Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 07, 2025 12:38 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

A pewnie, że Nanuk w chomącie poznaje nowe drzewa, może kiedyś, może przyszłą wiosną, będzie już bezpiecznie sam próbował. Na razie uczymy się i widać, jak bardzo mu się podoba :1luvu:
Moje wszystkie koty były nadrzewne. W ciągu dwudziestu czterech ostatnich lat niestety już nie żyjące ukochane koty: Czitusia, Balbinka, Cosia, Mić, Obiś, Bratu, Pasio - uwielbiali wędrówki drzewne. Wdrapywali się, zeskakiwali, czaili między gałęziami, chowali...Przez wiele lat na starej jabłoni była też beczka nadrzewna, duża, plastikowa, podwieszona bokiem na sznurach z wyciętą kotowi dziurą. A w beczce kocyk. Można było spać, przeczekać deszcz, zaczaić na ptaszka, albo udawać, że nie ma kota.
I tej jabłoni już też nie ma...
Nigdy nikomu się nic nie stało, moja statystyka mówi, że drzewa są bezpieczne, ale przecież różnie bywa.
No i poza kotami nadrzewnymi, Czitusia i Cosia to były prawdziwe dachowce :strach:
Albo z Pytona, albo po słupie telegraficznym, można było wejść na dach domku. Dwa kominy zostały osiatkowane na wszelki wypadek, z dachu był taki piękny widok!
I z drzew, i z dachu, schodzimy jak teraz Nanuk, raz przodem, raz tyłem, jakoś tak :wink: .
Smutno, gdy wspominam minione lata. Mam nadzieję, że TAM też są drzewa i beczki nadrzewne i chmury z dachami i kto wie, może Tęczowy Most też się nadaje, kto wie...
Filmik znalazłam, Czitusia. Jej ukochane drzewo na końcu ogrodu koło komórki.

Czitunia miała wtedy 17 lat.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Nie wrz 07, 2025 13:02 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Widać, jaka to uciecha dla Czitusi, tak się poruszać między gałęziami... :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie wrz 07, 2025 16:08 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Piękna Czitusia na drzewie :1luvu:.

Piękne wspomnienia.

Nanuka na to drzewo puściłabym luzem bez obawy. Tylko zaraz potem trzeba by go złapać i ochomącić.
Bo z drzewa on tylko na trawnik może. Ale z trawnika do płotu niedaleko, a kto wie co mu do głowy przyjdzie, i czy siatka to dla niego wystarczająca przeszkoda :20147 ?

Nie ma lekko, musi być kot na sznurku i człowiek pilnujący niedaleko.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Nie wrz 07, 2025 19:01 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Nanuk to spryciula jest, tak, na razie trzeba na sznurku, musi powoli poznawać teren. On coraz bardziej wie, gdzie jego dom najprawdziwszy, gdzie bezpiecznie, gdzie jest kochany. Na razie poznajemy drogę na drzewo i z drzewa :ok: .
Nulcia wyszła w nocy i wróciła nad ranem, ona tak czasami ma. Pełnia się zbliża i była mgła.
I nie byłoby w tym nic dziwnego ani nadzwyczajnego, gdyby nie informacja od Moniki, że Wituś zachował się identycznie. Hmm...Coś jest na rzeczy? :20147
Był rano i pytał o Nulcię...
Obrazek
Wróciłam przed chwilą, coś narosło na Pytonie :strach:
Obrazek
I okazało się za chwilę, że Pyton tyje w oczach 8O
Obrazek
To ta pełnia czy co?
Idę karmić jeże, zobaczę, czy wszystko w porządku.
:201461
Obrazek

czitka

Post » Nie wrz 07, 2025 20:39 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Oglądałaś zaćmienie księżyca?
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

Post » Nie wrz 07, 2025 22:01 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Czitusia najwspanialsza na świecie, taka taka, no wiesz jaka :1luvu: Tam gdzie są teraz nasze koty i wszystkie koty, które odeszły, na bank są drzewa i beczki i półki na drzewach, tam jest wszystko. I czas płynie zupełnie inaczej, żeby im się nie dłużyło czekanie na nas, dla nich to takie ciągłe chwile szczęścia. Oj, aż mi się tak zrobiło...
Wracam na ziemię, narośl na Pytonie rzeczywiście jest, zalecam nie usuwać, obserwować :D A z pełnią i mgłą to rzeczywiście podejrzane, może jakaś schadzka była na rzeczy, a może odbywało się tajne kocie zebranie? :wink:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie wrz 07, 2025 22:08 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Na pewno było zebranie! I miauczenie do Księżyca :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon wrz 08, 2025 8:23 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Silverblue pisze:Czitusia najwspanialsza na świecie, taka taka, no wiesz jaka :1luvu: Tam gdzie są teraz nasze koty i wszystkie koty, które odeszły, na bank są drzewa i beczki i półki na drzewach, tam jest wszystko. I czas płynie zupełnie inaczej, żeby im się nie dłużyło czekanie na nas, dla nich to takie ciągłe chwile szczęścia. Oj, aż mi się tak zrobiło...
:wink:

Przeczytałam, pięknie napisałaś, a po przeczytaniu też mi się tak zrobiło od ciepła słów Twoich...
Dziękuję <3
Zebranie było poprzedniej nocy, na bank. Natomiast wczoraj zaćmienie księżyca, widziałam!
Niesamowite zjawisko, niestety moje aparaty nie sięgają nieba :roll: .
Ale pogrzebałam przed chwilą w Internecie, sporo zdjęć, jak ktoś przeoczył warto zajrzeć.
W tym grzebaniu nagle wyskoczyły mi między innymi pięknymi zdjęciami Chojnice :P .
Czyli u Nanuka było tak:
https://tvn24.pl/tvnmeteo/polska/zacmie ... -st8636536
Egwusia, widziałaś? 8)
Obrazek

czitka

Post » Pon wrz 08, 2025 11:24 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

A w przyszłym roku (12 sierpnia) w Hiszpanii będzie całkowite zaćmienie Słońca

Obszar, na którym będzie ono widoczne:

Obrazek

A w Polsce będzie ono wyglądało tak:

Obrazek

Zacznie się krótko przed zachodem Słońca i takie zasłonięte Słońce zniknie pod horyzontem. Tu jest animacja tego zjawiska: https://www.timeanddate.com/eclipse/in/ ... o=20260812

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon wrz 08, 2025 11:34 Re: Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

Wczoraj pochmurno było, na szczęście z przejaśnieniami
Widziałam, może nie tak dokładnie...
Obrazek

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

[poprzednia]