Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 05, 2025 23:57 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Biedulka. Oby się wykaraskała z tego. Ale bardzo dobrze ze je i że potrafi fruwać, przynajmniej nic jej nie dopadnie :ok:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Czw lut 06, 2025 15:44 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Silverblue pisze:Biedulka. Oby się wykaraskała z tego. Ale bardzo dobrze ze je i że potrafi fruwać, przynajmniej nic jej nie dopadnie :ok:

dzisiaj taka trochę bardziej wypierzona :(
zmienia już pióra na wiosnę?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw lut 06, 2025 20:46 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

mir.ka pisze:
Silverblue pisze:Biedulka. Oby się wykaraskała z tego. Ale bardzo dobrze ze je i że potrafi fruwać, przynajmniej nic jej nie dopadnie :ok:

Możliwe. Podobno ma być wczesna wioana...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt lut 07, 2025 1:37 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Cukróweczko, wydobrzej. Nie znam się na tym w ogóle, ale chyba za wcześnie na zmianę piórek?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pt lut 07, 2025 1:57 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Fajnie, ze Cukroweczka moze u Was zjesc! To jej najbardziej pomoze wydobrzec! :ok:
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt lut 07, 2025 7:58 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

W lipcu miałam "akcję" ratowania gołębia miejskiego w ścisłym centrum miasta, miał oba oczka takie, jak ta cukrówka/ sierpówka (gdyby to było u mnie, nazwałabym ją sierpówką :wink: ). Historia długa, opisałam ją u siebie, bardzo trudno było mi uzyskać dla niego pomoc, bo strażnik miejski okazał się gburem i bez pyskówek się nie obeszło :( Na szczęście w końcu przyjechał wet z gabinetu, który ma z miastem umowę też na takie sprawy. Obejrzał ptaka jeszcze na miejscu, stwierdził, że zalepione oczy to wina bakterii.
Ten "mój" był ślepaczkiem, ten Twój to półślepaczek, więc może przyczyna jest inna, może uraz? Tym bardziej, że jest taki trochę "rozczochrany". Niestety, widzi się mnóstwo miejskich ptaków, nie tylko gołębi z różnymi kalectwami: bez palców, bez całych stópek, z nadłamanymi dziobami. Jak im pomagać? Póki nie siedzą w kącie zobojętniałe na cały świat - nie da się złapać. No a co, jak już się złapie? Jeśli nie jest się zmotoryzowanym, żeby go zawieźć w odpowiednie miejsce, to naprawdę ciężko pomoc uzyskać :(
Trzymam kciuki za Twoją cukrówkę/ sierpówkę :ok:
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt lut 07, 2025 10:38 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Katia K. pisze:W lipcu miałam "akcję" ratowania gołębia miejskiego w ścisłym centrum miasta, miał oba oczka takie, jak ta cukrówka/ sierpówka (gdyby to było u mnie, nazwałabym ją sierpówką :wink: ). Historia długa, opisałam ją u siebie, bardzo trudno było mi uzyskać dla niego pomoc, bo strażnik miejski okazał się gburem i bez pyskówek się nie obeszło :( Na szczęście w końcu przyjechał wet z gabinetu, który ma z miastem umowę też na takie sprawy. Obejrzał ptaka jeszcze na miejscu, stwierdził, że zalepione oczy to wina bakterii.
Ten "mój" był ślepaczkiem, ten Twój to półślepaczek, więc może przyczyna jest inna, może uraz? Tym bardziej, że jest taki trochę "rozczochrany". Niestety, widzi się mnóstwo miejskich ptaków, nie tylko gołębi z różnymi kalectwami: bez palców, bez całych stópek, z nadłamanymi dziobami. Jak im pomagać? Póki nie siedzą w kącie zobojętniałe na cały świat - nie da się złapać. No a co, jak już się złapie? Jeśli nie jest się zmotoryzowanym, żeby go zawieźć w odpowiednie miejsce, to naprawdę ciężko pomoc uzyskać :(

No właśnie, ta nasza jest mobilna i raczej jej by się nie złapało, bo przy zbliżeniu odfruwa, ma cały czas dostęp do jedzenia i wody to liczymy, że sobie poradzi.
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 11:45 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

mir.ka pisze:Od kilku dni przylatuje do nas cukrówka w takim stanie :(
Obrazek

Obrazek
nie wiemy co jej dolega, czy jest chora czy ją jakiś zwierz pokiereszował :( , ale apetyt ma i fruwać może :)

Jaka bida :placz:
Ważne że ma apetyt. :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt lut 07, 2025 19:09 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

jolabuk5 pisze:
mir.ka pisze:

Możliwe. Podobno ma być wczesna wioana...

u mnie już zaczynają kwitnąć przebiśniegi, ale to dla nich normalna pora
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 19:11 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Silverblue pisze:Cukróweczko, wydobrzej. Nie znam się na tym w ogóle, ale chyba za wcześnie na zmianę piórek?

