Ile wydajecie na koty?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 05, 2005 21:28 Ile wydajecie na koty?

Muszę o to zapytać, bo chyba jestem zbyt rozrzutna :evil:

Mam 10 kotów od roku. Felek je za 2 koty. (Robi sobie czasami godzinne głodówki, a potem znów je). Puszek też, więc w zasadzie mam 12 kotów. Ostatnio wydajemy na nie astronomiczne kwoty.

Dopóki dawałam whiskas, mięsko, kk, ryby i serki było w miarę tzn. do ok 600 zł. miesięcznie. Od lipca wydajemy już na zwierzaki ( z psem włącznie) grubo ponad 1000 zł. Dobrze, że pracujemy, ale w razie czego, strach pomyśleć. :evil:

Koszty wzrosły z powodu zakupu lepszej karmy, szczepień, ciągłych wizyt u wetów, no i choroby Balbinki. Na jej karmę nerkową, kroplówki wydaję miesięcznie ponad 200 zł. Siostra mi się buntuje. Powiedziała, że wdroży program oszczędnościowy, tzn. powrót do whiskasa i kk. :!: Postanowiłyśmy dawać kociastym więcej kurczaka, bo najtańszy.

Płacę co miesiąc na koty w Nasielsku i KOnstancinie, ale nie wiem czy dam radę dalej. :cry:

Aaaa i jeszcze mam psa. On też je gotowane mięcho codziennie.I też choruje. :(

Poradźcie, jaki program oszczędnościowy mam wdrożyć, bo jestem na nieustannym debecie. :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro paź 05, 2005 21:36

Skoro na 10 kotów wydajesz 600/1000 zł to w oszczędności raczej nie pomogę, bo moja jedna do tej pory kosztowała mnie około 100/110 zł miesięcznie. :)

A przy chorobie to na bank nie oszczędzisz. We wrześniu wydałam na dwa kotowate (dwa od 13-go dopiero) ponad 500 zł, w tym ponad 300 zł na Dydka. :roll: Siła wyższa.

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Śro paź 05, 2005 21:38

zliczajac koszty zywieniowe
na 2 koty
przy karmie wterynaryjnej renal ;
60 zl miesiecznie na sucha ( 2 kg)
90 zl na mokre nerkowe ( pol puszki dziennie Hillsa lub saszetka wallthama)

w daaaawnych czasach przed forum dziennie szly 2 puszki kk ( balbina dziekuje za nerki :twisted: ) ok 5 zl dziennie czyli

tyle samo

przy drozszej karmie weterynaryjnej

na pewno lepiej wlaczyc wlasny wyrob mokrej karmy niz wracac do fastfoodu marktowego
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Śro paź 05, 2005 21:40

A na co choruje pies?
Musi mieć specjalną dietę?
Jakiej jest wielkości?

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Śro paź 05, 2005 21:41

Mogę podać koszty żywienia (już kiedyś pisałem o tym, więc teraz tylko skopiuję ;) ).
Innnych kosztów nie śledzę, więc nie powiem nic na ten temat.

Karmię koty wołowiną oraz mieszanką chrupek uznawanych za "drogie". "Drogie" wstawiłem w cudzysłów, gdyż są one tak wydajne, że koszt wyżywienia kotów okazuje się zadziwiająco niski.
Otóż, gdybym karmił koty wyłącznie dobrymi (tzw. "drogimi") chrupkami to płaciłbym ok. 0,88 PLN dziennie na 1 kota.

Płacę więcej, bo daję im też surową wołowinę.

A oto wyliczenia;

Karmię swoje koty mieszanką Hillsa, Iamsa i RC. Wszystkie w wersji Light.
Przyjmując ceny z "Animalii" (26.06.2005) płacę:
100,53 PLN za 5 kg Hillsa
67,99 PLN za 3 kg Iamsa
89,79 PLN za 4 kg RC

Daje to następujący koszt 1 kg każdej karmy (zaokrąglam w górę):
20,11 PLN/kg
22,67 PLN/kg
22,45 PLN/kg

Czyli za 3 kg mieszanki (w równych proporcjach) płacę 65,23 PLN.

Gdybym karmił tylko suchym, musiałbym dawać każdemu kotu 60 g mieszanki dziennie. Jest to porcja wynikająca tabel podanych na opakowaniach.
W rzeczywistości moim kotom wystarczyłoby 40 g dziennie (kiedyś sprawdzałem ile zjedzą jeśli będą miały tylko suche i bez ograniczeń).
Czyli 2 koty zjadałyby dziennie 120 g (według zaleceń producenta), a naprawdę 80 g mieszanki.
Wobec tego 3 kg wystarczyłyby na 25 dni (teoria) lub 37,5 dnia (praktyka) - zaokrąglam do 37 dni.

65,23 PLN / 25 dni = 2,60 PLN dziennie na dwa koty (teoretycznie).
65,23 PLN / 37 dni = 1,76 PLN dziennie na dwa koty (praktycznie).

