Lekarz weterynarii odpowiada...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2006 11:32

Do supermyfki. Ja mam rudego Zenka. Takich ciemnych "piegów" ma pełno: na wargach, na nosku, wokół oczek. Są słodkie. Nistety nie wiem czy ma je od dzieciństwa, bo trafił do mnie jako dorosły kot. Jeśli to tylko plamki a nie tak jak sugeruje cancerek - "trądzik" to doda mu tylko uroku. Sama zobacz:
Obrazek

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw sty 12, 2006 18:12

Bardzo dziękuję Sylwko za odpowiedź.. Esco ma dokładnie takie plamki, tylko że mniejsze i mniej, ale się powiększają :D pewnie taka uroda naszych rudzielców. Ulżyło mi bardzo, bo zaczęłam czytać o trądziku i wcale to nie takie hop siup ;)
Pozdrawiam ciepło..także Zenka :lol:
ObrazekObrazek

supermyfka

Od: Czw cze 23, 2005 0:49

Post » Czw sty 12, 2006 23:01

"Dla Etiopii:
Kamica jak najbardziej jest, dodatkowo mamy cechy zapalenia pęcherza moczowego i infekcję bakteryją. Posiew dobrze jest zrobić, jednak nakłucie pęcherza to metoda inwazyjna i nie namawiam do tego. Myślę, że wystarczy masaż wypełnionego pęcherza i pobranie próbki moczu do jałowego naczynia ze środkowego strumienia.
Niepokoi wysoki poziom białka, stąd prawdopodobnie tak wysoki jest ciężar właściwy moczu.
Badanie krwi jest niezbędne, do tych oznaczeń dodałbym białko całkowite i ewentualnie poziom albumin, pozwoli to określić czy ta ucieczka białka jest groźna dla organizmu.
Dobrze byłoby wykonać badanie USG układu moczowego.
Zmianę na urinary polecam, w tym miejscu jest to jak naj bardziej prawidłowe, w początkowym okresie leczenia stosowałbym także antybiotyki i leki zawierające glikozaminę.

Byłam dzisiaj u weta po obejrzeniu wyniku moczu stwierdzil że nic niepokojacego się z kotem nie dzieje.
Powiedział że poziom białka jest w normie !???
Potwierdził kamicę i zalecił ROYAL CANIN URINARY- zakupiłam 6 kg worek.
Na bakterie zalecił UROSEPT tylko nie podał dawkowania dla 3 kg kota.
żadnych badań nie zalecił.
Co robić ufać mu ?? nie robić tych badań ?? : (USG, PROFIL NERKOWY, PRÓBY WĄTROBOWE, MORFOLOGIA, POSIEW, BIAŁKO CAŁKOWITE ORAZ ALBUMINY)
Jestem w kropce a bardzo zależy mi na zdrowiu kota.
Ps jakie leki zawierające glikozamine podać kotu??
Dziekuje za odpowiedź.

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Czw sty 12, 2006 23:24

Etiopia, u kogo bylas?

Badania zrob. Powinno sie chociazby profilaktycznie raz na rok zrobic.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt sty 13, 2006 15:47

Moja kotka ma pol roku. Dzisiaj rano wymiotowala trzy razy niestrawionym jedzeniem, potem jeszcze dwa biala piana.
Poniewaz chce jej sie jesc, bo daje znac, dalam jej teraz pol puszeczki Gourmenta Golda, z czego zjadla 1/3 tej porcji i zaraz potem go zwymiotowala.
Na ta chwile goraczki nie ma, wode pije.
Rano godzine ganiala z psem, teraz spi, bo to jej pora spania.
Zalatwia sie do tej pory normalnie, Kupalek byl normalny.
Co mam o tym myslec i czy moge poczekac z wizyta u weta?
ObrazekObrazekObrazek

skupa

Od: Wto paź 18, 2005 15:15

Post » Pt sty 13, 2006 18:47

Dwumiesięczna kicia mojej kol. po jedzeniu ma jakby "dreszcze", tzn co kilka sekund lekko się trzęsie. Trwa to jakies kilka minut. Co to może być? Żaden z moich kotów tego nie miał.
Była niedawno badana przez weterynarza. Jest odrobaczona i zdrowa. Poza tym je i bawi się chętnie. Dostaje głównie domowe jedzenie.

queen_ink

Od: Nie lis 20, 2005 17:45

Post » Sob sty 14, 2006 9:46

EDIT: TEN POST NAPISAŁ CANCEREK, TYLKO SIĘ NIE PRZELOGOWAŁ!!! PRZEPRASZAMY!!!

Witam

Dla Ani c:

Myślę, że przed zabiegiem należy pobrać jej krew do badania. Chude koty się zdarzają, ale lepiej wiedzieć czy wszystko jest w porządku. Kastracja to duży stres i lepiej jest znać stan zwierzaka przed zabiegiem.

Dla Etiopii:

Biało w moczu to patologia. Pewna ilość białka jest obecna w moczu, ale standardowe metody nie wykrywają jej, białko u twojego kota prawdopodobnie nie jest pochodzenia nerkowego(brak wałeczków) tylko pochodzi ze śluzówki pęcherza, zmienionej zapalnie.
Białko z moczu zniknie jeśli kamica i stan zapalny pęcherza będą wyleczone.

Dla Skupy:

Podaj swojemu kotu pastę odkłaczającą, może to pomoże, jeśli nie konieczna jest wizyta u lekarza.

Dla Queen_ink:

Niestety nie wiem co może być powodem takich dreszczy, jeśli będą się nasilać proponuję zrobić badanie krwi.
Ostatnio edytowano Sob sty 14, 2006 21:25 przez jopop, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Sob sty 14, 2006 13:15

Witam .
Moja kicia to syjamka 7,5 miesięczna jej problemem są oczy.Mam ją nie całe 6 miesięcy .Co jakiś czas jej błękitne oczka robią się szare i wtedy wiem że choroba wraca.Wet powiedział że to uraz ,musiała się gdzieś walnąć.Niestety mi sie tak nie wydaje .Gdyż najpierw jedno oko chore a gdy to się klaruje zaczyna drugie.Dostała krople Dikortineff-vet w wolnym tępie ustąpiło .Ponownie mała ma problem z oczami tyle że tym razem oba naraz .przez te 6 miesięcy[niecałe]miała 3 nawroty choroby.W tedy kicia ma problem z widzeniem włazi na drzwi itp.Oczy robią się szare z naciekami w okół żrenicy .Jestem bardzo zmartwiona ,krople pomagają ale zastanawiam się co to jest i czemu są nawroty.Jak długo podawać kici te krople może za krótko jej podaję te krople .Przestaję jak ma je już znowu niebieskie.Pozdrawiam i dziękuję za radę.
[img]http://upload.miau.pl/3/41371m.jpg[/img/]

Ewasara

Od: Pt maja 27, 2005 20:32

Post » Nie sty 15, 2006 10:12 Czy to może być rujka ?

Macku mam do Ciebie pytanie . Moja kotka Zuzka została wysterylizowana
w ubiegłym roku w maju obecnie ma 1,5 roku.Od kilku dni bardzo dziwnie się
zachowuje. Miałczy w nocy bardzo charakterystycznie ,kuca na tylnych łapkach wypinając kuperek i podnosi przekrzywiając ogonek jest bardzo nerwowa rozdrażniona .Wszystkie oznaki rujka ale jak, przecież była ciachnięta .
Pozdrawiam Ania

Pilania

Od: Pt gru 16, 2005 14:36

Post » Nie sty 15, 2006 19:06 Re: Czy to może być rujka ?

Pilania pisze:Macku mam do Ciebie pytanie . Moja kotka Zuzka została wysterylizowana
w ubiegłym roku w maju obecnie ma 1,5 roku.Od kilku dni bardzo dziwnie się
zachowuje. Miałczy w nocy bardzo charakterystycznie ,kuca na tylnych łapkach wypinając kuperek i podnosi przekrzywiając ogonek jest bardzo nerwowa rozdrażniona .Wszystkie oznaki rujka ale jak, przecież była ciachnięta .
Pozdrawiam Ania

Z moja mam teraz dokladnie to samo... Tak jak napisal mi Maciek najprawdopodobniej zostala czesc jajnika :?

