Maciek umarł.........odszedł na zawsze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 06, 2005 22:12

Witam,
dziękuję Adze za założenie wątku :wink: i wszystkim osobom za rady i wsparcie (szczególnie Beliowen za telefon z konkretną poradą).
Sytuacja wygląda następująco: kocur (Maciek) dostał dzisiaj ostatnią dawkę antybiotyku w zastrzyku.
Dostawał do tej pory: Baytril, Synulox, Dexaren (1 raz - wczoraj) oraz raz Immunovit. Dostał też przedwczoraj relanium, po którym dopadł go wilczy apetyt, ale wraz z działaniem leku apetyt minął :?

Niestety dzisiaj moja mama nie załatwiła recepty na Peritol, bo nie było wetki prowadzącej, a ta na dyżurze nie znała całej historii kota :(
Kot dzisiaj nadal nie je (dostaje strzykawką Convalescence) - choć wczoraj wieczorem już próbował jeść Convalescence z saszetki i wołowinę, ale tylko minimalne ilości. Miał po tym okropną biegunkę w nocy, więc dzisiaj dostał dodatkowo lek przeciwbiegunkowy. Pije niewielkie ilości mleka (choć wcześniej tego nie robił :roll: ), wody nie chce wcale.
Wetka sprawdziłam mu gardło i dziąsła - obawialiśmy się jakiejś grzybicy po tym antybiotyku, bo kot jedząc te minimalne ilości strasznie zgrzytał zębami - gardło jest jednak idealnie czyste.
Kot jest bardzo słaby - nie może nawet ustać w kuwecie, cały czas leży w dziwnych miejscach, nic go nie interesuje: ani zapach jedzenia, ani zabawianie go, ani dźwięki - zero reakcji.

Jutro kot dostanie Peritol i zobaczymy jaki będzie efekt. Na razie moja Mama (za licznymi radami z forum) wstrzyma się z kolejną wizytą u weta, żeby nie stresować niepotrzebnie kota (weci w Szczecinie i tak rozkładają bezradnie ręce i nie mogą się doszukać przyczyny takiego stanu kota).
Mam nadzieję, że Peritol zadziała, bo kot w ciągu 3 tygodni z 8 kilogramowego agresywnego kocura zamienił się w 6 kilogramowy bezwolny i słaby szkielet :(

Jeszcze raz dziękuję za rady i kciuki - na pewno będą jeszcze potrzebne!
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Nie lis 06, 2005 22:16

:ok::ok::ok:
:ok::ok:
:ok:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie lis 06, 2005 22:30

Kciuki trzymam. Zebami zgrzytala koteczka Jany Mysza. Zypelnie nie pamietam co to bylo... :oops:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon lis 07, 2005 9:35

Zgrzytanie zębami to częsty objaw niedoborów jakichś... Zabijcie mnie, ale nie wiem jakich...

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Pon lis 07, 2005 10:22

Mi sie zgrzytanie podczas jedzenia kojarzy z silnym bolem towarzyszacym tej czynnosci...
Dodatkowo nawet przy silnej depresji - kot zywiony na sile, podtrzymywany kroplowkami - nie powinien byc tak slaby zeby nie moc ustac w kuwecie 8O
Ja nasza Skierke dwa tygodnie zywilam tylko karma przez strzykawke po tym jak sobie zjechala gardlo i zoladek lekiem - nie dosyc ze nawet nie schudla to ganiala caly czas jak zawsze.
Ja coraz bardziej mysle ze jest jakas fizyczna przyczyna tego wszystkiego :(
Skoro dostal silnej biegunki pojedzeniu - to jesli nie wynikla ona z gwaltownego przejedzenia sie o glodowce - to moze ma jakis problemz trzustka?
To mogloby nie wyjsc w standardowym badaniu krwi.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon lis 07, 2005 10:44

Mircea, Blue ma racje.
Karmiony na sile, kot powinien przynajmniej miec sile sie poruszac.
Chociaz, dobrze, ze nie robi pod siebie, a jednak idzie do kuwety...

Skoro po diazepamie cos sie ruszylo, powinno sie ruszyc i po Peritolu - mam taka nadzieje przynajmniej.
Ja jeszcze pomysle, moze mi sie jakas teoria uformuje.

Aha - ten lek, ktory dostal wczoraj, to Dexaven?
Ile tego dostal - 4 mg, czy wiecej?
Ile czasu juz minelo?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon lis 07, 2005 15:21

Beliowen pisze:Mircea, Blue ma racje.

Skoro po diazepamie cos sie ruszylo, powinno sie ruszyc i po Peritolu - mam taka nadzieje przynajmniej.

Ile czasu juz minelo?

Lek prawdopodobnie nazywa sie Dexaven - zapis w książeczce zdrowia jest mało czytelny. Dostał go przedwczoraj rano - ok. godz. 11.
Przed chwilą dostał Peritol w syropie - poczekamy na efekty.
Poza tym kot nadal ma rozwolnienie (mimo podawanych leków).
Chodzi o własnych siłach - mało, bo z reguły leży. Myślę, że ta biegunka dodatkowo go osłabia.
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Post » Pon lis 07, 2005 15:37

mircea pisze:
Beliowen pisze:Mircea, Blue ma racje.

