdajemy sobie sprawe ze z nerkami cos zaczyna "nie grac" i trzeba je obserwowac. To nie jest powod by go koniecznie zbijac.

Mysle sobie ze jesli faktycznie by rosl, w kilku badaniach na bytowej karmie, to moznaby dodawac Ipakitine do zwyklej karmy, moglabys tez pomyslec o komponowaniu posilkow samodzielnie. Gdzies sa wyniki Gapka? Rzucilabym okiem...

Z podstawowych zasad prowadzenia takiego kota to to co pewnie wiesz- uwazac na infekcje, kontrolowac krew i mocz co 3-6 miesiecy(mocz raczej co 3), nie dopuszczac do odwodnienia, w razie infekcji czy chorob ogolnych wspomagac nerki i diureze.

Acha a jakie leki wspomagajace stosujecie? ja z homeopatow daje Renes I lespedeze, metoda "filizankowa" (tassenmetode) tzn. 5 granulek na pol filizanki, przed podaniem zamieszac 10 razy plastikowa lyzeczka.
U Lunka to sie b.zmienia i nigdy nie wiem od czego to zalezy ale calkiem mozliwe ze to dziala :)

nan

[poprzednia][następna]