Kotka z pnn, lat 11+ nagły wzrost kreatyniny

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt gru 20, 2024 17:00 Kotka z pnn, lat 11+ nagły wzrost kreatyniny

Dzień dobry, piszę z zapytaniem. :201461

w maju 2023 przygarnęłam kotkę z fundacji, podany wiek (10-11). Kotka od samego początku bardzo dużo piła wody i siusiała, jednak w fundacji powiedzieli mi, że to normalne u niej i że wyniki badań są w porządku (niestety nie były)
O pnn dowiedziałam się dopiero jakoś we wrześniu, podczas kontrolnych badań do usunięcia kamienia w narkozie. Wyszło, że ma podwyższony mocznik i kreatyninę, niestety nie jestem w stanie znaleźć tych badań, ale nie były to duże podwyższenia- od razu kot przeszedł na dietę renal.

Kolejne badania krwi były co miesiąc, aż w grudniu 2023 kot miał znacznie podwyższone leukocyty, w pyszczku robiło się bardzo brzydko, stan zapalny. Miała kilka ząbków w tragicznym stanie, wyszła choroba przyzębia, zęby do usunięcia. Kreatynina 3,18 mgdl (norma do 2) i mocznik 91mg/dl (norma 70)

Wszystkie (ta reszta pozostałych) zostały usunięte, kreatynina wahała się w granicach 3,4 - 4,1mgdl na przestrzeni ostatnich miesięcy (aż do 4 grudnia 2024), a mocznik rósł, wahał się między 106-140 mg/dl

Ciśnienie w porządku, mocz bez białkomoczu, morfologia cały czas w normie- jednak granice normy, weterynarz kazała mieć aranesp w pogotowiu.
Aktualnie od listopada/grudnia przyjmuje Nefrokrill, Urikrill, od lutego doszedł jeszcze RenalVet, PorusOne.

Załamanie miała 18 grudnia, anemia, mocznik i kreatynina w górę, stąd mój wpis na forum.

Kreatynina 5,6mg/dl, gdzie 2 tyg temu miała 4,1 i nigdy wcześniej nie rosła ta wartość tak dużo.
Mocznik: 142 mg/dl, 2tyg wcześniej 124
Fosfor 6,5 / 2tyg wcześniej 8,8mg/dl
Erytrocyty 4,95T/l (norma 6,50-10) 2tyg wcześniej 5,99
Hemoglobina 4,60 mmol/l(norma 6,01-9,31) 2tyg wcześniej 5,52 mmol
Hematokryt 0,21 l/l (norma 0,30-0,45)

Wcześniej te wartości rosły, ale powoli, a w ciągu 2tyg taka zmiana.
Weterynarz kazała znaleźć miejsce w której przyjmą kota na opiekę całodobową. Znalazłam ją drugiego dnia, aktualnie kot jest hospitalizowany.

Moje pytanie:
1. Czy jest taka możliwość, że te wyniki w tak szybkim tempie się pogorszyły?
2. Czy jest szansa na ich polepszenie?
3. Korzystał ktoś z Renibus Active? czytałam w internecie, że do bardzo dobry środek dla nerkowców, jednak jest dość mało informacji/opinii.

Kalarepa92

Od: Pt gru 08, 2023 15:13

Post » Pon gru 30, 2024 21:13 Re: Kotka z pnn, lat 11+ nagły wzrost kreatyniny

Kreatynina może wzrosnąć nagle i to nawet o 10mg/dl i więcej jak w przypadku ostrej niewydolności nerek czy załamaniu w przewlekłej niewydolności. Tempo zmian jest zależne od wielu czynników i właściwie w każdym przypadku osobnicze. Wartości kreatyniny mogą rosnąć i spadać.

kasiek1510

Od: Czw lis 27, 2014 12:11