"Bezproblemowy" kotek poszukiwany - Warszawa

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt gru 16, 2005 16:26

SylwiaK pisze:Ano właśnie, tu pojawia się problem - koleżanka powiedziała, że może np. ośmiotygodniowy. Z drugiej strony ma być już zaszczepiony. :? Poza tym chcę sie wypytać jakie doświadczenie ma ta "przyjaciółka" z kotami. Bo dla początkującej osoby ośmiotygodniowy może być problematyczny. Nie uważacie?

Osmiotygodniowy, to bedzie najwyzej odrobaczony. A i to nie zawsze.
Takie maluchy bezproblemowe nie sa. Od sraczki, przez katarki po zatwardzenia. Sam mniod.

Powiem tak: na razie chciałabym się dowiedzieć jakie są w ogóle możliwośći. W poniedziałek będę koleżanke męczyć o wszystkie szczegóły dotyczące jej przyjaciółki. Przede wszystkim będę namawiała, żeby to jednak nie była "niespodzianka" - żeby przyjaciółki razem pooglądały sobie kotki. Przecież między kotem a człowiekiem też powinno coś zaiskrzyć, prawda? Żeby uniknąć niepotrzebnych powrotów.

Więc, jeśli wiecie o jakichś udomowionych kotkach to proszę o linki.

Przejzyj prosze kociarnie.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt gru 16, 2005 16:33

W kociarni siedzę cały czas. I co jakiś czas podsuwam koleżance kolejne propozycje. Trochę trudno jej dogodzić.

Muszę dodać, że koleżanka jest też moją szefową, więc nie bardzo mogę jej odmówić pomocy :wink:

SylwiaK

Od: Wto paź 25, 2005 7:34

Post » Pt gru 16, 2005 16:46

SylwiaK pisze:Resztę pozostawiam między obecnym opiekunem kota a moją koleżanką (a może jej przyjaciółką).

jesli adopcja ma byc bezposrednia, to raczej nie mam mowy o rozmowie z kolezanka
wylacznie z osoba docelowa, u ktorej bedzie kot :wink:

sadze, ze inaczej tutaj nikt kota nie wyda (po uprzednim sprawdzeniu domku oczywiscie)
tym bardziej, ze przeciez trzeba podpisac umowe adopcyjna, i to musi zrobic nowy opiekun

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt gru 16, 2005 16:57 Re: "Bezproblemowy" kotek poszukiwany - Warszawa

SylwiaK pisze:Kochani,

piszę, ponieważ moja koleżanka, wiedząc o tym, że jestem "zakocona" i jestem uczestnikiem forum, poprosiła mnie o to.

Moja koleżanka poszukuje kotka na prezent dla swojej przyjaciółki. To nie ma być prezent "niespodzianka" - wtedy istnieje niebezpieczeństwo, że za jakiś czas osoba "uszczęśliwiona" na siłę pozbędzie się kotka. Ta przyjaciółka bardzo by chciała kotka.

Najlepiej żeby był to kotek "domowy" - to znaczy urodzony w domu a nie piwniczny. Chodzi o to, że ma to być kotek zdrowy, nie po przejściach i nie obarczony związanymi z tym chorobami. Kotek ma być młody, najlepiej już po odrobaczeniu i szczepieniach, kuwetkowy i grzeczny.

Czy ktoś z Was słyszał o takich kotkach? :)

Raczej nikt. Z zasady ludzie tu pomagają kotom a nie ludziom :wink: I nie ma grzecznych i zdrowych małych kotów.

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Pt gru 16, 2005 18:17

Jak na razie ten domek nie budzi mojego zaufania.. :?

Może niech koleżanka zajrzy na forum, poczyta sobie porządnie o opiece nad kotem,
o tym czy ośmiotygodniowe koty są już szczepione,
o tym, kiedy można zabrać od matki,
o tym czym karmić,
o tym, że koty w nocy też skrobią w kuwecie,
o tym, że biegają po meblach,
o tym, że włażą na stół,
o tym, o tym, że 'domowe kotki" to nie zawsze gwarancja zdrowia..
o tym, że..
i jeszcze o wielu innych rzeczach..

I mam wątpliwości, czy żywe stworzenie może być prezentem - niespodzianką.. :?
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pt gru 16, 2005 18:30

Też boję się zawsze takich domów. Bo co to znaczy koniecznie zdrowy i koniecznie grzeczny? Czy to przpadkiem nie oznacza, ze będzie kochany tylko do momentu pierwszego zachorowania i pierwszego zniszczenia, którego dokona?
Niestety, kot to nie zabawka, ani nie automat, nie mozna u niego niczego na 100% przewidzieć. Dlatego podejrzliwe przyglądałabym się takiemu domowi :roll:
Ja zawsze przewiduję różne złe wersje (oprócz dobrych) i ostrzegam domy adopcyjne przed różnorakimi zachowaniami kotów, które, choć nie muszą, ale moga wystąpić w przyszłości.
I dlatego myślę, ze osoba ta powinna najpierw poczytać nieco o naturze kociej.
Ale się rozpisalam :oops:
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pt gru 16, 2005 20:29

Ja myślę (mam nadzieję), że to tylko postawa mojej koleżanki. Ona po prostu chciałaby sprawić ładny "prezent". I nie ma sie co dziwić, bo tak to już jest, że "prezent" powinien być ładny i nowy. Sami możemy sobie kupić "coś" używanego ale raczej nie dalibyśmy czegoś takiego w prezencie. Zastrzegam, że wiem, że zwierzę to nie rzecz i wcale tak nie uważam! To tylko takie porównanie.

Z tego co mówiła (nie podejmę się dawać gwarancji na podstawie czyichkolwiek słów) o domku to wygląda ok. Podobno składa się z Pana i Pani (chyba ok 50tki) i ich dorosłej (ponad 20) córki zakręconej na punkcie zwierząt. I to dla niej miałby być kot. Poprzednio mieli psa jamnika, który był z nimi wiele lat - aż do starości. Bardzo przeżyli jego stratę i stąd pomysł nowego zwierzaka.

Bardzo spodobało mi sie hasło, że "na tym forum pomagamy zwierzętom a nie ludziom". Do tej pory mówiłam to koleżance ale nie tymi słowami :) Powiem jej w poniedziałek.

SylwiaK

Od: Wto paź 25, 2005 7:34

Post » Pt gru 16, 2005 20:37

najlepiej będzie, jak koleżanka SAMA poczyta forum
zaproś ją tu

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Sob gru 17, 2005 2:49

Spójrz proszę tutaj może nie urodzone w klasycznym domu, ale w domku działkowym
:wink:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33 ... c&start=30