Przy jednym kocie byłoby to:
1,30 PLN dziennie (teoretycznie).
0,88 PLN dziennie (praktycznie).

W rzeczywistości dzienne wyżywienie moich kotów kosztuje więcej, bo daję im tylko połowę wyliczonej porcji chrupek, a resztę diety uzupełniam wołowiną.
Czyli "tanie" mięso podnosi mi koszty żywienia "drogimi" chrupkami.

Jeśli chodzi o mięso, to każdy z moich kotów zjada 50 g wołowiny dziennie. Przy dwóch kotach daje to 3kg mięsa na miesiąc.

Podsumujmy koszty wyżywienia dwóch moich kotów.

Dziennie -
Koszt chrupek (40 g/2 koty): 0,88 PLN
Koszt mięsa (100 g/2 koty): ok. 2,50 PLN (zależy jakie mięso i gdzie kupowane)
Razem: ok. 3,38 PLN na dwa koty
Jeszcze raz podkreślam, że gdybym karmił wyłącznie "drogimi" chrupkami, to dzienne wyżywienie dwóch kotów kosztowałoby 1,76 PLN.

Miesięcznie -
Koszt chrupek: 26,40 PLN
Koszt mięsa: ok. 75,00 PLN (zależy jakie mięso i gdzie kupowane)
Razem: ok. 101,40 PLN na dwa koty
Przy karmieniu wyłącznie chrupkami, byłoby to 52,80 PLN na dwa koty.

Oczywiście dochodzą do tego witaminy, maltpasta, żółtko, śmietanka, łakocie ;) . Ale tego nigdy nie podliczałem, więc nie podam kosztów.

Wniosek: karmy uznawane za drogie (w przeliczeniu na 1 kg) są tak wydajne, że dzienny koszt wyżywienia kota okazuje się zaskakująco niski.

I jeszcze jedno: to nie jest tak, że daję kotom po 20 g chrupek i muszą się tym zadowolić ;)
Procedura karmienia jest następująca: najpierw koty zjadają mięso, a po pewnym czasie daję im chrupki. Sypię ich tyle, że po posiłku zawsze trochę zostaje. Z pomiarów wagowych wynika, że zjadają dziennie ok 20 g chrupek / kota.

Teraz zanosi sie na to, że przejdziemy na karmę leczniczą (nerkową) i koszty żywienia spadną. A to dlatego, że przestaję podawać mięso, które było najdroższym składnikiem żywieniowym.
Ostatnio edytowano Śro paź 05, 2005 21:47 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro paź 05, 2005 21:44

1. Karma sucha Nutra Nuggets maintenance - jest bardzo dobra, worek 7,5 kg kosztuje 74-76 PLN. Ręczę za jakość kondycją i wyglądem moich kotów. Wybrana niegdyś z musu (SUKowy rudzielec reagował na zmiany karm posikiwaniem po kątach - akurat tę je równo i leje równie równo :wink:, do kuwety).
Acha: micha zawsze stoi pełna, nikt się nie przejada, nikt nie marudzi. Nirwana :twisted:
2. żwirek silikonowy - np. do jednej kuwety, Benek crystal kosztuje poniżej 20 pln. Niby drogi, ale warto.
3. odkażcz Benka - znakomicie "przedłuża" życie betonitu w kuwecie.
Ostatnio edytowano Śro paź 05, 2005 21:47 przez ana, łącznie edytowano 1 raz
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro paź 05, 2005 21:46

Wojtek pisze:Miesięcznie -

To ja muszę zacząć mierzyć ile te moje potwory żrą, bo coś mi nie pasi ten mój koszt. :) Nawet jak odliczę żwirek to mi daje więcej, a z mięcha amają kurczaka, który jest tańszy niż wół. :roll: :D

kropka75

Post » Śro paź 05, 2005 21:51

kropka75 pisze:
Wojtek pisze:Miesięcznie -

To ja muszę zacząć mierzyć ile te moje potwory żrą, bo coś mi nie pasi ten mój koszt. :) Nawet jak odliczę żwirek to mi daje więcej, a z mięcha amają kurczaka, który jest tańszy niż wół. :roll: :D

Nie napisałem, że moje kocice są lekkie: 3,5 i 4 kg, więc i jedzą stosunkowo niewiele.
Ale nawet gdyby jadły znacznie więcej, to proporcje byłyby zachowane: o ksztach żywienia decydowałoby mięso, a nie tzw. "drogie" chrupki.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro paź 05, 2005 21:56

Samo jedzenie kosztuje mnie w tej chwili ponad 860 zł miesięcznie.
Wydatki znacząco wzrosły od kiedy pojawił się Nie Wiem (karma nerkowa, a apetyt to on ma i owszem, całkiem niezły) i potem Bączek, który na samym początku pożerał puszkę mleka w ciągu dwóch tygodni a teraz masę gerberków i convalescence instant (3/4 saszetki dziennie).
Dziennie podstawowe wyżywienie 1 kota kosztuje mnie 0,98 gr.
Nie doliczam do tego jakichś ekstra dań typu zupki, serki, pod uwagę wzięłam tylko karmę kupowaną na animalii.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro paź 05, 2005 21:58

Kaśka, ja nerkowej Balbinie wciskam do pysia dziennie 1,5 saszetki lub 1 puszkę Hillsa (nie lubi mokrych diet). Do tego dostaje jeszcze suche, no i -niestety- Balbina poluje i zjada myszy. Mój wet powiedział, że 1 saszetka dziennie to za mało.

