Dzika kotka - biegunka, zapalenie trzustki, enukleacja

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 27, 2025 23:59 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Nie mam wątpliwości co do tego, że antybiotyk trzeba podać, niestety rano nie mam możliwości zdobyć zastrzyku, więc muszę pomęczyć kicię tabletką. Przeczytałam w ulotce, że dawkowanie wynosi 10 mg/kg. Czarnulka waży 2.8 kg, a weterynarz zalecił podawanie całej jednej tabletki, czyli 40 mg. Myślę więc, że po prostu tym razem podam kici niecałą tabletkę.

rzekotka

Od: Wto lut 11, 2025 14:00

Post » Sob mar 29, 2025 0:11 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Czasami probiotyki powodują biegunkę
Nie pamietam a teraz nie mogę sprawdzić
Ten przeciwbólowy to chyba pyralgina
Lata temu były na forum problemy po podaniu tego leku
On jest bardzo silny , obniża temperaturę ciała
Tak za długo bym nie podawała
I co do podawania domięśniowe
Wiele leków pisze że podaje się domięśniowo
a podają podskórnie
Jest bolesny
Poproś o antybiotyk w inj

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 29, 2025 16:23 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Niestety pojawił się kolejny problem - od przedwczorajszego wieczora, tego z biegunką, nie pojawiła się kupa (czyli już ok. 43 godziny). Nadal podajemy Cladaxxę w tabletkach (ponieważ po tabletce wczoraj rano nie pojawiła się biegunka, zdecydowaliśmy się na tę opcję jako mniej stresującą niż łapanie do zastrzyku - tabletkę kicia zjada schowaną w kawałkach indyka). Takiej sytuacji jeszcze nie mieliśmy - zawsze kupa była max. co 24 godziny, zwykle częściej.

Co więcej, wczoraj podczas wizyty Czarnulki nie widział weterynarz - mieli akurat 2 nagłe przypadki i jedynie technik podała biovetalgin i kroplówkę. Dodatkowo kicia mocno się zestresowała, bo kołnierz wymagał poprawienia, a technik zrobiła to bardzo niefachowo :(

Kicia nadal chętnie je, wymiotów brak, ale siedzi schowana pod kanapą i wychodzi tylko do jedzenia. Miewała już takie dni przed zabiegiem, że wolała nie wychodzić na widok, ale boję się że tym razem to trzustka zupełnie zaniemogła wraz z jelitami.

Mam ogromny dylemat co teraz robić. Najchętniej pojechałabym z nią dziś do weta, ale to kolejny stres dla niej, co więcej, badanie krwi czy USG trzeba by zrobić na głupim jasiu - co jeszcze bardziej rozwali jej trzustkę. Z drugiej strony, czekanie na kupę do jutra wydaje mi się ryzykowne. Niestety gabinet, w którym aktualnie leczymy Czarnulkę jest w soboty zamknięty, więc niemożliwa jest konsultacja przez telefon z wetem który ją zna :(

rzekotka

Post » Sob mar 29, 2025 18:12 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Zaopatrz się w lactuloze
Może gdzieś dostaniesz

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 29, 2025 18:48 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Też myslę, żeby podać coś na zaparcie - ono może być spowodowane wybiciem flory jelitowej przez antybiotyk. Laktulozę powinnaś dostać w aptece bez recepty.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 29, 2025 21:18 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Z radością informuję, że kicia po 48h zrobiła kupę! :D Tak twardej i grubej jeszcze u niej nigdy nie widziałam. Nie zdążyłam nawet podać jej lactulosy :) Niestety było też troszkę krwi, ale świeżej, czerwonej - musiała się mocno podrażnić, bo najpierw przez wiele miesięcy się z niej lało, a przez ostatnie 2 miesiące kupki były o konsystencji miękkiej plasteliny (i znacznie cieńsze). Myślę, że ramach lekkiego rozmiękczenia kupy wprowadzę jej do diety Cat's Plate gastro indyk - podawałam go kiedyś, ale szybko zrezygnowałam, bo powodował lekkie rozluźnienie stolca (zawiera 17% podrobów).

Wyszła też spod kanapy i teraz śpi na kanapie :D

Wyjałowienie jelit też mnie bardzo martwi. Czy można w tym kierunku coś zrobić, oprócz stosowania probiotyku?

rzekotka

Post » Sob mar 29, 2025 21:44 Re: Dzika kotka z przewlekłą biegunką

Uff, to świetnie, ze jest kupka, a kotka od razupoczuła się lepiej! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

[poprzednia]