Lekarz weterynarii odpowiada...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 20, 2005 19:52

Beliowen pisze:
Myszka.xww pisze:BTW - Arcana, zapytaj dziewczyn z MT o dobrego weta, wiem, ze maja sprawdzonych ;)

Lecznica na Sreniawitow (Tarchomin).
Lecznica na Bialobrzeskiej (Ochota).

Nic sensownego blizej? Blizej kina Femina znaczy. :wink:
Srodmiescie, bliska Wola, bliska Praga lub Zoliborz..

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Wto gru 20, 2005 20:08

Arcana pisze:
Beliowen pisze:
Myszka.xww pisze:BTW - Arcana, zapytaj dziewczyn z MT o dobrego weta, wiem, ze maja sprawdzonych ;)

Wygodnicka :mrgreen:

Funia

Od: Wto cze 10, 2003 20:48

Post » Wto gru 20, 2005 20:35

Przesadzasz. Jeszcze nie zaproponowalam nikomu z Tarchomina ani Ochoty zamienienie sie na kota. :mrgreen:

Arcana

Post » Wto gru 20, 2005 21:02

zutor pisze:ponownie pytanie do Cancerka w sprawie strzykającego kolana kici.
Byłam dziś u weta i dostałam preparat Caniviton high density z siarczanem chondroityny, mam podawać 1 tabletkę dziennie. już wiem że będę musiała rozkruszać, bo kota odmówiła współpracy. wspomniany preparat jest dla psów (chociaż w materiałach reklamowych firmy było zaznaczone że też dla kotów), czy istnieją może inne preparaty typowe dla kotów? u mojego weta nie było, tylko psy... a może można podawać ludzkie? jakie są dawkowania na kg masy ciała?
za opakowanie 20 tabletek zapłaciłam 24 zł. Czy są jakieś inne jeszcze preparaty na stawy? jakieś jedzenie specjalne? wogóle nic nie widziałam w sklepach. jeżeli coś wiecie to proszę o rady, chętnie poczytam.

Odpowiem w kwestii ludzkich preparatow z chondroityna.
Wszystkie zawieraja od 0,3 do 0,5 g na tabletke/kapsulke.
Opakowanie 21 tabletek Flexodonu np. kosztuje ca. 20 zl, ale juz np. Arthron Complex sprzedawany jest w opakowaniach po 60 tabletek za ca. 50 zl (to sa preparaty zawierajace chondroityne i glukozamine).
Sama chondroityna tez dobrze ponad 40 zl za 60 kapsulek.

A - i to nie jest siarczan chondroityny, tylko kwas chondroitynosiarkowy ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto gru 20, 2005 23:13 Alergia?

Dobry wieczór Panie Doktorze.

Mój siedmiomiesięczny kocurek od czasu do czasu zachowuje się tak, jakby chciał coś z noska wydmuchać, a nie bardzo mógł. Z początku myślałam, że to żwirek dostał się do nosa. Ale używam Cats Best Eko Plus, więc chyba nie to jest przyczyną. Może to alergia? Ale podczas wizyty u weterynarza najprawdopodobniej do takiej reakcji kota nie dojdzie. Jakie więc powinno być moje w tym przypadku postępowanie , które pomogłoby rozpoznać przyczynę zachowania kota?

Pozdrawiam

Szymkowa

Szymkowa

Od: Pon lis 21, 2005 17:06

Post » Wto gru 20, 2005 23:40

Beliowen pisze:[

dzięki Beliowen za odpowiedź w kwestii ludzkich preparatów, może rzeczywiście źle i nieczytelnie się wyraziłam, ale mi chodzi o ludzkie preparaty w kontekście kota :D brzmi jak tytuł pracy magisterskiej :D
a co dfo poprawnej nazwy preparatu: nie znam się na fachowych nazwach i siarczan chondroityny zwaliłam z pudełka preparatu. jeżeli to jest niepoprawna nazwa to czemu wodę z mózgu ludziom robią :roll: a może nie będzie działał bo ma inny skład, ojej :( może niech się Cancerek wypowie. ja nigdy z chemii i tych nazw nie byłam dobra, a szkołę skończyłam dawno temu i nie pamiętam (piszę to na wypadek gdyby jednak okazało się że to JEST to samo, durna ja)
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Wto gru 20, 2005 23:52

