Nulka i goście. Who is who?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 22, 2025 14:18 Re: Nulka i goście. Who is who?

czitka pisze:
MB&Ofelia pisze:Mała Czarna Carmen pyta, czy może przylecieć na wakacje do Zaczarowanego Ogrodu. Bo tutaj w domu łapią kotku i podają kotku papelku. A w Zaczarowanym Ogrodzie można pobiegać luzem i nikt nikogo nie łapie.

Może, może :P . U nas apelki nie dają, co więcej, menu ustala się samemu, dzisiaj rano znowu Nulka wpadła do domu mamoląc coś pod noskiem i nie wypowiadając słynnego bolioliboli, bo pysia otworzyć nie mogła a tylko, że mmmmm, hmmmm :roll:
W temacie rododendronów i kwaśności gleby takiej czy innej to ja nie mogę się wypowiedzieć niestety, ale życzę powodzenia, niech rosną bogato i zdrowo :ok:
U nas, to znaczy wokół, klęska urodzaju :strach: .
Wszyscy już mają, albo mieć będą za chwilę, za dużo owoców.
Pamiętam podobny urodzaj jakieś dziesięć lat temu, co ogród to połamane drzewa od nadmiaru jabłek.
I u mnie runął wtedy konar poniemieckiej starej jabłoni też, owoców było tyle, że trzeba było wielki dół wykopać, wiadrami tam je wrzucać a następnie zakopać. MaryLux i nie tylko zabierały wtedy całymi torbami te jabłka, ale i tak było dużo za dużo. Dzwoniłam do ZOO z pytaniem, czy może potrzebują, oczywiście, jak przywiozę to chętnie, ale nie przywiozłam, nie miałam jak.
W tym roku będzie podobnie. To tak, jakby przyroda przepraszała za ten straszny zeszłoroczny jednonocny przymrozek, który zabił wszystkie owocowe drzewa i nie tylko.
Już się zaczęło, tak to wygląda na mojej uliczce:
ObrazekObrazek
Łamią się drzewa i płoty. W ogrodach podobnie, gałęzie się uginają.
Jabłka, śliwki, brzoskwinie, orzechy, do wyboru, do koloru :P
:201461

u mnie też klęska klęska urodzaju, antonówka ma masę jabłek po tym jak prawie nie owocowała przez dwa lata, wstawiałam fotki u siebie
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto lip 22, 2025 15:26 Re: Nulka i goście. Who is who?

Właśnie tą szkółkę miałam na myśli.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

Post » Wto lip 22, 2025 16:27 Re: Nulka i goście. Who is who?

Senanta pisze:Właśnie tą szkółkę miałam na myśli.

Warto tam kupować, prowadzi ją już chyba 3 pokolenie, mają duzo fajnych i unikatowych odmian własnej hodowli, nie tylko rododendrony czy azalie, ale też ich mieszanki. Ja mam malutki ogródek to szukam takich trochę innych roślin, bardziej unikatowych.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto lip 22, 2025 21:04 Re: Nulka i goście. Who is who?

Martwię się o BNP, ten biały kot, który jest na fotkach wyżej. Sąsiedzi też się martwią, wokół mnie wszyscy są bardzo pro-koci. Zauważyli tego białasa mniej więcej od miesiąca, chodzą i pytają czyj to kot, siedzi pod samochodami prawie cały dzień, to się źle skończy.
Może czyjś, a może niczyj. Zagubiony? Podrzucony?
Mam jego trzy zdjęcia i jedno pod samochodem.
Nie mam pojęcia jak szukać w ogłoszeniach o zaginionych kotach, nie mam Facebooka, ktoś może pomóc?
Gdzieś poumieszczać fotki i informację? Przeszukać ogłoszenia o zaginionych kotach?
Ja mogę powrzucać do skrzynek w mojej dzielnicy ulotkę z zapytaniem " Czyj to kot?", porozlepiać gdzie się da. Ulotki nie potrafię zrobić, jeżeli ktoś pomoże przygotować do druku ze zdjęciami- wydrukuję i powrzucam do skrzynek listowych ile się da.
On jest głodny. Ogonek lekko pręgowany, paski ecru.
Pomożecie?
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Wto lip 22, 2025 21:10 Re: Nulka i goście. Who is who?

Poszukam na forach.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Post » Wto lip 22, 2025 21:25 Re: Nulka i goście. Who is who?

Jam nie-facebookowa , więc nie pomogę.

BNP nie wygląda na głodnego kota, przy tym jest wyjątkowo piekny/piękna. Być może młody. Zgadzam się, że bezwzględnie trzeba dowiedzieć się skąd jest ten kot.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Wto lip 22, 2025 21:48 Re: Nulka i goście. Who is who?

