Krawateczka.16 rocznica śmierci mojej najkochańszej Koteczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt wrz 30, 2005 22:16

Same dobre wiesci u Krawateczki.
Kreatynina spadla z 4,8 do 4,2 a bun azot mocznik spadl z 29 do 26.
Mysle ze ten wzrost tydzien temu nastapil z powodu przerwy ponad tygodniowej w podawaniu Fortekoru 5 bo Krawateczka miala za wysoka kreatynine. Teraz juz wiem ze bez wzgledu na wysokosc kreatyniny nie moge przerwac podawania Fortekoru 5. Po tygodniu ponownego podawania parametry sie obnizyly a bun azot mocznik praktycznie spadl do normy i to bez kroplowek. :D
Wynik mocz tez wyszedl jak na moje kociaki dobry.
Leukocyy 0-0-1
Nablonki poj
Poj p. sluzu
pH 7,0 ( wydaje mi sie ze dlugo mocz stal zanim zbadali bo godzina byla wpisana duzo pozniejsza )
Ciezar wl. 1.020
Zadnych Bakterii i Bialka. :D
Bradzo sie ciesze ze wyniki Krawateczki sie poprawiaja.
Pogorszenie wynikow miesiac temu nastapilo od tego dziasla ale i ono wrocilo do normy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pt wrz 30, 2005 22:25

tez sie ciesze, ze wyniki lepsze :D
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pt wrz 30, 2005 22:37

Oj, Krawatko, Krawatko - ładnie to tak wszystkich stresować cały czas?? :wink: Już bez takich numerów proszę :)
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Śro lis 02, 2005 12:22

W poniedzialek zlapalem mocz Krawatki. Wszystko ladnie ale pojawily sie waleczki na szczescie szkliste a wiec najlagodniejsze. Oto wyniki:
Nablonki wiel. 2-1-1 wpw
Leukocyty 1-2-1-1 wpw
WALECZKI SZKLISTE 0-0-1 w prep.
Poj. P. Sluzu
Niel Bakterie
Ciezar wl. 1.025
pH 5,5
Bialko Neg.

Pedro

Post » Śro lis 02, 2005 13:25

Życzę zdrowia koteczce! Nie jest źle!

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lis 10, 2005 8:31

Wczoraj bylem u weta zaszczepic moje cztery kociaki. Zeby nadmiernie nie obciazac nerek zostaly zaszczepione na wszystko oprocz wscieklizny i bialaczki. Po 10 godzinach od szczepienia Krawateczka poczula sie gorzej. Zjadla tylko troszke ale na szczescie Lotensin 5 na nerki zjadla. Dzisiaj wieczorem powinna juz wrocic do normalnego stanu.

Pedro

Post » Pt lis 11, 2005 17:15

Juz przed poludniem Krawatka normalnie jadla i wrocila do normy.

Pedro

Post » Pon gru 05, 2005 10:58

W sobote chcialem zlapac mocz do badania Krawateczki ale ona tak szybko sika ze nie zdazylem i tylko ciutke zlapalem i byl problem zeby dobrze zamoczyc pasek. Oto wyniki zrobione paskiem osobiscie:
pH 5,0
ciezar wl. 1.015
bialko slad
krew neg
leukocyty small ( zawsze paskiem cos wychodzi ale pod mikroskopem nie ma albo sa pojedyncze )
BILIRUBINA SMALL
Tu jest problem bo pierwszy raz sie pojawila BILIRUBINA ale moze tez pomiar zle robilem bo naprawde ciezko mi bylo zmoczyc caly pasek.
Co oznacza pojawienie sie BILIRUBINY? Mam nadzieje ze to jednak przypadek wynikajacy z tego ze byla bardzo mala ilosc moczu i moglem nie tak jak trzeba zamaczac ten pasek.
Za pare dni spprobuje zlapac mocz i wtedy zaniose do laboratorium ale chcialbym wiedziec co oznacza pojawienie sie BILIRUBINY.

Pedro

Post » Pon gru 05, 2005 11:15

Pedro pisze:chcialbym wiedziec co oznacza pojawienie sie BILIRUBINY.

U czlowieka bilirubina w moczu pojawia sie w chorobach watroby i/lub drog zolciowych.
Stany zapalne, kamica itp.
Pewnie u kotow tez.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon gru 05, 2005 11:22

Pedro - najpierw powtorz badanie z wlasciwym zamoczeniem paska - potem bedziemy sie zastanawiac :)
Bo bilirubina w moczu zwykle oznacza to co napisala Beliowen, paskami wykrywane bywaja jednakze takze inne substancje - np. niektore leki - ktore pasek bierze za blilirubine, tak wiec trzeba badanie powtorzyc robiac je wlasciwie (pasek musi byc zanurzony w sporej ilosci moczu, bo jak tego moczu jest sladowo to maczajac w nim pasek sprawia sie ze substancje chemiczne z poszczegolnych wskaznikow go zanieczyszczaja i stad moga wyjsc falszywe wyniki -moczu musi byc tyle by pasek zamoczyc i wyjac) - i jelsi znowu wyjdzie bilirubina - to trzeba dac mocz do labolatorium - majac nadzieje ze tam maja lepsza metode badania moczu :)
Jesli znowu wyjdzie bilirubina - to trzeba watrobke zbadac.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon gru 05, 2005 13:03

Bardzo dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. Tak pewnie bylo , inne wskazniki mogly zdecydowanie zafalszowac ta Bilirubine i mam nadzieje ze tak jest ale oczywiscie przy najblizszej okazji za pare dni zlapie mocz Krawateczki.

Pedro

Post » Czw gru 22, 2005 11:26

Dzisiaj z rana zlapalem mocz do badania i po 15 jade z Krawateczka na badanie krwi. Dlugo sie zastanawialem czy z Krawateczka jechac bo nie chcialem jej stresowac ale ona tak nie chce za bardzo duzo jesc i boje sie ze cos z dziaslem moze sie odnowic. Nie je duzo ale moze i normalnie je ale wole sprawdzic zeby czegos nie przeoczyc. Od razu zobaczymy badanie krwi. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

Pedro

Post » Czw gru 22, 2005 19:33

Wynik moczu juz mam. Niestety nie jest najlepszy i bardzo sie boje co pokaza wyniki badania krwi ktore beda znane jutro z rana. Oto wyniki badania moczu:
LEUKOCYTY 8-10-12 wpw.
pH 5,0
ciezar wl. 1.025
poj. p. sluzu
nablonki poj.
Bialko brak
Boje sie o te leukocyty bo rok temu jak Krawateczka miala zapalenie nerek to te sie pojawily leukocyty i to jeszcze prawie dwa razy wiecej ale w pozniejszej fazie choroby.
Dziasla ma w porzadku. Balem sie czy czasem znow z klem a wlasciwie dziaslem kolo niego cos zlego sie nie dzieje.
Mam nadzieje ze wynik badania krwi bedzie dobry.

Pedro

Post » Czw gru 22, 2005 20:03

Trzymam za to, zeby dobre byly!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt gru 23, 2005 10:05

Dzwonilem do weta w sprawie wynikow badania krwi Krawateczki. Leukocyty sa w normie, zapomnialem spytac ile dokladnie ale najwazniejsze ze nie ma stanu zapalnego a tego sie najbardziej balem. Kreatynina niestety wynosi 3,45. Spadla troche bo ponad 2 miesiace temu byla ponad 4. Bun azot mocznik jest ponad norme ale podobno nie za duzo. Krew byla badana nie jak przewaznie na miejscu w gabinecie ( laborant ma urlop ) tylko w szpitalu a tam maja podobno inne normy. Wet powiedzial zeby na razie dac spokoj Krawatce ale po Swietach mam zlapac mocz do badania a jakby sie gorzej czula to tez i mam zrobic badanie krwi a jak bedzie sie czula dobrze to zaraz po nowym roku mam zrobic badanie krwi. Mam nadzieje ze badanie bedzie w gabinecie.
W sumie to Krawateczka czuje sie dobrze tylko tak jakby mniej jadla i co jest dziwne dla moich kotow chce wchodzic mi na brzuch jak leze i nawet raz zasnela a tego nigdy nie robila z wyjatkiem tego jak rok temu miala stan zapalny nerek. Dlatego sie przestraszylem czy czasem znow nie ma stanu zapalnego ale na szczescie go nie ma.
Zmartwilo mnie to ze ten mocznik jest ponad norme bo mialem nadzieje ze ten Lotensin jakos jej pomaga bardziej jak to mialo jeszcze 3 miesiace temu kiedy to po raz pierwszy od prawie roku mocznik miescil sie w normie. Jezeli bedzie ponad norme mocznik w badaniu po nowym roku to trzeba bedzie na kroplowki jezdzic.

Pedro

[poprzednia][następna]