PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 09, 2005 13:36

posta mozna wykasowac, tlumaczenie wrzucone osobno

Beata pisze:
http://www.2ndchance.info/panleukopenia.htm
The symptoms of panleukopenia are quite distinctive and diagnosis is not difficult. Poisons, feline leukemia, feline aids and Salmonellosis can produce symptoms that mimic this disease but it is rare for any of them to produce so low a white cell number. White blood cell numbers begin to decline 2-3 days after infection. By the end of the first week it can be hard to find any white blood cells or leukocytes in blood films examined under the microscope.
Ostatnio edytowano Śro lis 16, 2005 15:13 przez Beata, łącznie edytowano 1 raz

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro lis 09, 2005 13:49

Przeklejam z Poldkowego watku post Beaty i moj.
Beliowen pisze:
Beata pisze:i juz po sekcji
niestety nic nie wiadomo, znaleziono tylko niezytowe zapalenie jelit - ktore moglo byc tylko zapaleniem jelit, albo poczatkiem zapalenia martwicowo-wloknikowo-krwotocznego (widoczne strzepki wloknika) , ktore charakterystyczne jest w pozniejszej fazie p.

robimy histopatologie, zeby miec pewnosc - wyniki beda najpozniej pod koniec przyszlego tygodnia

mysle, ze jak beda wyniki histopatologi to Mysza powinna sie z panem doktorem umowic na kawe i wyciagnac troche wiecej szczegolow dla dobra nauki 8)

Tak sobie wlasnie przemyslalam te informacje, ktore znalazlas na amerykanskich stronach - plyn w szpiku mozna pewnie stwiedzic w krotkim czasie po smierci, przemrozenie ciala, jak w przypadku Poldka, temu fragmentowi diagnozy na pewno sie nie przysluzy.
Jednak, wykrzepianie do swiatla jelita powinno byc nadal widoczne.

Histopatologicznie, jak sie domyslam, bada sie wycinek jelita cienkiego, pewnie rowniez probke szpiku kosci dlugich tudziez wycinek grasicy.
Ale to tylko moje hipotetyczne zalozenie, na podstawie tego, co sie wczoraj naczytalam pod linkami podrzuconymi przez Boni.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro lis 09, 2005 13:52

Beata pisze:http://www.2ndchance.info/panleukopenia.htm
The symptoms of panleukopenia are quite distinctive and diagnosis is not difficult. Poisons, feline leukemia, feline aids and Salmonellosis can produce symptoms that mimic this disease but it is rare for any of them to produce so low a white cell number. White blood cell numbers begin to decline 2-3 days after infection. By the end of the first week it can be hard to find any white blood cells or leukocytes in blood films examined under the microscope.

No dokladnie, tak bylo u kotki ariel - "kilka limfocytow w preparacie".
Mysle jednakowoz, ze bardziej charakterystyczny jest calkowity brak granulocytow, mam przynajmniej taka nadzieje.

Problem w tym, ze na ogol wykonuje sie morfologie, rozmaz pewnie nie zawsze.
A mysle, ze widoczny niedobor granulocytow bylby juz widoczny we wczesniejszym etapie, kiedy poziom leukocytow nie jest jeszcze tak dramatycznie niski...
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro lis 09, 2005 13:54

jopop, tak sobie mysle - napisz jakos w tytule watku, zeby osoby, ktore maja badania zmarlego kota, wpisaly je tutaj...
Musi byc, do cholery jakas prawidlowosc - moze uda sie znalezc ja w rozmazie, a jak nie to bedziemy kombinowac randke Myszy z wetem od sekcji 8)
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro lis 09, 2005 14:02

Dziewczyny, ja myślę, że na SGGW były prowadzone na ten temat jakieś dokładniejsze badania, i może oni dysponowaliby wynikami? Może od kogoś dałoby się je wyciągnąć?

Pogadałabym jeszcze z dr Jagielską, ale ona za kilka dni rodzi i jutro jest ostatni dzień w pracy, więc ma masę pacjentów, niemniej jeśli mi się uda wyciągnąć od niej jakieś informacje to postaram się coś skrobnąć.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro lis 09, 2005 14:03

Beata pisze:znalazlam taka strone:
http://www.merckvetmanual.com/mvm/index ... /56700.htm
ale tam same lekarskie okreslenia :roll: prawie nic nie rozumiem :lol:

to jest w ogóle świetna strona z opisami wielu różnych chorób

może zebrać tego typu linki w jeden wątek i wrzucić go do ABC?
co o tym myślicie?
Obrazek

Bonkreta

Od: Wto mar 16, 2004 22:22

Post » Śro lis 09, 2005 14:08

Znalazłam jeszcze taką pozycję literaturową:
J Am Vet Med Assoc. 1971 Mar 15;158(6):Suppl 2:857-9.
Feline panleukopenia: clinical signs and differential diagnosis.Carpenter JL.

Niestety tekstu w sieci nie ma. Czy ktoś z Was ma dojście do jakiejś biblioteki naukowej, która mogłaby sprowadzić ten artykuł? Bo ja już nie mam...
Obrazek

Bonkreta

Post » Śro lis 09, 2005 14:10

Boni, wyszukam Ci jeszcze kilka takich :lol:
znalazlam np strone jakiegos Uniwersytetu w Oregonie ze spisem lektur w bibliotece - i tam byly 4 pozycje na temat p. - sekcje, diagnoza i takie tam - chce do nich napisac, moze sie zlituja :wink:

aha, ja jeszcze kojarze z czasu p. u Ryski, ze ona stosowala jakies testy typu Elisa, musze to odgrzebac
moze mozna byloby sprobowac sciagnac wieksza ilosc takich testow?