Dziękuję za te wyliczanki. Z tego wynika, że koszty jedzenia moich kotów są podobne, jak w Waszym przypadku. U mnie jest jednak efekt skali, czyli ilość kotów jest zdecydowanie za duża. Musiałabym oddać 2-3 koty, to koszty by spadły. W tym sęk, że koty są kochane i nie do oddania w najlepsze nawet ręce. No i koło się zamyka.

Ktoś pytał o psa. Ma ok 15 kg. Jest średni, podobny do lisa- płowy, podpalany, mocno futrzasty. 2 razy mi zesłabł i moi weci-jak zwykle- nie wiedzą co mu jest, bo z EKG i badania krwi nic nie wynika. :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro paź 05, 2005 22:03

Zakocona, ja Cię rozumiem, pewnie jak mało kto.
Kiedyś próbowałam tańszych karm, ale ciągle któryś mi chorował, a to SUK, a to wątroba, a to żołądek. Teraz jedziemy tylko na drogich. KOty coraz starsze, chorób więcej :(.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro paź 05, 2005 22:03

Gdyby moje koty chcialy jesc tylko suche i mieso, to bardzo bysmy na tym oszczedzili.
Ale rozpaskudzone Paskudy :wink: sa przyzwyczajone do puszek :roll:
No i nie ma zmiluj, codziennie ida 4-6 tacki Animondy.
Gdyby to jeszcze byly 400g puchy to wyszloby taniej - ale te sa niejadalne ;)
No i tacki sa wygodne, gdy np jade do Polski a Hrabiemu Tzetowi nie chce sie rozmrazac miesa (bo sie brzydzi).

Zwirek tez nie moze byc zbyt tani, bo przy takiej gromadzie zwykle piaski szybko zaczynaja brzydko pachniec (mistrzem jest Multi Fit, zabijal smrodem juz po 2 dniach).

Co do oszczedzania - zakup raz na jakis czas duzego wora suchej karmy, nie musi byc to RC ktory jest i tak za drogi jak na swoja jakosc. Karmienie towarzystwa tanszymi gatunkami miesa i podrobami.
Na puszkach mozna zbankrutowac, nawet na tych "tanich" typu Whiskas.

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Śro paź 05, 2005 22:11

Zakocona jesli chodzi o nerkowe- a Balbina nie chce go jesc - przedyskutuj z wetem Ipakitine ;
http://www.biowet.com.pl/index.php?lang ... s&pg_id=16
jesli jej mokre nerkowe nie smakuje
1 g dziennie - opakowanie 50g ok 20 zl lub duze opakowanie taniej wychodzi
do mieszania z domowym mokrym

i rzuc dokladnie okiem ile koty jedza

po przejsciu na suche RC/Hill'sa/itp -przed diagnoza - scghodzilo nam ok 2,5-3 kg karmy na oba koty - tak jak Wojtek liczyl - czyli max 70-80 zl miesiecznie na 2 koty
a bylo mniej w sumie bo kupowalismy duze worki + promocje na zapas jak tylko kasa byla luzna ;)

moje domowego zarcia nie akceptuja :roll:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Śro paź 05, 2005 22:12

a jaką suchą karmisz?
bo acana jest dość tania, w porównaniu z RC i Hillsem
a może popytaj forumowych hodowców, czy nie mają jakiś zniżek u dystrybutorów?
ja, mając taką ilość kociastych, karmiłbym tylko suchym kupowanym w 10 kilowych workach ;)

gonzo

Od: Pt cze 18, 2004 20:21

Post » Śro paź 05, 2005 22:20

Wojtek pisze:Nie napisałem, że moje kocice są lekkie: 3,5 i 4 kg, więc i jedzą stosunkowo niewiele.
Ale nawet gdyby jadły znacznie więcej, to proporcje byłyby zachowane: o ksztach żywienia decydowałoby mięso, a nie tzw. "drogie" chrupki.

Moja też nie jest ciężka, waży 4 kilo. :)
A te 50g mięsa to ile tak na oko wychodzi? Niestety nie mam wagi. :oops:
Moja małpka duża je dwa razy dziennie po łyżce kuroka, czasem wołowiny. Mowa o łyżce pełnej ale nie z czubkiem.
Jak to się ma do Twoich 50g?

No i też je to tzw. drogie suche, RC Oral dokładnie, 27 zł kilo.

kropka75

[następna]