Kot domowy, rasa europejska, nowicjat i WCF .....

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw lis 17, 2005 13:31 regulamin

Witam.
Aga1 pisze:Nie jestem pewna, ale żeby w ogóle się wziąć za tworzenie nowej rasy to już tzreba mieć zgodę swojej organizacji felinologicznej. To nie jest chyba tak, że ktoś sobie rozmnaża koty przez X lat nic nikomu na ten temat nie mówiąc a potem nagla wyskakuje i mówi: "Mam nową rasę" i wszyscy klaszczą, podziwiają i uznają .....

Jak już wcześniej pisałam w FIFe jest restrykcyjny regulamin i tam jest opisane krok po kroku co trzeba zrobić by zacząć pracować nad nową rasą. Otwarcie programu hodowlanego to ekstremalnie trudna sprawa. Otwarcie takiego programu = brak "mieszańców" bez rodowodu.
Wszystkie koty mają rodowody tyle że nie LO a RIEX.
http://www.fifeweb.org/wp/lib/lib_rls_breg_2005_05.html
Pozdrawiam

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Czw lis 17, 2005 13:43

Aga1 pisze:A to już jest prowadzenie pseudohodowli "na boku". I nie sądzę, zeby to miało cokolwiek wspólnego z tworzeniem nowej rasy ... :?

A ja jak najbardziej - nie zawsze z sukcesem, ale tak wlasnie sobie wyobrazam powstawanie nowych ras.

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Czw lis 17, 2005 13:46 Re: regulamin

Thien pisze:Witam.
Aga1 pisze:Nie jestem pewna, ale żeby w ogóle się wziąć za tworzenie nowej rasy to już tzreba mieć zgodę swojej organizacji felinologicznej. To nie jest chyba tak, że ktoś sobie rozmnaża koty przez X lat nic nikomu na ten temat nie mówiąc a potem nagla wyskakuje i mówi: "Mam nową rasę" i wszyscy klaszczą, podziwiają i uznają .....

Jak już wcześniej pisałam w FIFe jest restrykcyjny regulamin i tam jest opisane krok po kroku co trzeba zrobić by zacząć pracować nad nową rasą. Otwarcie programu hodowlanego to ekstremalnie trudna sprawa. Otwarcie takiego programu = brak "mieszańców" bez rodowodu.
Pozdrawiam

No właśnie.... Dla mnie oznacza to, że osoby krzyżujące między sobą koty różnych ras, bez otwartego programu hodowlanego są poprostu pseudohodowcami :? :evil:

Aga1

Od: Pon lip 05, 2004 20:18

Post » Czw lis 17, 2005 13:47

Wojtek pisze:Skąd wiesz, że hodowczyni z Millwod znalazła kilka tysięcy domów dla mieszańców?
Skąd wiesz, że nie miały one potomstwa?
Ja tego nie wiem. Może tak było, a może nie?

Tego nie wiesz, wiec po co o tym dyskutowac?

Wojtek pisze:Teraz to ja nie rozumiem.
Co kilka dni na Forum pojawia się ktoś, kto nie należy do organizacji hodowlanej, kto chce rozmnożyć swoje rodowodowe koty i sprzedawać je bez rodowodu. Bo ma dla nich zapewnione domy.
I wtedy rozpoczyna się krucjata pod hasłem "nie powołuj do życia nierasowych kotów".

Nie rozumiesz mnie - pytam po co rozpoczynac dyskusje na ten temat? Jaki ma to cel? Jestem przeciwko pseudohodowlom, ale faktow nie zmienisz - szczegolnie nie biciem piany na forum - bo wszyscy bywalcy tu sa uswiadomieni.

Chilli

Post » Czw lis 17, 2005 13:49 Re: regulamin

Thien pisze:Witam.

Pozdrawiam

To ja mam pytanie - te rodowody sa na jaka rase wystawiane? Jesli kazde pokolenie ma inny fenotyp, sa mieszane rozne zwierzaki? Wymysla sie rasy kazdemu z osobna?

