Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 10, 2025 14:36 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Może leczenie jeszcze trwa, dlatego czekają z odpowiedzią, żeby napisać coś konkretnego, kiedy koniec, kiedy odbiór? Oby się wszystko skończyło jak najlepiej dla Felicji :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw wrz 11, 2025 7:49 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

andorka pisze:Kurcze, paskudna sytuacja.

Może wyślij wiadomość, że ponieważ nie masz info, że kotu coś dolega, to gdzie i kiedy masz ją odebrać. Koniec, bez dyskusji i gdybania.

Rozumiem, że gdy fundacja zgarnia koty po prostu z ulicy, koty którymi NIKT się nie opiekuje to niekoniecznie chce je wypuszczać, ale tu jest całkiem inaczej...

Tak.to jest Wasz kot wiecpytania o odbior kierujcie bezpośrednio do lecznicy a nie fundacji .
Ja dlatego tezymam sie z daleka od fundscji mimo ze czasem byloby latwiej,szybciej i taniej.
Mialam podobna sytuacje. Szukajac domu dla kocurka z dzialek wyslalam przygotowane przeze mnie ogłoszenie z prosba o poudostepnianue, do znajomej fundacji. W odpowiedzi na moje ogłoszenie umieszczone na ich fbfundacja uznala, ze oto kot jest ich i w zwiazku z tym podjela dalsze decyzje medyczne (kot byl po zabiego w lecznicy i tam okazal sie ogromnym miziakiem i stad szukanie domu). Na szczęście wet zadzwonil do mnie zeby zapytac, czy ja chce te dziala, bo mial przekonanie ze kot jest moj,a nie fundacyjny.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw wrz 11, 2025 9:42 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

No właśnie.
Przed chwilą rozmawiałam z paniami, które Felicję łapały. One ją widzą codziennie, w tej klatce.
Co się dowiedziałam? Że wszystko ok, że czeka na swoją kolejkę do lekarza, że mają urwanie głowy bo ponad 200 kotów, w tym teraz matki z dziećmi i żebym cierpliwie czekała, że nie mają czasu odpisywać, itd. Grzecznie było, ale rozmowy nie było, bo 200 kotów...
I biedna Felicja będzie siedziała w klatce w kolejce i tam zwariuje, rozchoruje się, nie wiem co jeszcze :roll:
Była zdrowa, ciekawe co złapie teraz czekając :(
Biedna kicia, nie mam jak jej wyciągnąć z fundacji.
Może i chcą dobrze, ale ja po prostu płaczę nad tą całą sytuacją :cry:
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw wrz 11, 2025 9:53 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Mając duzo kotów na utrzymaniu fundacji powinno zależec na tym, żeby nie trzymać niepotrzebnie kota, którym ma się kto opiekować. Dziwnie postępują.
Ostatnio edytowano Czw wrz 11, 2025 10:37 przez mir.ka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw wrz 11, 2025 9:55 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

czitka pisze:Może i chcą dobrze, ale ja po prostu płaczę nad tą całą sytuacją :cry:

No właśnie: może i chcę... i tak zagłaszczą kota na śmierć. I tak fundacje zrażają ludzi do siebie.

Skoro kot gdzieś siedzi w klatce, to jest lokal. Pojedźcie tam z Moniką i zabierzcie kota podpisując stosowne oświadczenia.
Edit. raczej nie ma zagrożenia kociego życia skoro "kot czeka w kolejce"
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Czw wrz 11, 2025 10:05 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Nie wiem, gdzie siedzi 200 kotów :(
Wszelkie decyzje wydaje pani prezes, ale jest poza granicami i nie wiadomo, kiedy wróci.
Mam z panią prezes kontakt na WhatsAppie, ale niestety nie odpowiada od poniedziałku, panie od łapania i wożenia do weta żadnych decyzji nie podejmą same, mają swój zakres działania.
Podjechać z Moniką to nie jest proste. Monika pracuje, ma swoje zwierzęta, jest mocno zajęta. Ja nie mam auta, musiałam dzieciom pożyczyć na kilka dni. Sama nie zrobię nic, mnie to przerasta. Organizacyjnie i emocjonalnie. Niestety ciśnieniowiec jestem, wysoko ostatnio.
Jezu, o co w tym wszystkim chodzi :roll: . No tak, pomogli, odezwali się, złapali, wysterylizowali, to bardzo dużo. Ale teraz taki pat... :roll:
Czyim kotem jest Felicja teraz? Bo nie wiem :(
Obrazek

czitka

Post » Czw wrz 11, 2025 10:23 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Potrzymam kciuki, aby udało się odebrać kotkę :ok: :ok: :ok: :ok:
Od czterech lat mam w domu burasię, padaczkową, którą pani prezes fundacji wyrzuciła na działki, bo kotki nie lubiła. Dowiedziałam się o tym od byłej już wolontariuszki i kotkę zabrałyśmy stamtąd.Kotka panicznie boi się tzw.wolności. Sama wskoczyła do torby transportowej. Dwa dorodne kocury oswojone przeze mnie i wykastrowane, wyleczone, które żyły sobie na wolności i były regularnie karmione zostały zabrane do fundacji i nie wiem, co się z nimi dzieje. Jeden z nich miał już potencjalny domek. W tym samym miejscu były i są dwa inne koty, wykastrowane, ale nie oswojone i losem tych fundacja się nie zainteresowała.Szczęście, że ta fundacja u Was chociaż odławia dzikie koty, bo u mnie nie ma to miejsca.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw wrz 11, 2025 10:34 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Felicja jest kotem wolno żyjącym i stanowi dobro narodowe.
W związku z czym podlega ochronie. Fundacja ma prawny obowiązek zwrócenia jej do miejsca bytowania.