Ile czasu juz minelo?

Lek prawdopodobnie nazywa sie Dexaven - zapis w książeczce zdrowia jest mało czytelny. Dostał go przedwczoraj rano - ok. godz. 11.
Przed chwilą dostał Peritol w syropie - poczekamy na efekty.
Poza tym kot nadal ma rozwolnienie (mimo podawanych leków).
Chodzi o własnych siłach - mało, bo z reguły leży. Myślę, że ta biegunka dodatkowo go osłabia.

Dexametazon, steroid o krotkim czasie dzialania, za to rewelacyjny przeciwzapalnie.
Efekty, gdyby chodzilo o jakis stan zapalny, bylyby juz widoczne...

Mircea, a przy antybiotykach podawany byl Lakcid, albo cos z tej bajki?
Moze ta biegunka jest poantybiotykowa?
Ale zanim cokolwiek - zrobcie posiew kalu, to nie jest drogie, niech sobie rosnie, a w miedzyczasie zobaczycie, jak po Peritolu.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pon lis 07, 2005 15:40

:ok::ok::ok:

Bardzo mocno!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto lis 08, 2005 14:17

Kot po Peritolu ślini się strasznie, ale apetytu nie ma. Za to z uporem maniaka pije mleko i może od tego ma tę biegunkę? :roll: Na wodę nie chce patrzeć, na jedzenie też nie. Mleka pije za to całkiem sporo.
Dostaje Enterogast na biegunkę, Peritol w syropie, Glukozę podawaną do pyska i Convalescence-papkę. Kuracja antybiotykiem została zakończona przedwczoraj. Kot od dwóch dni nie był u weta, ale jakoś jeszcze nie okazuje radości z tej zmiany. Jest słaby, ale porusza się o własnych siłach.

Dzisiaj moja mama wybierze się po Intestinal - przynajmniej dobrze i szybko się wchłania. Może to przełamie kocią niechęć do jedzenia?
Lakcidu nie dostawał, zacząć podawać?
Pomysł o posiewie kału - przekażę.
Od kilku dni mam już tylko telefoniczny kontakt z mamą, więc trudno mi relacjonować faktyczne zmiany u kota - moja mama w zależności od jego chwilowego zachowania bombarduje mnie informacjami, że kot już umiera, albo wręcz przeciwnie - ma się coraz lepiej :roll:
Póki co - większych zmian nie ma, oprócz tego, że samodzielnie pije.

mircea

Post » Wto lis 08, 2005 14:59

Bardzo współczuję. Najgorsze są choróbska rzadkie, których nikt nie potrafi zdiagnozować. :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto lis 08, 2005 15:03

mircea pisze:Lakcidu nie dostawał, zacząć podawać?
Pomysł o posiewie kału - przekażę.
Od kilku dni mam już tylko telefoniczny kontakt z mamą, więc trudno mi relacjonować faktyczne zmiany u kota - moja mama w zależności od jego chwilowego zachowania bombarduje mnie informacjami, że kot już umiera, albo wręcz przeciwnie - ma się coraz lepiej :roll:
Póki co - większych zmian nie ma, oprócz tego, że samodzielnie pije.

Podajcie lakcid, sprobujcie przestawic na mleko z obnizona zawartoscia laktozy (HA, HA Sensitive), bo bezlaktozowe sa na recepte.
Chyba, ze macie mozliwosc uzyskania recepty.

Jeszcze jedno mi przyszlo do glowy.
U ludzi, glownie dzieci, powiklaniem zakazen paciorkowcowych bywa zapalenie nerek.
Ja wiem, ze on ma biochemie w normie, wiem, ze nie wiadomo, czy to byl paciorkowiec (choc ze wzgledu na lokalizacje ropnia, jest to niewykluczone), ale - moze w tym kierunku tez poszukac?
Poczatek infekcji nie musi dac od razu podwyzszenia kreatyniny... a u niego chyba byla w gornej granicy normy, jesli dobrze pamietam nasza rozmowe...
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Wto lis 08, 2005 15:12

Mam pytanie jaka kot ma temperaturę ?
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Wto lis 08, 2005 15:51

Temperatura kota - w normie.
Wyniki badań kwi:
pierwsze zrobione jeszcze przed podaniem antybiotyku 28.10.: keratynina w górnej granicy normy, powtórzone badania 02.11.: wszystkie parametry w idealnej normie.

Wysłałam mamę do apteki po Lakcid i mleko bezlaktozowe.

Przed chwilą po podaniu Enterogastu kot zwymiotował (pól godziny wcześniej dostał Peritol) i teraz nie wiemy, czy ten Peritol zdążył się wchłonąć, czy podać go jeszcze raz?

mircea

Post » Wto lis 08, 2005 15:58

Raczej nie zdazyl.
W jakiejkolwiek postaci podajecie.

Ale jesli kot wymiotuje, nie wiem, czy podawanie lekow dopyszcznie ma sens :(
abluo ergo sum

Beliowen

[poprzednia][następna]