Kot z podejrzeniem Sibo

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 22, 2025 1:49 Kot z podejrzeniem Sibo

Witam serdecznie wszystkich Kociarzy :)Może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Mam 15 letniego kocurka, który od tygodnia ma dość mocne problemy z jelitami. Co zje to przez niego przelatuje dosłownie sama woda :cry: .Pani weterynarz wczoraj postawiła diagnozę, że to może być Sibo i na dodatek może być chłoniak w okolicy jelita, widoczny był guz na USG ale to jest jeszcze do potwierdzenia. Przed wczoraj u weterynarza dostał podskórnie kroplówkę z witaminami żeby się nie odwodnił, zastrzyk na wysiusianie i lek przeciwzapalny który już dostawał wcześniej - i miał po nim zapaści serca. Teraz powoli dochodzi do siebie mały wojownik. Ma apetyt, zjada kurczaka gotowanego i nawet po tym biegunka ( w sumie dzisiaj 3 raz). Dałam mu Smecte już 3 dawkę dziś żeby ją zastopować ale niestety bez rezultatu jak na razie. Podaje jeszcze Diadoga .Miesiąc temu była ta sama reakcja na standardowy antybiotyk ze sterydem miał też zapaść - pojechałam z nim do weterynarza bo dostał znów silnej biegunki . Weterynarz już boi mu się cokolwiek podać….Myślałam że to może uczulenie na antybiotyk/ steryd ale ostatni lek który dostał 2 dni temu nie był ani antybiotykiem, ani sterydem, a i tak dostał po nim zapaści. Nie wiem już co może taki stan powodować .Szukam jakiegoś leku co mógłby pomóc, a byłby jak najmniej inwazyjny. Sytuacja jest kiepska bo zazwyczaj koty dostają antybiotyk przy Sibo tak też powiedziała weterynarz i w ten sposób są leczone, tutaj podanie znowu takiego leku może go zabić. Może ktoś miał podobną sytuację i udało się znaleźć rozwiązanie ? Kupiłam dziś probiotyk Flora balance ale mu nie podałam -jest ryzyko namnożenia bakterii, których przy Sibo ma już i tak nadmiar. Nie mam pomysłu co dalej robić, co mu podawać żeby uspokoić jelita, a bardzo bym chciała żeby było lepiej, bo kotek cierpi. Pozdrawiam .

Kasik166

Od: Sob mar 22, 2025 0:09

Post » Sob mar 22, 2025 8:35 Re: Kot z podejrzeniem Sibo

Może do pysia nifuroksazyd, zeby wybić bakterie w jelitach? W normalnym stanie jelit on sie nie wchĺania do krwi, działa miejscowo. Ale tutaj nie wiem, czy można podać.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 22, 2025 9:26 Re: Kot z podejrzeniem Sibo

A kocurek miał robione badania krwi? Szeroki panel diagnostyczny? Z oceną pracy trzustki i tarczycy?
Po co dostaje lek moczopędny (bo zakładam że to o nim piszesz "lek na wysiusianie") przy takiej biegunce??
Miał robione badania kału pod kątem strawności, pasożytów?
Co on je? Czy ma możliwość podgryzania jakichś roślin?
Na czym polega ta zapaść?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26