Socjalizacja 2 kotów

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 24, 2025 14:49 Re: Socjalizacja 2 kotów

Czasem sprawdza się zabawa jednocześnie z oboma kotami (np. 2 wędki, 2 laserki), mozna też uzyć zabawki typu Koci łowca:
https://www.obroze-elektryczne.pl/zabaw ... PAQAvD_BwE

Albo coś takiego, tzw. mata myśliwska
https://www.empik.com/mata-dla-kota-int ... zYQAvD_BwE

Albo tor z piłeczką z zpooplusa, też czasem bawią się 2 koty razem
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawk ... t=512004.0
Można spróbować, wspólna zabawa też łączy :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lut 24, 2025 18:25 Re: Socjalizacja 2 kotów

Mocno trzymam kciuki za dogadanie się kotów.
:201461 :201461
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon lut 24, 2025 19:47 Re: Socjalizacja 2 kotów

Ja tylko dodam, że ze wsparciem i ingerencją w kocie relacje nie należy przesadzać. To nie dzieci. Nie zrozumieją. Muszą same sobie poukładać relacje.
Zbytnia ingerencja może się skończyć niekontrolowanym wybuchem konfiktu w czasie gdy człowieczego "rozjemcy" nie będzie. Nie da rady pilnować kotów 24/7.
Wsparcie psychiczne słabszego, dopieszczanie rezydenta, rozdzielanie jak za bardzo jeden naciska drugiego - tak. Resztę zostawić kotom.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lut 26, 2025 1:25 Re: Socjalizacja 2 kotów

Dzień dobry, nagrałam małych wariatów: https://youtube.com/shorts/RmjV6dkTwFA?si=stNBZ39P0imnqBMD
Czy to wygląda na walkę czy zabawę? Bo naprawdę sama już nie wiem- co ciekawe dzisiaj bawiliśmy się wędką i Mały łapał „ptaka” i przynosił w pysku starszemu kotu, jak starszy drapał drapak, Mały zaraz też poleciał drapać, jak wszedł do mieszkania to zaraz poleciał do starszego kota się przywitać. Widzę że starszy kotek się trochę irytuje, jak Mały przegina to syknie na niego- wtedy Mały na chwilę odpuszcza. Póki co nie potrafią usiedzieć chwili obok siebie, żeby ktoś kogoś nie zaczepiał. Nie widzę póki co u mojego rezydenta żadnych objawów stresu- powiedziałabym że nawet trochę odżył, bo już mu się czasem nie chciało bawić, a teraz lata jak wariat. Z drugiej strony czasem mam wrażenie że już ma dosyć i patrzy na mnie żebym zabrała już małego. Póki co mały tylko do nas przychodzi na godzinę 2x dziennie, poza tym idę z nim na dół żeby się bawić tylko z nim, żeby się wybiegał ale coraz trudniej jest mi go zaprowadzać z powrotem, bo widzę że dobrze czuje się w domu…

Magin

Od: Sob lis 23, 2024 20:46

Post » Śro lut 26, 2025 7:14 Re: Socjalizacja 2 kotów

Moim zdaniem - typowe kocie zapasy, zabawa! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Jeśli rezydent czuje potrzebę odpoczynku od małego, to mozna koty rozdzielić na któtko, dobrze też, żeby były w domu różne miejscówki, "kociostrady", wysoki drapak z możliwością wejścia na szafę - żeby starszy mógł sam wyszukać miejsce pozwalające odpocząć od małego. Ale poza tym - spokojnie bym małego wprowadziła do domu na stałe. Kiedy koty będą razem cały czas, spotkanie z rezydentem przestanie być dla małego krótką atrakcją, którą trzeba wykorzystać do szalonej zabawy. Będą razem spać (małe koty też czasem śpią), mały będzie zwiedzał dom, będzie się bawił z Wami, zaczepiał, "przeszkadzał w pracy", korzystał z zabawek, dając wtedy "odetchnąć" rezydentowi, który zresztą, jak piszesz, jeśli ma dość, odgania malucha, czyli swietnie sobie radzi. .
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lut 26, 2025 7:37 Re: Socjalizacja 2 kotów

Najklasyczniejsza klasyka kocich zapasów. :D
W dodatku widać, że starszy świetnie się bawi.:lol:

Gratuluję udanego dokocenia. :piwa:

btw. piękne kocurki. :mrgreen:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro lut 26, 2025 11:27 Re: Socjalizacja 2 kotów

Doskonale się ze sobą bawią. :D
Spokojnie możesz małego na stałe zainstalować. Rezydentowi przyda się kumpel, rozrusza go i zapewni kocie towarzystwo.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lut 26, 2025 11:54 Re: Socjalizacja 2 kotów

Zabawa :D Faktycznie jeśli ktoś nie widział wcześniej, to może wyglądać groźnie, ale tak się bawią koty.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro lut 26, 2025 16:20 Re: Socjalizacja 2 kotów

Większość kotów potrzebuje kociego towarzystwa. :) Czasem się zdarzy zadeklarówany jedynak, ale Twój rezydent najwyraźniej do takich nie należy.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

[poprzednia]