Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
gosiak pisze:To pewnie da się zrobić przymocowując do ramy moskitierę lub sieć rybacką tak, że gdy okno się zamyka, ona się składa i rozkłada przy otwieraniu, tak sobie myślę...
gosiak pisze:Prakseda pisze:Nie takie zabezpieczenie maiałam na myśli. Na zdjęciu Myszy jest szparka w oknie, przez która kot głowy nie wysadzi.
Na zdjęciu w książce było okno uchylone znacznie bardziej (cały kot by przelazł) a na bocznych przestrzeniach była kratka.
To pewnie da się zrobić przymocowując do ramy moskitierę lub sieć rybacką tak, że gdy okno się zamyka, ona się składa i rozkłada przy otwieraniu, tak sobie myślę. Ja mam okna w takiej wnęce (nie są równo ze ścianą, jak w większości mieszkań, tylko na szerokość parapetu cofnięte, tak że parapet jest równo ze ścianą), że trudno byłoby kotu do nich dotrzeć.
wilidia02 pisze: ograniczniki ze względu na gwarancję odpadają
cHocHlik pisze:wilidia02 pisze: ograniczniki ze względu na gwarancję odpadają
Ja bym się upewniła, czy aby na pewno gwarancja przepada... Do nowych okien przymocowywałam rolety, trzeba było nawiercić ramy - wykonała to firma z uprawnieniami i gwarancja nie przepadła.
Uchylone okno jest bezpieczne gdy:
- kot nie może dostać się do niego od góry - zeskoczyć z szafy, lodówki itp
- uchylone jest na całą szerokość pomiędzy glifami okiennym, czyli w przypadku okien dwuczęściowych trzeba uchylać obydwa. Kot tam nawet łapy nie wciśnie...
natka_pietruszki pisze:Myślicie, że gdybym rolety montowała, to ekipa od razu zamontuje ograniczniki? Jaki może być łączny koszt (ogranicznik + montaż)? Okna będą plastikowe.
natka_pietruszki pisze:Myślicie, że gdybym rolety montowała, to ekipa od razu zamontuje ograniczniki? Jaki może być łączny koszt (ogranicznik + montaż)? Okna będą plastikowe.
Keti pisze:cHocHlik pisze:wilidia02 pisze: ograniczniki ze względu na gwarancję odpadają
Ja bym się upewniła, czy aby na pewno gwarancja przepada... Do nowych okien przymocowywałam rolety, trzeba było nawiercić ramy - wykonała to firma z uprawnieniami i gwarancja nie przepadła.
Uchylone okno jest bezpieczne gdy:
- kot nie może dostać się do niego od góry - zeskoczyć z szafy, lodówki itp
- uchylone jest na całą szerokość pomiędzy glifami okiennym, czyli w przypadku okien dwuczęściowych trzeba uchylać obydwa. Kot tam nawet łapy nie wciśnie...
wymianiałam okna w sierpniu
mam takie ograniczniki jak Mysza
montowała mi je ekipa od okien
gwarancja mi nie przepadła
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 328 gości