Dzięki za odzew, działamy! :ok:
Izka wrzuci na Facebook, andorka zaproponowała, że przygotuje ulotkę, Senanta przejrzy ogłoszenia.
Akcję zaczynamy od jutra, super!!!!
Dziękuję bardzo!
:201494 :201494 :201494
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Wto lip 22, 2025 21:53 Re: Nulka i goście. Who is who?

dołączyłam na FB do wrocławskiej grupy znalezione/zagubione zwierzęta, jutro zrobię ogłoszenie.
Dowiedz się jeszcze od Moniki czy innego sąsiada jaką macie grupę osiedlową, w sensie nazwy, chętnie link przyjmę
Senanta, Ty masz FB ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto lip 22, 2025 22:04 Re: Nulka i goście. Who is who?

Można też po lecznicach okolicznych podzwonić i popytać, może ktoś zgłosił zaginięcie. Albo schroniska? Tyle mi na szybko przyszło do głowy, ja też nie facebookowa.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto lip 22, 2025 22:16 Re: Nulka i goście. Who is who?

:strach: To z uwagi na ilość zaginionych/znalezionych kotów i psów we Wrocławiu.
Na razie przejrzałam kilkaset ogłoszeń a jestem na dacie 9 maja strona ZAGINIONE I ZNALEZIONE PSY I KOTY Wrocław i okolice
Dobrze że kotek nie jest czarny bo byłby koszmarny problem.

Senanta

Post » Wto lip 22, 2025 23:03 Re: Nulka i goście. Who is who?

ale...na tych zdjęciach
https://upload.miau.pl/show.php?u=5/687d571f25d
https://upload.miau.pl/show.php?u=5/687d5712276

ten kot nie wygląda na zagubionego, a na pewno nie jest to kot niewychodzący, który zwiał. Owszem, wygląda na niepewnego, ostrożnego - ot, jak kot wychodzący, który zapuścił się ciut dalej niż zwykle i eksploruje nowy teren. Do tego ma bardzo "brytyjską" twarz :wink: , wiec jakby się kilka tygodni błąkał, to sierść byłaby skołtuniona - długowłose brytki koszmarnie się kołtunią nieczesane.
Wg mnie jest to WASZ nowy kot - wasz w sensie osiedlowy, może dopiero niedawno zaczął wychodzić. A głodny....no cóż, Mietek i Witek też są głodni, w przeciwieństwie do Nulki, która głodna jest zapewne gdzie indziej

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto lip 22, 2025 23:11 Re: Nulka i goście. Who is who?

izka53 pisze:ale...na tych zdjęciach
https://upload.miau.pl/show.php?u=5/687d571f25d
https://upload.miau.pl/show.php?u=5/687d5712276

ten kot nie wygląda na zagubionego, a na pewno nie jest to kot niewychodzący, który zwiał. Owszem, wygląda na niepewnego, ostrożnego - ot, jak kot wychodzący, który zapuścił się ciut dalej niż zwykle i eksploruje nowy teren. Do tego ma bardzo "brytyjską" twarz :wink: , wiec jakby się kilka tygodni błąkał, to sierść byłaby skołtuniona - długowłose brytki koszmarnie się kołtunią nieczesane.
Wg mnie jest to WASZ nowy kot - wasz w sensie osiedlowy, może dopiero niedawno zaczął wychodzić. A głodny....no cóż, Mietek i Witek też są głodni, w przeciwieństwie do Nulki, która głodna jest zapewne gdzie indziej

Właśnie chciałam napisać, że on z Wysp przypłynął/przyleciał do Wrocławia. A przecież ktoś z sąsiadów się wyprowadzał niedawno? Może nowi lokatorzy mają brytyjskiego niedźwiedzia? W dodatku polarnego?
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Wto lip 22, 2025 23:14 Re: Nulka i goście. Who is who?

czitka pisze:...dziurą przychodzi Biały Niedźwiedź Polarny, kolejny gość.
Będę go nazywała w skrócie BNP.
Nareszcie udało się zrobić fotkę, to on:
Obrazek
Obrazek
Wyraźnie zaniedbany, głodny, chory i na bank bezdomny :ryk:
Nulka go nie lubi i goni. I to jak szybko 8O ! A jak szybko BNP ucieka :strach:
...

Doprawdy, biały kot "w typie", przebywający pod samochodami, od miesiąca, GŁODNY - TAK nie wygląda- chyba :20147

Domowe wychodzące- moje- uwielbiają miejscówkę pod autem. Inna sprawa, to niebezpieczeństwo :strach: takiego kociego zachowania.

egwusia

Post » Śro lip 23, 2025 6:51 Re: Nulka i goście. Who is who?

Czysciutki i niesploszony - jakby swieza zaginal, bylby spanikowany etc. Jakby dawno zaginal - nie bylby taki bialy.
IMO kot "przychodzacy".
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Śro lip 23, 2025 13:47 Re: Nulka i goście. Who is who?

Kciuki cały czas trzymam, za wyjaśnienie zagadki BNP.
I szczęśliwej zakończenie akcji :ok:

egwusia

[poprzednia][następna]