No to teraz Ditropan i Dalfaz. Walczymy z Bilem dalej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 27, 2024 20:22 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Podpisuję się pod tym co napisała Bastet, u mnie wet bardzo ostrożnie podchodzi do nospy, wręcz odradza jeśli nie ma wyraźnego bólu skurczowego.
Czy Bill miał badany poziom B12 i kwasu foliowego? Mnie to podpowiedziała Marzenia11. Mamy nawracający spadek poziomu witaminy, co zaburza pracę jelit. Kot co jakiś czas dostaje kilka dawek B12 w zastrzyku, a na stałe Gastrovom i Gasprid. I oczywiście pasty odkłaczające 1-2 razy w tygodniu. Współczuję Ci, bo da się wyczuć, że bardzo się martwisz o kota i oboje już macie dość, a leczenie jest trochę po omacku. Mam nadzieję, że w końcu wet wpadnie na dobry trop i zacznie konkretnie leczyć Bila.

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Pt gru 27, 2024 22:16 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Jakąś witaminę B miał podaną w zastrzyku w Wigilię, ale nie wiem jaką :oops: Nie miał badanej witaminy, co miał badane wkleiłam na początku postu. Zapytam w poniedziałek o witaminę B i kwas, bo jedziemy na badanie krwi na profil trzustkowo-jelitowy.

Dziś znowu wycieczka do weta i znowu zastrzyki: Controloc, Bopaq (ostatni - trzeci raz na razie w zastrzyku), Nospa (pani doktor powiedziała, że trzeba rozkurczowo , że pomaga na gazy w jelitach i że lepiej działa niż Espunisan) i jeszcze jakiś lek osłonowy. Dziś Bil zrobił dwa razy kupkę: o 7 rano i o 18.00 - oczywiście kupki zawiozłam do Kliniki. Kupki znacznie lepsze, wcale dziś tak źle nie wyglądały. Brzuszek cały opróżniony po 68 godzinach niekupkania (wczoraj tylko pani doktor mu palcem z pupki trochę kupki wyjęła). Dziś Bilu kupkał sam. Pozycji bólowej brak. Apetyt jest - ale ten cały czas był, tylko po jedzeniu od razu pozycja bólowa przez pół dnia i tak do kolejnego posiłku. Po prostu jadł, bo był głodny i za chwilę go bolało.

Nie znam się, ale moim zdaniem może pomógł Controloc i leki osłonowe. Może zaszkodziły wcześniejsze antybiotyki, a steryd zrobił swoje i stąd ta czarna kupka i ból, których przed podaniem sterydu nie było? Pani doktor powiedziała mi dziś, że Bil dostał domięśniowo wczoraj taki steryd, który spokojnie podziała do kontrolnej wizyty w poniedziałek (steryd podany wczoraj, dziś piątek) u lekarza "rodzinnego" Bila, który ustali co dalej ze sterdami. Nie wszystko rozumiem. Ale może się mylę, może to kolejne antybiotyki pomogły. Nie rozumiem też dlaczego Bupaq - którego się strasznie wystraszyłam - pisałam Wam, podano dopiero w środę - powiedziano mi we wtorek, że Nospa też działa przeciwbólowo, a przecież zgłaszałam we wtorek, że go bardzo boli. Poniedziałek, wtorek i do wizyty w środę bardzo się męczył. Porobiłam zdjęcia Bila w pozycji bólowej (sporo zdjęć w różnych porach dnia) i pokazałam w środę, jak wygląda Bil. Wtedy zdecydowano się na Bupaq. Jestem przeciwnikiem podawania tak silnych leków, jak Bupaq, ale mój kociasty się strasznie męczył i to mu też pomogło. Bupaqu mam jeszcze w domu dwie działki do pyszczka. Użyję tylko wtedy, gdy będę czuć, że jest to konieczne.

