Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon paź 13, 2025 15:54 Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Roczny kocurek zjadł kawałek pora z rosołu, kot jest szczupłej budowy jak to roczniak.
A konkretnie listek szerokości 1-2cm, długość środkowego palca. To bylo przed chwilą. Czy ktoś wie czym to może grozić? Powinnam się martwić jakimś uszkodzeniem nerek, czy przejdzie biegunkę, wymioty ale bez stałych uszkodzeń?

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Pon paź 13, 2025 16:13 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Może grozić zatruciem, wszystkie warzywa cebulowe są dla kotów w wysokim stopniu toksyczne.
Skoro wiesz, że zjadł, obserwuj go uważnie.
W razie wymiotów, biegunki czy innych niepokojących objawów (przyspieszony oddech, apatia, bladość śluzówek) koniecznie udaj się z kotem do weta.
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon paź 13, 2025 16:34 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Ma sens dawać węgiel aktywny?

Paulusek

Post » Pon paź 13, 2025 16:35 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

A ma biegunkę?
Nie podawałabym węgla w takiej sytuacji bez konsultacji z wetem

Katarzynka01

Post » Pon paź 13, 2025 21:04 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Jednorazowe zjedzenie takiego kawałka pora nie powinno dać trwałych skutków, może (i raczej spowoduje) spowodować rozpad pewnej ilości krwinek czerwonych - ale doraźne, z szybką regeneracją. Nie groźniejsze po jednej takiej akcji niż utrata krwi podczas jej pobrania do badań.
Zwróć uwagę na to co pisze Katarzynka01 a na wszelki wypadek nie namawiaj kota do dzikiej zabawy w najbliższych kilku dniach, ale na spokojnie.
Jeśli jednak zobaczysz jakieś niepokojące objawy - wet koniecznie, bo reakcja może być uzależniona od osobniczej wrażliwości oraz stanu zdrowia i czasem jest silniejsza niż u innych kotów.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 13, 2025 21:11 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Dopiszę bo temat w sumie ważny.
O wiele groźniejsze jest gdy ktoś w dobrej wierze (dla zdrowotności) lub z niewiedzy tylko podaje kotu cebulę, czosnek czy pora (gotowanie nie znosi tego niszczącego krwinki działania na koty) do jedzenia, nawet w niewielkich ilościach ale stale lub często. Do poważnego zatrucia może dojść też gdy kot np, zje z patelni sporo duszonej cebuli po duszeniu w niej mięsa czy wątróbki. Koty potrafią takiego "sosu" zjeść naprawdę dużo lub wyczyścić po nim talerze w zlewie. To może już doprowadzić do masywnego rozpadu erytrocytów, na tyle dużego że zagraża życiu. A częste podawanie nawet małych ilości powoduje wyczerpanie szpiku i ten w pewnym momencie już nie daje rady regenerować krwinek na bieżąco.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 13, 2025 21:32 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Tak, wbrew pozorom temat ważny i poważny.
I tak się można zastanowić, zupełnie serio, ile zagrożeń czyha w bezpiecznym domu na kota. Straszny ze mnie bałaganiarz, ale właśnie koty nauczyły mnie natychmiastowego i dokładnego usuwania resztek ludzkiego jedzenia.

Katarzynka01

Post » Pon paź 13, 2025 23:49 Re: Kot zjadł pora- TOKSYCZNY?

Dzwoniłam do wet z pytaniem o węgiel. Minęło ok 40 min jak go nabyłam. Kazał na kota 3.5kg dać 20 kapsułek wysypanych, jedna 150mg chyba miała. Dałam 10, bo i tak było dość węgla, że dziwne kotu się wydało to mleko (troszkę z mlekiem wymieszałam, tylko na dnie talerza). Zjadł. Potem szalał po domu jak zawsze. Póki co raczej nic nie widzę by się działo, a zjadł ok 16:50.

Paulusek