Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 19, 2025 16:48 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Hej wszystkim, długo się nie odzywałam, ale potrzebuję waszej cennej rady na ten moment :(

Simi rano nagle zaczęła wymiotować, wymiotowała chyba 5 albo 6 razy i zrobiła dwie kupki. Głównie woda, woda z piana w wymiocinach i raz mała część klaczka. Dałam jej pastę, już miałam jechać do weta ale się uspokoiło, zaczęła się bawić i jeść normalnie. Teraz znowu zaczęła wymiotować i chodzi co chwilę, tak jakby próbowała coś zwymiotować a nie mogła. Najprawdopodobniej właśnie kłaczka :( żałuję że wcześniej nie pojechałam do weta bo teraz już zamknięci… czy ja jej mogę jakkolwiek pomóc na ten moment?

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Sob lip 19, 2025 22:00 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Na wymioty jest cerenia, ale tu chyba lepiej, zeby ten kłak wyszedł, trzeba by jednak weta. A może coś połknęła?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 19, 2025 22:15 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Bardzo mała szansa że coś zjadła. Do dostępu miała tylko sypialnie i kuchnię, ale wiadomo, zawsze mogło coś spaść i ktoś nie zauważył. Bardziej się skłaniam ku kłaczkowi. Od jakiejś 4 na pewno spała ze mną na łóżku, o 7 się do mnie przytulała i nagle wstała i zaczęła wymiotować :strach: dzisiaj łącznie to tych wymiotów chyba było z 10… rano kilka i ustały i na wieczór jak napisałam post to znowu. Teraz znowu jest okej, zjadła kolację, łasi się, mruczy. Aczkolwiek ja już jestem przerażona jak to ja i mam milion myśli bo simi nigdy mi nie wymiotuje i już mam same całe scenariusze ze jak nie może czegoś zwymiotować to ze się jeszcze mi jakoś zadławi :strach:

Zeeni

Post » Sob lip 19, 2025 22:21 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Dobrze, że je, to bardzo wazne. Może kłaczek się przesunie i "wyjdzie dołem"? Oby już nie zwracała! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lip 29, 2025 6:31 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Dziękuję Jolu, na szczęście to był tylko jeden dzień i się jakoś unormowało bez komplikacji :oops:

A ja się nie odzywałam, bo w sumie też nie było za bardzo co... Simi zyje swoim zyckiem, Nesto tez. Dalam Simi spokoj, badan dawno nie robilam, trojglicerydy pewnie nadal wysokie, kto to tam wie. Od kiedy problemy brzuszkowe jej przeszły to zwracam uwage na jej samopoczucie. Co oczywiscie nie oznacza, ze olalam temat, bo na badania wybieramy sie we wrzesniu zeby sprawdzic co i jak :)

Z nowszych rzeczy to jedynie wlasnie dzisiaj probuje jej dac karme o smaku kurczaka, zeby sprawdzic czy rzeczywiscie ma te alergie na rozne bialka. Jak z brzuszkiem jest idealnie ustabilizowana sytuacja, to czuje, ze musze, bo juz jej sie nudza te smaki co zawsze je (ile mozna jesc krolika i kangura?). A teraz wydaje sie idealny moment, bo jak cos zaszkodzi, to zauwaze roznice przynajmniej w kuwecie :) Mieszam jej dwa smaki, kurczaka i kangura, kurczaka daje bardzo mało, trzeba powoli i obserwować :) Takze zobaczymy co to bedzie :ok:

Zeeni

Post » Wto lip 29, 2025 8:52 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Oby się udało! Rzeczywiście, wyeliminowanie kurczaka bardzo ogranicza zakres mozliwych karm. A może to wcale nie kurczak? Rozumiem, że smak kurczakowy bedzie z karmy, którą masz teraz, ze smakami królika i kangura. To powinno wyeliminować możliwość uczulenia na inne składniki karmy kurczakowej (inne niż am kurczak). :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lip 29, 2025 9:00 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

To prawda, większość karm jest na kurczaku, dlatego dobrze wiedzieć czy te alergie ma czy nie. Tak naprawde do dzis mi nikt nie potwierdził czy jej wcześniejsze problemy były przez alergię, dlatego muszę sprawdzić sama. Trochę igram z ogniem, ale koniec końców trzeba wiedzieć co jej mogę dawać jeść.

I tak, sprawdzam na cats plate żeby ograniczyć możliwość uczulenia na jakieś dodatki do karm - mieszam cats plate kangura z cats plate o smaku kurczaka :)

Zeeni

Post » Nie sie 03, 2025 5:22 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Po jakim czasie powinno być widać jakieś problemy? Bo w sumie nic takiego się nie pojawiło.