Arcana pisze:
Beliowen pisze:

Nie przesadzaj, ja z Woli na Ochotę jeżdżę, właśnie na Białobrzeską :twisted:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro gru 21, 2005 9:36

zutor pisze:
Beliowen pisze:[

dzięki Beliowen za odpowiedź w kwestii ludzkich preparatów, może rzeczywiście źle i nieczytelnie się wyraziłam, ale mi chodzi o ludzkie preparaty w kontekście kota :D brzmi jak tytuł pracy magisterskiej :D
a co dfo poprawnej nazwy preparatu: nie znam się na fachowych nazwach i siarczan chondroityny zwaliłam z pudełka preparatu. jeżeli to jest niepoprawna nazwa to czemu wodę z mózgu ludziom robią :roll: a może nie będzie działał bo ma inny skład, ojej :( może niech się Cancerek wypowie. ja nigdy z chemii i tych nazw nie byłam dobra, a szkołę skończyłam dawno temu i nie pamiętam (piszę to na wypadek gdyby jednak okazało się że to JEST to samo, durna ja)

Nazwa angielska chondroitine sulfuric acid - inaczej niz kwas chondroitynosiarkowy bym tego nie tlumaczyla.
Byc moze na ludzkich preparatach przy tlumaczeniu ulotek i nazw substancji bardziej przestrzega sie zgodnosci oryginalem, niz przy preparatach zwierzecych.
Trudno mi powiedziec.
A podalam info o ludzkich preparatach, poniewaz zrozumialam, ze interesuja Cie ceny - bo dawkowanie masz okreslone przez weta i jesli tylko stosowanie ludzkiego preparatu byloby mozliwe, mozna sobie po prostu przeliczyc - pisalam, ze w ludzkich preparatach tej substancji jest od 0,3 do 0,5 g na tabletke/kapsulke.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro gru 21, 2005 10:12

tu nie ma podane gramowo czy miligramowo, tylko że chondroityna stanowi 25% masy tabletki. Rzeczywiście, jakby podali tak jak na ludzkich tabletkach to bym sobie przeliczyła. dawkowanie mam : jedną dziennie. a nie mam takiej czułej wagi coby zważyć jedną tabletkę i obliczyć jedną czwartą, st ąd moje pytanie o dawkowanie w przeliczeniu na kg masy ciała kota.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Śro gru 21, 2005 10:15

zutor pisze:tu nie ma podane gramowo czy miligramowo, tylko że chondroityna stanowi 25% masy tabletki. Rzeczywiście, jakby podali tak jak na ludzkich tabletkach to bym sobie przeliczyła. dawkowanie mam : jedną dziennie. a nie mam takiej czułej wagi coby zważyć jedną tabletkę i obliczyć jedną czwartą, st ąd moje pytanie o dawkowanie w przeliczeniu na kg masy ciała kota.

Ups...
No to klops, nie mam pojecia, ile moze wazyc tabletka tego preparatu :(
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro gru 21, 2005 10:43

jedyne co mi przychodzi do gl;owy to isc do apteki i zwazyc tabletke... wiem - glupie :roll:
zuza od Sabinek Obrazek i aksamitnoglosy...
Obrazek
Wychodzacy kot to Twoja decyzja, ale to on codziennie gra w rosyjska ruletke

Korwina

Od: Czw maja 16, 2002 16:43

Post » Śro gru 21, 2005 10:50

Pytanie do Cancerka :

Opiekuję się od niedawna wirtualnie kotką w schronisku. 18 grudnia odwiedziłam ją drugi raz w schronisku i dowiedziałam się, że kotka ma wodobrzusze. Zrobiono kotce badania i wczoraj 20 grudnia otrzymałam taką informację o stanie zdrowia kotki :

"Niestety nie mam dobrych wieści.Nasze rozpoznanie choroby bez aparatów i badań potwierdziło się, w 100% USG wykazało wodobrzusze.
Hipotemie 36,7 C
Amylene 4097 - u kota górna granica tego badania wynosi do 1400.Trzykrotnie przekroczona granica. Swiadczy to że kot miał chorą trzustkę. Bardzo silne odwodnienie .
Wyniki świadzą o podejrzeniu wirusa FIP [ wirusowe zapalenie opłucnej lub otrzewnej] choroba u kota nie do wyleczenia."

Nie wiem ile kotka ma lat, miała niedawno małe, wiem, że jeszcze przed podjęciem się przeze mnie opieki, miała mieć przeprowadzoną sterylizację - jeśli konieczne - mogę się dowiedzieć czy sterylizacja była przeprowadzona.
Pierwszy raz jak ją widziałam (27 listopad) była szczupła, ale nie wychudzona - myślałam, że to pewnie po małych, normalnie chodziła, łasiła się.
Teraz kotka ma wystający dosyć kręgosłup i wyczuwalne łatwo żeberka, brzuszek okrągły, napięty.
Poprosiłam aby dawać jej codziennie porcję surowego mięsa - podają jej chyba schab.

Proszę mi powiedzieć jak opiekować się takim kotem -
1. Jaka dieta
2. Jakie leki
będą najlepsze ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Bożena

bonika

Od: Śro gru 21, 2005 10:15

Post » Śro gru 21, 2005 11:04

Wodobrzusze trzeba odbarczyc (wykonac naklucie w znieczuleniu miejscowym i sciagnac plyn z otrzewnej), a nastepnie zbadac plyn.
Wtedy dopiero bedzie mozna stwierdzic, czy przyczyna jest FIP czy tez moze faktycznie problemy z watroba i trzustka.
W ktorym schronisku przebywa kotka - w jakim miescie?
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro gru 21, 2005 14:56

Jana pisze:
Arcana pisze:

Nie przesadzaj, ja z Woli na Ochotę jeżdżę, właśnie na Białobrzeską :twisted:

To jest mina Twoich kotow podczas tych wypraw? :mrgreen:
Myslisz, ze dla kotki wyciagnietej ze schroniska z gleboka depresja i problemami kuwetowymi bylo z grubsza obojetne, czy jej zafundowalam pol godziny czy trzy godziny stresu co drugi dzien?

Arcana

Post » Śro gru 21, 2005 23:14

Witam

Nie ma dedykowanej chondroityny tylko dla kotów, caniviton możesz spokojnie podawać, dawka dla psów to o ile pamiętam 1 tab na 10 kg. Nie ma jakiegoś wielkiego ryzyka przedawkowania, ale ze względu na cenę trzymałbym się powyższej dawki. Wskazane jest zrobienie zdjęcia RTG chorego stawu.

Dla Szymkowej:

Rozmawialiśmy dziś w sprawie Twojego kota w lecznicy, najlepiej jednak zacząć od badania klinicznego. Jeśli masz wątpliwości zapraszam do lecznicy:)

Dla Boniki:

Postawienie diagnozy w ciemno, że to FIP wysiękowy u kotki, która już rodziła,czyli jest już starsza, jest trochę ryzykowne.
Wskazane jest zrobienie badań krwi, w USG powinno się też określić wygląd miąższu wątroby, wodobrzusze nie jest tu przeszkodą diagnostyczną. Należałoby także zrobić badanie punktatu z jamy brzusznej. Zdjęcie klatki piersiowej przydałoby się do oceny stanu płuc i serca. Wodobrzusze może mieć swoje korzenie w chorej wątrobie lub niewydolnym sercu.
O ile u kociaków gdy jest wodobrzusze można z duzą dozą prawdopodobieństwa zakładać, że to FIP, to u kotów starszych wręcz przeciwnie, FIP wymieniałbym jako ostatni jeśli chodzi o przyczynę wodobrzusza, choć nie mozna takiego podejrzenia lekceważyć. Niezbędne są szeroko zakrojone badania.
Ewentualną dietę i leczenie należy ściśle uzależnić od wyników badań.
Jeśli możliwości diagnostyczne są niewielkie zbadajcie choć płyn z jamy brzusznej, jest to najważniejsze badanie przy rozpoznaniu FIPu w formie wysiękowej.
Maciek

Cancerek

Od: Pt gru 02, 2005 12:10

[poprzednia][następna]