Doroty dopytaj.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw wrz 11, 2025 11:29 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Dziwna ta sytuacja. Niepokoi mnie to. Wygląda na to, że Felicja została więźniem Fundacji. A Fundacja zachowuje się trochę jak pies ogrodnika. Gdzie w tym wszystkim dobro kota?
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Czw wrz 11, 2025 11:49 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Tak, dziwna sytuacja, martwię się, ale nie chcę zaostrzać sytuacji. Ja z tych, co po dobroci i grzecznie...
A może chcą dobrze? A może Felicja czekając w tej klatce na wizytę kontrolną po sterylce, odpoczywa po bardzo trudnym ostatnim okresie... Ciałka nabiera, karmią, leki podali...Na razie tak się pocieszam, i tak więcej nie mogę :(
Ana, rozmawiałam z Dorotą, oczywiście, już tydzień temu. Nic nie pomoże ani nie wymyśli, pogadałyśmy sobie, według Doroty koty dzikie wolno żyjące powinny być wypuszczane po sterylce w miejscu stałego bytowania, o ile jest ono bezpieczne i ktoś je systematycznie dokarmia. Ale nam nie wyszło :( .
I tak przy okazji, wczorajsze "Zwierzę ci się". Ważne bardzo.
Obrazek

czitka

Post » Czw wrz 11, 2025 12:33 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Ona siedzi w szpitalu w lecznicy czy w fundacji?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw wrz 11, 2025 13:00 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

W fundacji w dużej klatce. Felicja nie jest chora, miała za zadanie odsiedzieć po sterylce 10 dni, zrobiono badania kału, leczą giardię, po zakończeniu kontrola i badania krwi, testy, itd.
Czeka w kolejce do lekarza. Je ładnie. Kuweta ogarnięta, podobno wszystko ok. Może ja panikuję, może błądzę :roll:
Ta fundacja opiekowała się kotami, które były u Marysi na DT. I była to opieka bez zastrzeżeń.
Żal mi kici, że tak długo siedzi w klatce, że już powinna wrócić...
Obrazek

czitka

Post » Czw wrz 11, 2025 13:03 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Chyba naprawdę niewiele możesz zrobić "po dobroci", a zaostrzać sytuację jest niebezpiecznie, bo fundacja jeszcze nie raz może się przydać do pomocy kotom. Byle tylko nie ucierpiała Felicja. Skoro panie od łapania nie mogą podjąć decyzji, trzeba czekać na powrót (lub kontakt) tej "decyzyjnej", może w końcu się odezwie. Myślę, że odwiedzenie Felicji byłoby dobrym pomysłem, może jak znów będziesz miała samochód? Albo zrzucimy się na taksówkę? Chociaż lepiej by było razem z Moniką, bo ona Felicję lepiej zna.
Wiem, że taka bezsilność jest frustrująca, też tak mam, ale chyba jednak trzeba jeszcze kilka dni poczekać.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw wrz 11, 2025 13:05 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

jolabuk5 pisze:Chyba naprawdę niewiele możesz zrobić "po dobroci", a zaostrzać sytuację jest niebezpiecznie, bo fundacja jeszcze nie raz może się przydać do pomocy kotom. Byle tylko nie ucierpiała Felicja. Skoro panie od łapania nie mogą podjąć decyzji, trzeba czekać na powrót (lub kontakt) tej "decyzyjnej", może w końcu się odezwie. Myślę, że odwiedzenie Felicji byłoby dobrym pomysłem, może jak znów będziesz miała samochód? Albo zrzucimy się na taksówkę? Chociaż lepiej by było razem z Moniką, bo ona Felicję lepiej zna.
Wiem, że taka bezsilność jest frustrująca, też tak mam, ale chyba jednak trzeba jeszcze kilka dni poczekać.

Też tak uważam :(
Walka na noże z fundacją jest skazana na porażkę. Trzeba sposobem :idea:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Czw wrz 11, 2025 13:34 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

jolabuk5 pisze:Myślę, że odwiedzenie Felicji byłoby dobrym pomysłem,

a wiesz gdzie ?

nie snujmy czarnowidztwa, może nie jest tak źle. Przejrzałam kolejny raz profil fundacji na FB - Felicji nie ogłaszają, ale ogłaszają np kotkę, która bardzo źle znosi pobyt w kociarni czyli dbają jakoś o koci dobrostan. Piszą, że jest taki tłok, że kolejnych kotów już nie przyjmują. Może rzeczywiście trzeba jeszcze trochę poczekać, może Felicja znosi pobyt dobrze

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

[poprzednia][następna]