Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 14, 2025 17:28 Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

Hej...
Mój kotek miał za wysokie ph moczu (7.0). Dostał preparat do karmy na obniżanie ph. Minęło sporo czasu (z 2 miesiące, z miesiąc temu ph było 6).
Dziś u weterynarza weterynarz próbował wyciskać z niego mocz bo miałam problem go złapać - kot przerywał sikanie jak tylko wchodziłam do pomieszczenia. Kot bardzo syczał i warczał, nic się nie udało wycisnąć. Więcej na pewno na coś takiego nie pójdę, nie wiedziałam że to tak wygląda :strach: :strach:
Od razu po przyjściu do domu kot w końcu wysikał się i dał mi zebrać próbkę. Zachowuje się normalnie. Takie wyniki
Obrazek

Oczywiście skonsultuję z weterynarzem, jak uda mi się dziś go złapać, ale jestem zaniepokojona. Te komórki i śluz w moczu to może być przez to "wyciskanie" u weta? :strach: I znowu kryształy :(

Bells

Od: Wto lis 23, 2021 23:44

Post » Pon lip 14, 2025 17:37 Re: Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

Hmm pani przez telefon powiedziała mi, że kot powinien dalej przyjmować UrinoVet Dilution na rozpuszczenie kryształów, i że ph5 to lepiej niż ph7 i się nie martwić, a ślub i komórki nabłonka bywają w preparacie przy kryształach.

Bells

Post » Pon lip 14, 2025 22:53 Re: Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

Śluz i komórki nabłokna (wielokątne) to normalne elementy osadu moczu (nabłonki okragłe pochodą z nerek i jeśli jest ich więcej, to już pewna patologia, ale u Twojego kotka ich nie ma). Nabłonki, śluz i leukocyty (WBC - White Blood Cell, czyli krwinki białe, inaczej leukocyty) występuja w maleńkiej ilosci (pojedyncze ckpw - czyli co kilka pól widzenia podczas ogladania osadu w mikroskopie). Skoro jeszcze występują kryształy trójfosporanów magnezowo-amonowych, to warto nadal dodawać karmę specjalistyczną, chociaż pH ładnie się obnizyło.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lip 15, 2025 23:06 Re: Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

jolabuk5 pisze:Śluz i komórki nabłokna (wielokątne) to normalne elementy osadu moczu (nabłonki okragłe pochodą z nerek i jeśli jest ich więcej, to już pewna patologia, ale u Twojego kotka ich nie ma). Nabłonki, śluz i leukocyty (WBC - White Blood Cell, czyli krwinki białe, inaczej leukocyty) występuja w maleńkiej ilosci (pojedyncze ckpw - czyli co kilka pól widzenia podczas ogladania osadu w mikroskopie). Skoro jeszcze występują kryształy trójfosporanów magnezowo-amonowych, to warto nadal dodawać karmę specjalistyczną, chociaż pH ładnie się obnizyło.

Dzięki za odpowiedź, troszkę mnie to uspokoiło. Nie znam się i to niskie ph mnie zmartwiło, że jakieś inne kamienie zaczną się robić

Bells

Post » Wto lip 15, 2025 23:15 Re: Mocz - analiza wyników i wyciskanie moczu

Przy niskim (czyli kwaśnym) pH mogą się pojawić inne kryształy, ale skoro ciągle jeszcze są te trójfosporany magnezowo-amonowe, to może pH nie jest takie niskie. Możesz sprawdzać sama - wystarczy kupić paski do badania moczu, albo nawet zwykłe "papierki lakmusowe" do oznaczania pH (kwaśności) - zanużyć w moczu i już będziesz wiedziała, jak z tym pH. :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56