Mam też inne pytanie do bardziej doświadczonych osób… cóż. Znów się przeprowadzamy, niestety los tak chciał że musimy być bliżej rodziny. Jest to trochę mniejsze mieszkanie od aktualnego, tyle że salon z kuchnią są razem, a nie oddzielne. Staje na rękach i nogach żeby zmieścić ich dwa drapaki, partner totalnie tego nie rozumie po co dwa itd. :oops: chce im zapewnić jak najlepszą przestrzeń pomimo mniejszego metrażu…

Jednakże nie mogę raczej zamontować żadnych półek na ścianach, nie mogę też tymczasowo osiatkowac balkonu i nie wiem też czy zmieszczę jakoś druga kuwetę, chociaż postaram się. Co mogę zrobić żeby dobrze im się żyło na mniejszym metrażu? Głównie chodzi o Simi, Nesto to już trochę dziadek i dla niego najważniejsze miejsce do spania. Simi to taki mały szatan który lubi biegać.Martwi mnie to trochę jak to będzie

Zeeni

Post » Nie sie 03, 2025 5:54 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Moim zdaniem ważniejsza jest druga kuweta niż drugi drapak. Natomiast warto wybrać drapak jak najwyższy i w dodatku ustawić go tak, żeby dawał możliwość wejścia na wyższe meble (jesli takie masz), np. na szafę. Jeśli masz dwa niskie, to lepiej je sprzedać i kupić jeden naprawdę wysoki.
Gorzej z balkonem, musisz bardzo uważać, żeby kotki się nie wymknęły. Może zrób siatkę (moskitierę, bo to każdu zrozumie - ale metalową, żeby służyła też kotom) na jednym z okien? Zawsze to jakaś namiastka, a kosztuje taniej i łatwiejsza w bezinwazyjnym montażu.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie sie 03, 2025 6:09 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Jeden drapak ma 175 cm, drugi ma jakieś 160, mam w miarę takie wysokie drapaki. Ze wskakiwaniem na meble to nie ma szans, wszystko jest w zabudowie po sufit. Nowy blok, wszystko bardziej modernistyczne. Sam balkon też ma wysoką szybę i nie ma dziury na dole, ale oczywiście, będziemy uważać, na nieosiatkowany ich nie wypuszczę.

Była wysoka kaucja i zastanawiam się czy tego nie olać i po prostu zamocować czegoś do ściany, Chociaż półeczek, może chłopak da się jakoś namówić, ale będzie ciężko. Jak druga kuweta ważniejsza to postawię ją jakoś. Oni oboje i tak sikają w dwóch naraz, na szczęście nie mam tak, że ich zapachy im przeszkadzają

Zeeni

Post » Nie sie 03, 2025 13:43 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

O, 175 to juz sporo! Powinien wystarczyć. Druga kuweta wydaje mi się ważniejsza niż drugi drapak, bo drapak jako miejscówkę zastępują meble, parapet, podłoga, a kuwety - lepiej żeby nic nie zastępowało :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro sie 06, 2025 22:34 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Udalo sie zmiescic i drapaki i dwie kuwety. Kiedys wymienie ten drapak na jeszcze wiekszy i jakis na mniejszej platformie.

Simi juz zadomowiona i szczęśliwa z nową zabawką :) Pierwsza noc była średnia bo bardzo płakała, ale na drugi dzień już było super :)

Obrazek

Zeeni

Post » Śro sie 06, 2025 23:35 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

No, to świetnie! A Simi w zabawce wydaje się zadowolona! :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sie 12, 2025 7:40 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Jest zadowolona :D Sukcesywnie jej daje kurczaka i kurde w kuwecie nic nie widzę. Jej sie jakos bardzo nie przygladalam, ale tez nie widze zmian w zachowaniu. Zaczynam wierzyc, ze ona alergii tak naprawde nie ma i do dzis tak naprawde to zagadka co powodowało taki kał... Niedlugo ja zabiore na badania zeby sprawdzic trojglicerydy, bo to kolejna rzecz ciekawa :strach: A w sumie od stycznia nie sprawdzalam.

Jak juz sie tak pewniej poczułam to nawet kupiłam jej olej omega 3 do dawania codziennie, a co, jak juz testowac to testowac. Smaczki je z łososia i tunczyka i jest ok to moze i ogolnie ryby przejda.

Zeeni

Post » Wto sie 12, 2025 13:37 Re: Kocie Perypetie - Simi & Nesto

To ważne, żeby wiedzieć, bo będzoesz mogła jej urozmaicić dietę! Próby wyglądają obiecująco... :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia]