buda dla bezdomnych kotkow- jest! :D str 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 09, 2005 21:30 buda dla bezdomnych kotkow- jest! :D str 3

Potrzebna jest ciepla buda dla kotkow bezdomnych. Z czego najlepiej ja wykonac ? Musi byc ladna. Jak ja ocieplic?
ma ktos moze jakis schemat, wzor takiej budki?
Ostatnio edytowano Pon lis 28, 2005 22:16 przez lidiya, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro lis 09, 2005 21:36

Lidka, nie mam schematu, ale wiem że budkę można zrobić np. z szafki. Czasem ktoś wyrzuca całkiem dobre szafki. My takie robiliśmy dla dziczków ze Spartańskiej.
Szafka, od środka ocieplona steropianem. Na wierzchu blacha, żeby drewno nie przemiekało. Najlepiej postawić ja na czyms, żeby nie było od ziemi zimno. No i do środka sianko najlepiej - ciuchy kotki moczą mokrymi łapkami i to wolno schnie. A sianko schnie bardzo szybko, no i mogą się w sianku zakopać.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Śro lis 09, 2005 21:40

na ganku mojego domku na działce sąsiadka stawia zimą budke dla kotów. nie jest ładna, jest posklejana z płyt styropianowych takich do ocieplania chyba 500x500x8 (mm). w srodku jest kawałek karimaty z folia aluminiowa i sztuczne futerko.
jakos sie sprawdza.

Iwona

Od: Wto lut 05, 2002 15:55

Post » Śro lis 09, 2005 21:41

Nie działa wyszukiwarka, bo było parę wątków o budkach...
W mojej poprzedniej spółdzielni robili specjalne budki dla kotów, tam pewnie mają jakieś schematy, tamte budki były piętrowe i miały dwa wejścia...
Dwa wejścia są ważne i jesli się da je rozmieścić tak żeby nie było przeciągu - to idealnie.
Koty generalnie wolą mieć możliwość ucieczki gdyby ktoś jedno wejście zamknał :(
Obrazek

Katy

Post » Śro lis 09, 2005 21:46

nie wiem czy wewnatrz by sie nie przydaly tez jakies kawalki czegos co nie jest styropianem - zeby koty nie drapaly i nie zezarly tego...

ale z zewnaz rzeczywiscie dobrze jakas balcha przykryc zeby nie przemoklo... a szafki to GENIALNY pomysl... naprawde - tanio i latwo :D
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Śro lis 09, 2005 21:50

Iwona pisze:na ganku mojego domku na działce sąsiadka stawia zimą budke dla kotów. nie jest ładna, jest posklejana z płyt styropianowych takich do ocieplania chyba 500x500x8 (mm). w srodku jest kawałek karimaty z folia aluminiowa i sztuczne futerko.
jakos sie sprawdza.

Iwona, a schnie to futerko?
Bo z doświadczenia wiem, że jak się futerko zmoczy to schnie wolniej i koty nie bardzo na mokrym chcą spać.

Sianko jest ok, kot sie może w nim zagrzebać i ma ciepło :D
Obrazek

Katy

Post » Śro lis 09, 2005 22:06

solaris pisze:Znalazłam takie domki dla kotów na str Canisu

http://www.canis.org.pl/foto_rozne/azyl03.jpg

i

Taka mają koty z akademików na Narutowicza, sponsorką była Ada :D
To gotowa budka, Ada ma namiaryna pana, który je robi.
Jest wygodna bo ma zdejmowany dach, więc łatwo można w niej sprzątnąć.
Obrazek

Katy

Post » Śro lis 09, 2005 22:15

Lidka, ja budki robilam z pudel styropianowych. Zdobywalam je z radiologii w szpitalu. To sa grube pudla roznej wielkosci z pokrywami. Otwor wycinam z boku i wiatr nie wieje wprost na koty. Wieko dodatkowo przyklejam, zeby sie woda nie dostala. Styropian latwo jest pomalowac emulsja na jakis maskujacy kolor. Pudla stawiam na deskach, w srodek duzo siana. Mozna na gorze pudla polozyc wieksza plyte i robi sie naturalny daszek. Takie pudla u mnie dobrze sie sprawdzily.

justyna_ebe

Od: Nie paź 17, 2004 16:00

Post » Śro lis 09, 2005 23:10

dzieki za pomsyly! z kazdego cos zaczerpniemy :)

Buda musi byc porzadna i dosc estetyczna bo bedzie stala na terenie firmy, ktora ma takie zyczenie. biedne kociakai teraz nie maja sie gdzie schronic :(
Czy taka blacha na dach jest droga?
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro lis 09, 2005 23:12

Super pomysł z tymi pudłami styropianowymi! Boje się tylko, ze moga być ciut za duże na 1 kota i w zimie kot nie da rady ogrzac sobą takiej dużej kubatury.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Czw lis 10, 2005 5:44

Czy to są jakies gotowe pudła styropianowe ?
Dziczki, które dokarmiam mają otwarte jedno okienko piwniczne. Jest to piwnica mieszkania, które stoi puste. Zawsze tam mieszkały, ale od kilku miesięcy juz tam nie wchodzą. Nie mam pojęcia z jakiego powodu i nie wiem gdzie teraz śpią.
Myslałam o takiej budce, ale pan, który od wielu lat karmi koty w tej okolicy, ostrzega, ze to nie jest dobry pomysł. Jego zdaniem koty w takiej budce są zbyt łatwym celem dla zwyrodnialców.
Z drugiej strony mówią, ze zima ma byc mroźna i jesli koty nie mają innego schronienia to moze byc kiepsko.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw lis 10, 2005 6:28

budki maja sens, jak najbardziej, ale wlasnie usytuowane w miejscach niewidocznych, np. w krzakach, by koty nie staly sie latwym celem zwyrodnialcow :roll:

i zeby nie rzucaly sie w oczy przeciwnikom zwierzat :(
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Od: Pon kwi 26, 2004 19:52

Post » Czw lis 10, 2005 7:37

Kasia D. pisze:Super pomysł z tymi pudłami styropianowymi! Boje się tylko, ze moga być ciut za duże na 1 kota i w zimie kot nie da rady ogrzac sobą takiej dużej kubatury.

Kasiu, pudla sa roznej wielkosci. Ostatnio mialam jedno dosc dlugie i w nim zimowala kotka z podrostkami, w mniejszym akurat zmiescil sie Gutek, duzy kocur. Wiosna "wyperswadowala' mu ją inna kotka, ktora zameldowala sie tam wraz z miotem. Budki staly na zewnatrz, pod iglakami i koty nie wygladaly na zmarzniete.

justyna_ebe

Od: Nie paź 17, 2004 16:00

Post » Czw lis 10, 2005 9:10

Katy :D
budki sprzedaja w al.Jerozolimskich na trasie do Pruszkowa..(lub niedaleko trasy na Piaseczno) kocie budy maja okragle otwory (mniejsze niz psie), zeby psy do nich nie weszly i maja pomiedzy drewniamymi sciankami pare milimetrow styropianu ..sa wersje tansze bez dachu zdejmowanego i drozsze ze zdejmowanym :D widzialam tez na nozkach zeby nie staly na ziemi ..jak snieg spadnie ..
dach maja z papy .. a wypelnienie najlepiej takie sianko chomikowe ;)

jak znajde jakies namiary do wkleje ;)
Ostatnio edytowano Czw lis 10, 2005 9:28 przez Ada, łącznie edytowano 1 raz

Ada

Od: Wto lis 18, 2003 13:25

[następna]