Też się nie znam, ale widać, że piórka jej chyba wylatują po jednej stronie, może uległy uszkodzeniu.
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 19:12 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

pibon pisze:Fajnie, ze Cukroweczka moze u Was zjesc! To jej najbardziej pomoze wydobrzec! :ok:

Też tak myślimy. Jedzenia ptakom u nas nie brakuje.
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 19:15 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Gosiagosia pisze:
mir.ka pisze:Od kilku dni przylatuje do nas cukrówka w takim stanie :(
Obrazek

Obrazek
nie wiemy co jej dolega, czy jest chora czy ją jakiś zwierz pokiereszował :( , ale apetyt ma i fruwać może :)

Jaka bida :placz:
Ważne że ma apetyt. :ok: :ok:

Wczoraj tak się napchała, że miała problem z przełknięciem, trochę czasu jej zajęło, ale się udało.
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 19:29 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Dzisiaj Elenka jadła jak to się mówi "w kratkę", coś tam skubała i to głównie swoja saszetkę. Trochę się z niej pośmialiśmy, bo postanowiłam jechać do weta po Apelkę dla niej, a ona coś podejrzewała i na wszelki wypadek postanowiła się dobrze schować , bo ja ją straszę ,że jak nie będzie jadła to pojedzie do weta :lol: :lol: Mądra kicia postanowiła być zapobiegliwa :lol: Tym razem jej się udało, ale być moze i tak ją czeka wizyta w tym miesiącu i to jeszcze z badaniem ciśnienia krwi :strach: Oczywiście na uspokajaczu. Rude też mają zaplanowaną wizytę, kontrolne badania krwi, a Rudzia jeszcze zastrzyk solensji. Następny systematyczny wydatek :( , ale trzeba się z tym liczyć jak się ma koty w poważnym wieku.
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lut 07, 2025 20:28 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

Katia K. pisze:W lipcu miałam "akcję" ratowania gołębia miejskiego w ścisłym centrum miasta, miał oba oczka takie, jak ta cukrówka/ sierpówka (gdyby to było u mnie, nazwałabym ją sierpówką :wink: ). Historia długa, opisałam ją u siebie, bardzo trudno było mi uzyskać dla niego pomoc, bo strażnik miejski okazał się gburem i bez pyskówek się nie obeszło :( Na szczęście w końcu przyjechał wet z gabinetu, który ma z miastem umowę też na takie sprawy. Obejrzał ptaka jeszcze na miejscu, stwierdził, że zalepione oczy to wina bakterii.

Ja z kolei miałam jakiś czas temu akcję z gołębiem z łapkami i dziobem chyba też zamotanymi w żyłkę... Razem z jakąś panią (która miała jednorazowe rękawiczki przy sobie, dzięki niedawnej pandemii) zainterweniowałyśmy, poleciałam do zoologicznego obok, dali mi nożyczki, poodcinałyśmy tę żyłkę, gołąb odleciał, uff!
Podobnie kiedyś kraba odplątywaliśmy z żyłki w wodzie... Tzn wzięliśmy go z dna, odplątywaliśmy dłuuugo i został wypuszczony...
Strażnicy rzeczywiście różnie podchodzą do wezwań...
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pt lut 07, 2025 20:30 Re: Rude jest piękne....♥♥♥♥ cz.39

mir.ka pisze:Dzisiaj Elenka jadła jak to się mówi "w kratkę", coś tam skubała i to głównie swoja saszetkę. Trochę się z niej pośmialiśmy, bo postanowiłam jechać do weta po Apelkę dla niej, a ona coś podejrzewała i na wszelki wypadek postanowiła się dobrze schować , bo ja ją straszę ,że jak nie będzie jadła to pojedzie do weta :lol: :lol: Mądra kicia postanowiła być zapobiegliwa :lol: Tym razem jej się udało, ale być moze i tak ją czeka wizyta w tym miesiącu i to jeszcze z badaniem ciśnienia krwi :strach: Oczywiście na uspokajaczu. Rude też mają zaplanowaną wizytę, kontrolne badania krwi, a Rudzia jeszcze zastrzyk solensji. Następny systematyczny wydatek :( , ale trzeba się z tym liczyć jak się ma koty w poważnym wieku.

Elenko, jedz bez kratki :)
Oj te wizyty... My wkrótce mamy przegląd Bajadery i szczepienie też...
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

[poprzednia][następna]