Maryla pisze:dronusiu
najlepiej gdyby takich wątków wogóle nie było
tylko żeby zainteresowany zadał sobie trud przejrzenia wątków i ogłoszeń adopcyjnych i sam wybrał kota a szczegóły grzecznie uzgodnił na pw
bo każda adoptująca osoba ma ze 100 pytań do zadania i często dla każdego co innego ma znaczenie
a lakoniczna informacja ze ktos da dobry (we własnym mniemaniu) domek to za mało
i nie jest to zrażanie ludzi do adopcji tylko próba uzyskania odpowiedzi na proste w sumie pytania
tylko żę często autor wątku gdzieś znika i nic się dowiedzieć nie mozna
ja nie będe korespondowała z kilkunastoma osobami na maila bo nie mam na to czasu - po to zeby uzyskac kilka podstawowych info które powinny sie znalezc w 1 poscie
Maryla, sęk w tym, że nie możemy tak wybrzydzać. Pisząc "tak" mam na myśli cierpkie i w sumie mało miłe słowa na dzień dobry. Dronusia ma rację, nie masz żadnej gwarancji, że dom jest nieodpowiedzialny, tak samo zresztą, jak nie masz gwarancji, że jest odpowiedzialny. Od tego jesteśmy, żeby sprawdzać, a nie zachowywać się, jak rozkapryszone dzieci, bo nam się gość nie podoba. I wcale się nie dziwię, że wielu gości się już więcej nie pojawia, skoro są tak niemile potraktowani. Jeżeli Ci się gość nie podoba, nie musisz mu kota dawać. Jeżeli uważasz, że to on powinien się do Ciebie odezwać pierwszy, nikt Ci nie każe pisać w jego wątku.
Wybacz, że może ostro trochę, ale być może pisząc w ten sposób krzywdzisz kogoś, kto w gruncie rzeczy byłby fantastycznym opiekunem dla jakiejś biedy.
Od tego, jaki świat powinien być, a jaki jest są lata świetlne i nie tylko w kwestii adopcji kotów, więc po co się nad tym rozwodzić, co ludzie powinni. Jest, jak jest i teraz to ludzie mający koty do wyadoptowania mogą oddzielać ziarna od plew, tylko muszą mieć szansę to zrobić, zanim ktoś goscia przepędzi z forum.