Chilli

Post » Czw lis 17, 2005 13:55 Re: regulamin

Chilli pisze:To ja mam pytanie - te rodowody sa na jaka rase wystawiane? Jesli kazde pokolenie ma inny fenotyp, sa mieszane rozne zwierzaki? Wymysla sie rasy kazdemu z osobna?

Hmm odpowiedź w punkcie 4.4.5.1 Cats resulting from cross breeding
These cats are registered as:
XLH * (name of target breed) Longhair progeny
XSH *(name of target breed) Shorthair progeny
:)

Thien

Post » Czw lis 17, 2005 14:16

Chilli pisze:
Wojtek pisze:Skąd wiesz, że hodowczyni z Millwod znalazła kilka tysięcy domów dla mieszańców?

Co kilka dni na Forum pojawia się ktoś, kto nie należy do organizacji hodowlanej, kto chce rozmnożyć swoje rodowodowe koty i sprzedawać je bez rodowodu. Bo ma dla nich zapewnione domy.
I wtedy rozpoczyna się krucjata pod hasłem "nie powołuj do życia nierasowych kotów".

Nie rozumiesz mnie - pytam po co rozpoczynac dyskusje na ten temat? Jaki ma to cel? Jestem przeciwko pseudohodowlom, ale faktow nie zmienisz - szczegolnie nie biciem piany na forum - bo wszyscy bywalcy tu sa uswiadomieni.

OK

Przepraszam za zakłócenie spokoju.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw lis 17, 2005 14:20 Re: regulamin

Thien pisze:Hmm odpowiedź w punkcie 4.4.5.1 Cats resulting from cross breeding
These cats are registered as:
XLH * (name of target breed) Longhair progeny
XSH *(name of target breed) Shorthair progeny
:)

Dzieki :)

Chilli

Post » Czw lis 17, 2005 14:21 hmm

Wojtek pisze:
Chilli pisze:

OK

Przepraszam za zakłócenie spokoju.

Hmm a mnie się podoba twoje przejmowanie się sprawą. Pewnie gdyby nie Twoje pytania nie byłoby mowy o podejściu FIFe do "tworzenia ras", a to wydaje mi się być bardzo ważne. Szczególnie wobec liberalnego podejścia innych organizacji.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Czw lis 17, 2005 14:30 przez Thien, łącznie edytowano 1 raz

Thien

Post » Czw lis 17, 2005 14:24

Chilli, myślę, że teraz będziesz musiała bardzo rozważnie wypowiadać się na forum.... po tym jak zarzuciłaś Wojtkowi "bicie piany" ...
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Czw lis 17, 2005 14:27

Dzięki temu "biciu piany" ja osobiście dowiedziałam się wielu ważnych rzeczy. I myślę, ze Chilli też :wink:

Aga1

Od: Pon lip 05, 2004 20:18

Post » Czw lis 17, 2005 14:29

Aga1 pisze:Dzięki temu "biciu piany" ja osobiście dowiedziałam się wielu ważnych rzeczy. I myślę, ze Chilli też :wink:

Tylko niestety, nie zawsze po wypowiedziach Chilli, da się to poznać :roll:
Obrazek

Ella

Post » Czw lis 17, 2005 16:01

Ella pisze:Chilli, myślę, że teraz będziesz musiała bardzo rozważnie wypowiadać się na forum.... po tym jak zarzuciłaś Wojtkowi "bicie piany" ...

Staram sie rozwaznie wypowiadac.
Czemu ten ostrzegawczy ton? Myslisz, ze mnie zbije? :roll: :lol:

Chilli

Post » Czw lis 17, 2005 16:03

Ella pisze:
Tylko niestety, nie zawsze po wypowiedziach Chilli, da się to poznać :roll:

Oczywiscie, ze da sie poznac. W przypadku Wojtka dowiedzialam sie, ze ktos tam w jakiejs dziurze w Ameryce wyprodukowal kupe nierasowych kotow. Spytalam o cel - nie widze powodow do obrazania sie.

Chilli

Post » Czw lis 17, 2005 16:11

Chilli, wybacz, ale nie zmienię zdania.
Obrazek

Ella

[poprzednia][następna]