Yzalbe

Od: Wto lis 18, 2003 16:12

Post » Nie sty 15, 2006 20:17

Dziękuje za odpowiedzi.
Byłam w małym gabinecie niedaleko placu w Mogile.
Kotka ma sie lepiej wyraźnie zmiana karmy jej pomogła nie wymiotuje sika normalnie w większych ilościach.
Więcej pije.
Badanie moczu powtórzyma za około 2 tygodnie.
Jak nie będzie lepiej to wezmę ją na konsultacje do "AMA-VET" na Centralnej lub do "ARKI" na Chłopską.
Zrobimy badania krwi i ewentualnie USG ale to niestety łączy sie z narkoza ponieważ moja Mała panikara umrze z tego powodu na zawał- jest bardzo strachliwa poza domem .

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Nie sty 15, 2006 21:15

dziękuję Yzalbe znalazłam wcześniejszy wątek i trochę jestem mądrzejsza.
Co nie zmienia faktu że nie wiem co dalej robić czy tak to zostawić czy robić
ponownie operację.Szkoda mi trochę Zuzi

Pilania

Od: Pt gru 16, 2005 14:36

Post » Pon sty 16, 2006 23:05 lekarz weterynarii odpowiada...

Przepraszam, jestem nowa, chciałam do weta, a niechcący zrobił się z tego osobny temat: kotka alergiczka.
Wklejam więc tutaj moje pytanie, bo wet może nie miec czasu biegac po innych tematach...

Moja kotka półtoraroczna od momentu przygarnięcia w wieku ok. 3 miesięcy drapie się do tego stopnia, że musi chodzic w kołnierzu. Czasem też z "plecaczkiem", kiedy rozdrapie grzbiet. Próbowaliśmy z wetami różnych sposobów. Wykluczone zostały choroby skóry. Dostawała pokarm hypoalergiczny, potem jedzenie domowe - nie pomogło, enkorton, cyklosporynę... trochę pomagał zastrzyk sterydów, ale ostatnio nie pomógł i wet rozłożył ręce. Kotka jest miła, kastrowana. Mam też drugą kotkę kastrowaną, dwa lata starszą, zdrową, też przygarniętą. Jakoś się dogadują
Mogę Murkę dalej tak trzymac zapakowaną, choc to dla nas trudne - kot wszak musi się myc, więc zdejmuję jej kołnierz na ten czas, ale muszę byc cały czas w pogotowiu. Łapa jej idzie do drapania mimowolnie i mimo mojej pacyfikacji podrapana jest i tak...
I co mam robic z tym fantem?

Ella2

Od: Pon sty 16, 2006 2:04

Post » Wto sty 17, 2006 13:22 Re: Lekarz weterynarii odpowiada...

Mam pytanie? kotka jest 3 dni po sterylce czuje sie dobrze chciala bym sie dowiedziec czy konieczne jest podawanie jakis zastrzyków ma problemy z załatwianiem sie!

budyń

Od: Nie sty 15, 2006 15:53

Post » Śro sty 18, 2006 10:07 Thaja i sterylizacja...

Witam!
otoz moja kocica zostala wczoraj wysterylizowana.
male naciecie ok 2 cm i zalozony szew kosmetyczny (do wewntrz) bez opatrunku bez niczego.
lekarz powiedzial ze nie trzaba, ze ta metoda nie wymaga zabezpieczen, bo szew jest schowany.
dostala antybiotyk i przeciwbola. dzis mam sie udac z nia na drugi antybiotyk i przeciwbola.
dzis juz glupi jas przeszedl i w miare normalnie chodzi...
oprocz tego ze jest oslabiona i zaspana...

tylko w trakcie operacji puscily zwieracze i kotka sie posiusiala...
no i teraz cala niefajnie "pachnie"

a w nocy lubi wchodzic pod koldre... wiec sami rozumiecie, musze cos z tym zrobic.
teraz pytanie:
czy moge ja wykompac? jesli tak to jak (chodzi mi o to czy moge zamoczyc rane po operacji) oraz w czym.

jeszcze bede konsultowal to wieczorem z wetem, no ale wole znac rowniez Wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam
Edi

Edek

Od: Nie wrz 11, 2005 11:37

[poprzednia][następna]