» Sob mar 08, 2025 17:23
Kot ponad 15 lat - narkoza + zęby
Cześć,
mam kotka, ma on już lekko ponad 15 lat.
Podczas jednej z regularnych wizyt, weterynarz zalecił zajęcie się jego ząbkami. Mój kot jest mega agresywny u weterynarza, także ciężko lepiej sprawdzić stan zębów.
Z tego co pamiętam, to raczej nigdy nie miał robionych zębów, jedynie kiedyś stosowaliśmy jakąś pastę na kamień.
Czasem jak je to słychać takie zgrzytanie/chrobotanie, zakładam, że to może być związane z zębami.
Kotek był trochę chorowity, aktualnie podajemy mu codziennie tabletkę na ciśnienie oraz co 2/3 dni na jelita.
Troszkę obawiam się, że po pierwsze mój kot może nie wybudzić się z narkozy.
Druga rzecz to zastanawiam się, czy nie może być jakiś powikłań po wyczyszczeniu zębów (i możliwe że jakieś zęby będzie trzeba usunąć).
Co prawda, przed zabiegiem mamy wykonać morfologię oraz krótkie echo serca. Na podstawie wyników będzie wiadomo, czy wgl się nadaje do narkozy.
Czy ktoś z Was może robił swojemu kotkowi w takim wieku zęby? I poddawał narkozie.
Zastanawiam się, czy warto podejmować ryzyko (oczywiście jeszcze zobaczymy, czy wyniki krwi i echa serca będą ok, ale wyniki krwi ostatnio miał całkiem dobre).
Ostatnio edytowano Pon mar 10, 2025 14:16 przez
lukas123, łącznie edytowano 1 raz