Dieta niskotłuszczowa

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 18, 2025 16:15 Dieta niskotłuszczowa

Drodzy,

mam kotka trzustkowego. Czy wybierając karmę niskotłuszczową powinnam się sugerować zawartością tłuszczu w suchej masie czy wystarczy ogólnie podana zawartość?

Trochę się przeraziłam, bo głównie karmię go saszetkami Animal Island - zawartość tłuszczu 3,5%, więc wydawało mi się mało, ale po przeliczeniu na suchą masę to jest ok. 20%...

Czy wiecie jaka zawartość tłuszczu jest dla kota trzustkowego ok? Niestety, moja pani weterynarz mówi tylko o "niskiej", ale bez konkretnych %.

kajam13

Od: Pt kwi 04, 2025 20:29

Post » Pt kwi 18, 2025 17:42 Re: Dieta niskotłuszczowa

Generalnie karma taka, jaka nie szkodzi.
U nas sprawdzalo sie mieso, glownie piers indycza surowa, sparzona/gotowana w okresach zaostrzenia, twarog, mleko kozie, z gotowcow - o dziwo, z doskoku gourmet w puszkach (smieciowka, ale co zrobic, jak nie szkodzilo), Wiejska Zagroda.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pt kwi 18, 2025 18:15 Re: Dieta niskotłuszczowa

20% to i tak mało. A czemu karmisz saszetami, tylko to je? Tam jest dużo węglowodanów napchane, w puszkach tej firmy jest mniej. A tłuszczu 25%.
A wiejska zagroda z tego co się orientuję to jest z tych wyżej tłuszczowych, dwusmaki.
John Dog for cats, puszki, smaki z filetami mają tłuszcz na poziomie 3% /13 w suchej masie/, to droższa karma.

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt kwi 18, 2025 19:10 Re: Dieta niskotłuszczowa

FuterNiemyty pisze:Generalnie karma taka, jaka nie szkodzi.
U nas sprawdzalo sie mieso, glownie piers indycza surowa, sparzona/gotowana w okresach zaostrzenia, twarog, mleko kozie, z gotowcow - o dziwo, z doskoku gourmet w puszkach (smieciowka, ale co zrobic, jak nie szkodzilo), Wiejska Zagroda.

Też dawałam gotowaną pierś z kurczaka, ale już mu się chyba znudziła. Kupiłam pierś z indyka, spróbuję jutro podać :) A Wiejska Zagroda ma dość wysoki % tłuszczu.

Spooxterium pisze:20% to i tak mało. A czemu karmisz saszetami, tylko to je? Tam jest dużo węglowodanów napchane, w puszkach tej firmy jest mniej. A tłuszczu 25%.
A wiejska zagroda z tego co się orientuję to jest z tych wyżej tłuszczowych, dwusmaki.
John Dog for cats, puszki, smaki z filetami mają tłuszcz na poziomie 3% /13 w suchej masie/, to droższa karma.

Na jakiejś stronie czytałam, że dla kotów trzustkowych tłuszcz powinien wynosić mniej niż 15%. Jadł wcześniej puszki, ale mu się znudziły, a że to było w czasie silnego zapalenia trzustki to musiałam kupić coś, co wiedziałam że zje. Natomiast wg moich obliczeń węglowodany w tych saszetkach to jedynie 2%z

Zerkam właśnie na John Dog for cats.

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi! A czy kojarzycie firmę Cosma? Tam są bardzo niskie poziomy tłuszczu od 0,5-2%. Czy to już znowu za mało?

kajam13

Post » Pt kwi 18, 2025 19:17 Re: Dieta niskotłuszczowa

Rozumiem. Sorki, źle spojrzałam, nie na tą karmę :201422
Cosma to karma uzupełniająca ale ogólnie dobra

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt kwi 18, 2025 20:35 Re: Dieta niskotłuszczowa

Przy problemach trzustkowych u kotów podaje się karmę niskowęglowodanową, zawartość tłuszczu jest drugorzędna.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Nie kwi 20, 2025 20:41 Re: Dieta niskotłuszczowa

Spooxterium pisze:Rozumiem. Sorki, źle spojrzałam, nie na tą karmę :201422

Właśnie nie spojrzałam, że to uzupełniająca :? Ale zamówiony John Dog na spróbowanie, może podejdzie :)

Yocia pisze:Przy problemach trzustkowych u kotów podaje się karmę niskowęglowodanową, zawartość tłuszczu jest drugorzędna.

Dobrze wiedzieć. Te karmy, które mam/kupuję mają od 0,6% do 1,5%, a na SM od 3,2% do 8,8%. Czy wedle Twojej wiedzy to dostatecznie niski poziom?

Raz jeszcze piękne dzięki za odpowiedzi :)

kajam13

Post » Nie kwi 20, 2025 22:56 Re: Dieta niskotłuszczowa

Yocia pisze:Przy problemach trzustkowych u kotów podaje się karmę niskowęglowodanową, zawartość tłuszczu jest drugorzędna.

Też mam trzustkowca i zalecana jest dieta niskotłuszczowa. Węglowodany to liczy się przy cukrzycy.
Trzustka odpowiada za trawienie tłuszczy więc chyba jednak dieta niskotłuszczowa.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pon kwi 21, 2025 0:00 Re: Dieta niskotłuszczowa

Nawet dla cukrzyka poziom węglowodanów 3,2-8,8 jest dopuszczalny.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon kwi 21, 2025 21:41 Re: Dieta niskotłuszczowa

kajam13 pisze:
Spooxterium pisze:Rozumiem. Sorki, źle spojrzałam, nie na tą karmę :201422

Właśnie nie spojrzałam, że to uzupełniająca :? Ale zamówiony John Dog na spróbowanie, może podejdzie :)

Dobrze wiedzieć. Te karmy, które mam/kupuję mają od 0,6% do 1,5%, a na SM od 3,2% do 8,8%. Czy wedle Twojej wiedzy to dostatecznie niski poziom?

Raz jeszcze piękne dzięki za odpowiedzi :)

Za niskowęglowodanowe uważa się cukry w suchej masie do 10%, w drugiej kolejności bierze się pod uwagę zawartość tłuszczy (nie znam konkretnego limitu %), białko ma być dobrej jakości (zwierzęce, mięso mięśniowe). Tyczy się to u kotów problemów z jelitami, wątrobą, trzustką i przy cukrzycy.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Wto kwi 22, 2025 12:14 Re: Dieta niskotłuszczowa

Jedyne, czego sie nauczylam przy trzustkowcu, to indywidualizm.
Nie ma jednej, wspolnej karmy sluzacej wszystkim chorym, pozostaje metoda prob, testow i bledow.
Generalna zasada bylo im prosciej, mniej przetworzenie, tym lepiej.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto kwi 22, 2025 20:54 Re: Dieta niskotłuszczowa

Drogie, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.

Z tego co widzę, to na rynku dostępne są tylko dwie karmy spełniające powyższe warunki - Cats Plate Gastro Plus i niektóre smaki filetówki z John Dog. Nad kangurem (cats plate) zacząl trochę marudzić, ale jutro powinien przyjść John Dog, więc zobaczymy.

Zeszliśmy z antybiotyków i dziś niestety zrobił bardzo mało, ale wodnistą kupę. Nie załamuję się, bo wiem że to długa droga, a nie wygląda jakby się źle czuł. Zobaczymy co dalej; ja próbuję umówić się do dietetyka po przepis na gotowany BARF.

kajam13