» Nie lip 06, 2025 21:14
Re: niegojąca się rana pooperacyjna
Kiedyś dawno temu w liceum uczyłam się o zgorzeli gazowej... ale to chyba nie u nas. To raczej brzmiało jak szmer w pęcherzyku żółciowym z którego zaczyna płynąć żółć, trochę jak bulgotki w jelitach, burczenie w brzuchu... ciężko to wytłumaczyć. Na pewno nie jak folia szeleszcząca. Dino wymiotował w nocy i dziś po południu. Wymiotuje tak jakby po dłuższym niejedzeniu. Wygląda to jak brązowa zupa, lekko gęsta, czasem zbite kłębki kudłów w tym są. Czasem to bardzo wodniste ale nie ma w tym "fusów".
Co dostaje Dino:
- Zodon 88mg podzielone na dwie dawki na dobę
- meloxicam syrop, nie dawałam wczoraj, ale dziś wróciłam bo coś się koteł zepsuł po południu - tego leku zawsze się obawiam więc jak się skończy przechodzimy na tolfedynę (Migea)
- antihairball vetfood + Sanprobi stress + Forti Flora - Dino ma leniwe jelita z bliżej nie znanych przyczyn, to taka bardzo długa historia...
- sporadycznie laktuloza - ze względu na to co pisałam powyżej. Odstawiłam laktulozę 3 dni temu, bo przecież antybiotyk powoduje biegunki lub może je wywołać... ale te wymioty to też mogą być nasze leniwe jelita, więc laktuloza dziś wróciła. Przy 4 kotach ciężko mieć pewność, ale chyba dziś i wczoraj nie było kupy.
- rana przemywana była 2-3 x dziennie betadine (wodny roztwór jodu), a dziś przeszliśmy na nadmanganian i to by było na tyle...
Koteł się trochę zepsuł po południu. Humor mu już nie dopisuje. Z jedzeniem trzeba pod pyszczek, ale coś je i to jest już sukces. Siedzi głównie w jednym miejscu. Do tej pory spał, a teraz przebrałam go w zmodyfikowany kubrak (doszyłam nogawkę na chorą nogę, więc teraz kot nie może tej nogawki podciągnąć do góry, bo jest długa i zwężana). Po tej zmianie z kołnierza na kubrak albo śpi albo nadrabia mycie. Dino zaraz po operacji dostał kataru i jeszcze trochę go męczy, więc może to jest to? Nie wiem, czy jutro jednak nie czeka nas wizyta u weta i jakieś badanie krwi :/ Ale stres w tej sytuacji też nie jest dobry.
Ostatnio edytowano Pon lip 07, 2025 11:01 przez
asigo, łącznie edytowano 1 raz