Beata

Post » Śro lis 09, 2005 14:11

Beata pisze:Boni, wyszukam Ci jeszcze kilka takich :lol:
znalazlam np strone jakiegos Uniwersytetu w Oregonie ze spisem lektur w bibliotece - i tam byly 4 pozycje na temat p. - sekcje, diagnoza i takie tam - chce do nich napisac, moze sie zlituja :wink:

aha, ja jeszcze kojarze z czasu p. u Ryski, ze ona stosowala jakies testy typu Elisa, musze to odgrzebac
moze mozna byloby sprobowac sciagnac wieksza ilosc takich testow?

Ja też znalazłam wczoraj kilka - te dwa, które wkleiłam w tym wątku są całkiem dobre.

Nie jestem pewna, czy Ryśka stosowała testy - pamiętam, że ja znalazłam informację w necie, że takie są, ale chyba ich nie można było dostać. Pewnie Ryśka napisze, jak doczyta.
Obrazek

Bonkreta

Post » Śro lis 09, 2005 14:17

tutaj jest dobra strona z ksiazkami:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... &DB=PubMed

Beata

Post » Śro lis 09, 2005 14:19

posta mozna wykasowac, tlumaczenie wrzucone osobno

Beata pisze:nie wiem, czy nam sie przyda, ale wydaje sie, ze to moze byc zrodlo dobrych tropow:
http://www.cdc.gov/ncidod/EID/vol8no4/01-0228.htm
Ostatnio edytowano Śro lis 16, 2005 15:14 przez Beata, łącznie edytowano 1 raz

Beata

Post » Śro lis 09, 2005 14:29

tu jest sporo o innych chorobach, i chyba dosc dokladnie
http://www.vin.com/VINDBPub/SearchPB/Pr ... R00042.htm

Beata

Post » Śro lis 09, 2005 14:33

w kontekście sekcji

Early in the course of the disease, the virus infects the bone marrow, lymphoid tissue, and thymus, resulting in lymphoid depletion, thymic involution, leukopenia, and enteritis. Grossly, intestinal serosa may be roughened and intestinal walls may be segmentally thickened and hemorrhagic. Peyer's patches may be depressed. Thymic atrophy and lymph node edema may also be present.

As the virus destroys the rapidly dividing crypt cells, villi are lost to attrition and nonabsorption results. This contributes to the diarrhea often noted in feline panleukopenia patients. Histologically, villi may be shortened or absent. Crypt epithelium may be hypertrophic, attenuated, or absent and crypts may be dilated with mucus and necrotic cell debris. Peyer's patches may be hypocellular. Enterocytes and lymphocytes may contain basophilic intranuclear inclusion bodies, although these are not commonly seen.

As the name suggests, panleukopenia virus infection causes depletion of all lymphoid cells. The resulting immune compromise increases susceptibility to other infections, such as respiratory disease or bacterial enteritis. Also, loss of the gastrointestinal mucosal barrier can increase susceptibility to bacterial infections. (...) Panleukopenia virus infection may have contributed to the incidence and/or severity of this respiratory infection by causing immune compromise.

Pathological findings at necropsy include hyperemic, thickened small intestinal bowel loops and enlarged mesenteric lymph nodes. Intestinal lesions predominantly are found in the jejunum and ileum. Kittens affected in utero may have cerebellar atrophy, hydrocephalus or hydrancephaly. Grossly, the bone marrow may appear fatty and gelatinous to semi fluid. Organs such as the spleen, liver and kidneys also may be enlarged and somewhat edematous. Histological examination of the small intestinal epithelium reveals dilated, necrotic crypts and shortened, blunt villi. Necrotic debris and sloughed epithelial cells are abundant in the intestinal lumen. Basophilic intranuclear inclusion bodies may be present in some of the remaining crypt cells. Lymphoid organs show obliteration of lymphoid cells; some inclusion bodies may be observed in the nuclei of any remaining cells.
Obrazek

Bonkreta

Post » Śro lis 09, 2005 14:34

kolejność występ[owania objawów - bardzo ważne, bo do zaobserwowania przez każdego:

Systemic clinical signs usually are seen in kittens between the ages of four and six months of age that have not been vaccinated, but feline panleukopenia can be seen in older, immunologically naïve cats. These patients generally have inappetance, lethargy, and fever that become apparent between two and seven days after initial exposure. Vomiting begins a few days after the fever develops, may contain bile and is unrelated to eating. Diarrhea is the last symptom to present; the feces may range from mucoid to bloody. Combined vomiting and diarrhea lead to rapidly progressive dehydration.6 Thickened intestinal loops may be noted and a pain response may be elicited upon abdominal palpation.

To chyba można wrzucić na pierwszą stronę wątku...
Ostatnio edytowano Śro lis 09, 2005 14:36 przez Bonkreta, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Bonkreta

Post » Śro lis 09, 2005 14:35

A mozna prosic o tlumaczenie? :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia][następna]