Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 07, 2025 18:09 Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Cześć,
cześć z Was być może mnie zna z wątku o kotku Cezarym. Po jego odejściu zaadoptowałam ruda kotkę, która była po wypadku, miała uszkodzone miednicę, źle zrośnięta. Zalecenia były takie, że z wypróżnianiem sobie radzi więc było ok. Owszem zdarzały się momenty, gdzie był lekki problem, robiła albo małe bobki albo długie kupki, ale radziła sobie.

Niestety w październiku wykryto zatwardzenie, udało się je odblokować. Kotka ma bardzo małe ujście miednicy przez co jelito ma bardzo mało miejsca. Stąd problemy z wypróżnianiem. Po październikowej akcji było standardowo.

Niestety od tygodnia są poważne problemy, kotka wymiotowała, miała suche twarde kupki na końcu jelita, musiała zostać oczyszczona w znieczuleniu. Dostała laktuloze, gasprid, dicopeg. To było w środę, niestety do soboty sama nie zrobiła kupki, więc pojechałam w niedzielę rano do innego weterynarza. Niestety znowu skończyło się znieczuleniem i rozbiciem twardych mas kałowych, groziło jej nawet operacja. Niestety dzisiaj na kontroli okazało się, że kał znowu zaczyna zalegac :( kotka dzisiaj była w miarę aktywna, troszkę zjadła, miała biegunkę.

Boje się, że źle się to skończy. Kotka ma dobre wyniki krwi, nie wiem jak jej pomóc, bo nie wypróżnia się sama

Macie jakieś rady?

karpik88

Od: Nie wrz 19, 2021 9:53

Post » Pon kwi 07, 2025 18:46 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Dużo płynów. U nas jak moja ma problem daje jej zupkę Miamora i wmuszam ile wlezie. Dziennie staram się w nią wmusić ok 100 ml. Dostaje Gasprid i błonnik. Woda zmiękcza qpe i łatwiej idzie. Laktulozy nie polecam - organizm się przyzwyczaja. Od laktulozy jest Makrogol, ale to może być to samo dicopeg albo podobne, bo nam też vetka to dawała albo coś bardzo podobnie brzmiącego.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Pon kwi 07, 2025 18:50 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Napisz jak wygląda dieta kotki, bo to podstawa

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon kwi 07, 2025 18:55 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Dziękuję za odpowiedzi. Kotka niestety nie chce jeść karmy gastro, niestety podjada też suchą karmę drugiemu kotkowi. Mieszkaliśmy na wsi i dużo się ruszała, obecnie jesteśmy w mieszkaniu i ma mało ruchu.

Najbardziej obawiam się, że ma megacolon i że znowu się zatka i co wtedy? :(

karpik88

Post » Pon kwi 07, 2025 19:54 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o p

Gasprid wspomaga perystaltykę, zapytaj veta o błonnik - błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Moja na początku dostawała Gasprid 3x 1/4 tabl, ale z czasem udało się zejść do jednej tabl dziennie. Picie to jednak podstawa, miękka Qpa lżej wychodzi.
Nie będę rozprawiać na temat leków, ale u nas w kryzysach działał Metoclopramid, ale to było rok temu kiedy jeszcze nie umiałam sama zapanować nad problemem. Możesz zapytać o to veta czy na wypadek takich długich przestojów możesz go podać (lek na receptę) zamiast każdorazowo jeździć do lecznicy. Minus Metoclopramid jest tylko jeden - u nas zawsze kończyło się biegunką. Jednodniową, ale kota padała ze zmęczenia.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Pon kwi 07, 2025 20:30 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

W okrężnicy zalegają masy kałowe, jelita są puste. Żołądek zagazowany. Właśnie odebrałam kotkę. Lekarz jest widać ostrożny :( na USG jelita nie pracują tak jak powinny. Martwię się bardzo :( mam jutro ją zawiezc na kontrolę i w razie czego ma zostać ma hospitalizacji :(

karpik88

Post » Pon kwi 07, 2025 21:21 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Gasprid pomaga, ale u Twojej kotki chyba najważniejsze jest utrzymywanie miękkiej konsystencji, czyli właśnie mokre jedzenie, takie, które jej smakuje. A może jakiś serek by jadła? Moje bardzolubią twarożek Piątnicy.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon kwi 07, 2025 22:19 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

karpik88 pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Kotka niestety nie chce jeść karmy gastro, niestety podjada też suchą karmę drugiemu kotkowi. Mieszkaliśmy na wsi i dużo się ruszała, obecnie jesteśmy w mieszkaniu i ma mało ruchu.

Najbardziej obawiam się, że ma megacolon i że znowu się zatka i co wtedy? :(

Karma gastro niewskazana, zazwyczaj zawiera dodatki ściągające wodę ze światła jelit. Sucha kategorycznie zakazana.
Kotka powinna dostawać karmę mokrą, podrobową (Animonda, Dolina Noteci), jakieś zupki, dolewanie wody, Dicopeg, regularnie odkłaczacz. Jak musi być bardzo miękki żeby łatwo przechodził przez zwężenie.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Wto kwi 08, 2025 7:33 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Dziękuję za odpowiedź. Po wczorajszej wizycie u weterynarza jestem załamana, zwłaszcza po traumie odejścia wcześniejszego kotka. Mam wyrzuty sumienia, że nie zareagowałam jak widziałam że są problemy z wypróżnianiem, wydawało mi się, że ona już tak ma...
Największy problem w tym, że w tym miejscu w okrężnicy nadal zalega kał... Czy ona z tego wyjdzie? Lekarz mówił, że diagnozuje ją pod kątem megacolon...

karpik88

Post » Wto kwi 08, 2025 10:05 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Nie znam się na tym, mogę tylko potrzymać kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
I mysle, że najważniejsze jest utrzymywanie kału w konsystencji luźnej, żeby było jej łatwiej wydalać.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto kwi 08, 2025 10:24 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Niestety na dzisiejszej wizycie powiedzieli mi wprost że podejrzewają megacolon... Jutro chirurg ma ocenić stan... Nie wiem czego się spodziewać :( kotka została na kroplówce

karpik88

Post » Wto kwi 08, 2025 12:41 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

file:///C:/Users/Marta/Downloads/34880.pdf
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto kwi 08, 2025 13:32 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

mziel52 pisze:file:///C:/Users/Marta/Downloads/34880.pdf

Niestety nie działa mi ten link.

karpik88

Post » Wto kwi 08, 2025 18:55 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

To link do dysku mziel.
Musisz to wrzucić do sieci...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto kwi 08, 2025 22:10 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Tu jest
https://www.google.com/search?client=fi ... olbrzymiej
Tylko też od razu zapisuje pdf w kompie, trzeba szukać w pobranych. Być może z tego poprzedniego linku już się zapisał.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[następna]