Niebanalna szylkretka-ma dom u Iśki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 09, 2005 21:18

Wawe pisze:... Szylkret to umaszczenie, gdzie podstawowe ubarwienie przetykane jest włoskami o odmiennej barwie. Natomiast tricolor (jak sama nazwa mówi) to występowanie na jednym kocie trzech kolorów. Mogą być one np. w kształcie łat. Ale niekoniecznie już musi występować to przetykanie jednej plamy innym kolorem. ....

Oto rasowa malutka MCO f 09 czyli czarna szylkretka z białym. Kicia jest niepowtarzalna i można patrzeć na nią jak na dzieło sztuki.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Pt wrz 09, 2005 21:24

mirka_t pisze:
Wawe pisze:... Szylkret to umaszczenie, gdzie podstawowe ubarwienie przetykane jest włoskami o odmiennej barwie. Natomiast tricolor (jak sama nazwa mówi) to występowanie na jednym kocie trzech kolorów. Mogą być one np. w kształcie łat. Ale niekoniecznie już musi występować to przetykanie jednej plamy innym kolorem. ....

Oto rasowa malutka MCO f 09 czyli czarna szylkretka z białym. Kicia jest niepowtarzalna i można patrzeć na nią jak na dzieło sztuki.

hmmm... pogubilam sie...
z opisu Wawe ta MCo wyglada na zwykla Tri...
nie rozumiem :cry:
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Pt wrz 09, 2005 21:28

Covu, chyba nie całkiem, bo zdaje się (zdjęcie trochę za małe), że to przecudne maleństwo przynajmniej ciemne elementy futerka ma jakby przyprószone białym. A cudne jest przemożebnie. :1luvu:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Pt wrz 09, 2005 21:31

covu pisze:...
hmmm... pogubilam sie...
z opisu Wawe ta MCo wyglada na zwykla Tri...
nie rozumiem :cry:

W rasie MCO nie ma oznaczenia tricolor. Kicia jest kotem wielorasowym, więc można jej umaszczenie nazywać według własnego uznania. :) Najważniejsze, aby znalazła kogoś, kogo zauroczy. Ja już od miesiąca jestem nią zauroczona, ale Kota7 nie pozwala mi jej zabrać. :( Niedobra kobieta z tej Koty7. :wink:
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pt wrz 09, 2005 21:57

Piękna :love: Jeszcze takiej nie widziałam. Cudo :love: :love: :love:
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Od: Pt cze 25, 2004 20:55

Post » Pt wrz 09, 2005 22:06

mirka_t pisze: Niedobra kobieta z tej Koty7. :wink:

Ktooo? Jaaaaaaa? 8O
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Pt wrz 09, 2005 22:14

Wawe pisze:Aha, i osobę, która zdecyduje się na wzięcie slicznej panienki z góry uprzedzam, że będzie mieć niezwykłą koteczkę w domu. :D :wink: I to nie tylko z wyglądu. :D

Co to znaczy?
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Post » Pt wrz 09, 2005 22:24

Jaki był powód oddania kotki do schroniska?
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Post » Pt wrz 09, 2005 22:45

Iśka pisze:Jaki był powód oddania kotki do schroniska?

O Kici dowiadywałam się krótko po jej trafieniu do schroniska. Ponoć ma 5 lat i została oddana do schroniska z 2 innymi kotami równie chudymi jak ona. Po 2 dniach były właściciel Kici wrócił po jednego z kotów. Kicia została. Powód oddania nie był wpisany. Była wzmianka odnośnie tej chudości i niewielkich rozmiarów, że koty były z chowu wsobnego. W środę sprawdzę jeszcze raz te informacje. Dzisiaj nie zdążyłam.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pt wrz 09, 2005 23:20

Jeśli możesz to zapytaj jak ta pięknota toleruje inne koty i napisz co się dowiesz o jej charakterze i upodobaniach.

Nie może zostać sama. Szkoda jej.
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Post » Sob wrz 10, 2005 8:49

Jak już wspomniałam Kicia krótko po przybyciu do schroniska trafiła do izolatki. Izolatka do bardzo duży kontener, który dzieli z inna kotką. Jeśli prawdą okaże się fakt, iż Kicia była w domu z innymi kotami to myślę, że można zaryzykować stwierdzenie, iż nadaje się do domu z kotami. Ciężko określić charakter kota w warunkach schroniskowych a tym bardziej kota, który od dłuższego czasu przebywa w bardzo małym pomieszczeniu. Wczoraj dała się wymiziać, nie okazała lęku przed lampą błyskową. Kiedy byłam z nią w gabinecie weta wszedł interesant z psem i Kicia szybko uciekła po zabudowany kaloryfer. Nie była nawet mocno zjeżona i dała się bez problemu wyciągnąć. Aby odnieść ją do izolatki musiałam wyjść z budynku i przejść wzdłuż boksów psich. Niosłam ją na rękach. Kicia była przestraszona, ale i zaciekawiona. Nie zadrapała mnie ani razu a ma bardzo ostre pazurki.

Oto zdjęcie zrobione przed zabraniem Kici do izolatki. Wtula się w dłoń Koty7.
Obrazek
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Sob wrz 10, 2005 9:00

Czarny szylkret z białym to właśnie trikolor. Trikolor to nazwa potoczna tak samo jak w jęz. angielskim funkcjonuje określenie calico.
W ogóle każdy szylkret z białym (nie tylko czarny, ale i niebieski, czekoladowy itd.) jest określany potocznie jako trikolor. Dlatego właśnie, że kot oprócz plam podstawowego koloru i rudych ma jeszcze plamy białe - czyli 3 kolory. Na kocie szylkretowym bez białego nigdy nie będzie wyraźnych łat rudo-czarnych, tylko właśnie poprzetykane włosy, a to dlatego, że gen łaciatości u kota, czyli dodatek białego, wpływa również na rozmieszczenie tych rudych i czarnych plam.
Reasumując, każda trikolorka to kotka szylkretowa z białym.

A kotka naprawdę cudowna, mam nadzieję, że szybko znajdzie nowy domek :)

Pozdrowienia ode mnie i od mojej pannicy f 09 :)
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Sob wrz 10, 2005 9:09

mirka_t pisze: Obrazek

:love: :love: :love: :love: :love: :love:
Obrazek
Cinia i Tycia

Iśka

Post » Sob wrz 10, 2005 9:09

Pleiades dzięki za wytłumaczenie. W takim razie każdy ma rację co do nazwy umaszczenia Kici. Co do tego, że jest niebanalna chyba nikt nie ma wątpliwości.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Sob wrz 10, 2005 10:30

Chudzinka malutka, szybko trzeba ja stamtąd wyciągnąć.
Iśka, jakie mysli Ci chodzą po głowie? :wink: :lol: ... jeśli wolno spytać :)
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

[poprzednia][następna]