Tak czy siak, jednak lekarze pomogli, Bil wczoraj pierwszy raz od wtorku czuje się dobrze. Wiem, że jest na lekach, ale aż miło na niego patrzeć :)
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pt gru 27, 2024 22:18 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

8O
A dla nas Mengele vetka mówiła, upierała się żeby dawać nospe kiedy moja miała „leczone” u niej zaparcia. Dostawała leki na pobudzenie perystaltyki i Nospe aby rozluźnić brzuszek 8O dostała parę razy,bo efektów nie widziałam i przestawałam dawać (ówcześnie ku jej dziwnemu niezadowoleniu).
Teraz choćbym chciała to i tak Nospy nie mogę podać przez Gasprid.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Pt gru 27, 2024 22:36 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Chikita, ja nie twierdzę, że Bilowi Nospa pomogła teraz, ale nigdy, kiedy wcześniej ją dostawał, nie dochodziło do żadnych zaparć, wręcz przeciwnie. Ale na bank Nospa nie działa przeciwbólowo, jak mnie powiedziano na wizycie, gdy Bila straszliwie bolało i przeciwbólowo podano Nospę i kazano podawać Nospę w domu. Myślałam, że Bil mi z bólu tego dnia nie wytrzyma, po tej"przeciwbólowo" Nospie tylko. Jutro i w poniedziałek zobaczę, jak Bil będzie funkcjonował bez Bupaq (dostawał trzy dni w zastrzykach - w pierwszy dzień krótkotrwały był efekt tego Bupaq). Jak pisałam, mam dwie dawki do pyszczka w szafce, ale użyję jeśli będę faktycznie musiała, jak radziła pani doktor. Nospa nie działa przeciwbólowo - przynajmniej na to, co dolega Bilowi. Ale, moim zdaniem, jednak pomaga rozkurczowo - przynajmniej u Bila.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Pt gru 27, 2024 22:46 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Jesli ból jest wynikiem skurczu, to nospa podziała przeciwbólowo, bo zlikwiduje skurcz - przyczynę bólu. Natomiast ogólnie działanie przeciwbólowe nospy jest słabe, przy silnych bólach opioidy są niezbędne.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt gru 27, 2024 23:08 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Jola, dokładnie jest, jak mówisz z Nospą, oczywiście jeśli chodzi o to, co obserwuję u Bila.

Ja nauczyłam się w te Święta i świątecznej choroby Bila jednego:
1) nie umiałam u weta opisać wyglądu kupki Bila i wskazać podobnej na poglądowym obrazku - to co zaczęłam robić? Zabieram kupkę ze sobą w pojemniczku i ładnie pokazuję wetowi, niech sam oceni, na jakiej pozycji na tablicy poglądowej kupka jest (dziś nawet pojemniczek otworzyłam, aby pani doktor dokładnie się przyjrzała i powąchała - i nie miała nic przeciwko),
2) nie umiałam opisać wetowi pozycji bólowej Bila - zaczęłam robić zdjęcia i filmiki tej pozycji i prosiłam weta o jego ocenę, czy to pozycja bólowa i jak, zdaniem weta, kotka boli.

Nie jestem lekarzem. Mam prawo się nie znać i nie umieć opisać stanu kotka, kształtu i koloru kupki, itd. Jestem opiekunką, zapewne rozhisteryzowaną i dlatego mogę wyolbrzymiać problem, albo nie umiem go dokładnie opisać. I wiecie co? Zauważyłam, że to co zrobiłam z moimi okazanymi "dowodami" wpłynęło na zmianę leczenia. Bardzo polecam ten sposób osobom, takim jak ja, nieumiejącym dokładnie opowiedzieć to, co widzą w zachowaniu kociastego, jego kupkach, itd.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Pt gru 27, 2024 23:17 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Bardzo dobry pomysł z tymi zdjęciami i całą resztą.
Trzymam mocno kciuki za poprawę zdrowia Bila! Jest taki podobny do mojego Borusia :placz:

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Pt gru 27, 2024 23:25 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Potwierdzam - wet czasem musi zobaczyć zachowanie kota. U mojej Sabci[*] zmianę pod językiem wetka znalazła dopiero, jak sama zobaczyła straszny atak bólu, kiedy Sabcia próbowała coś jeść i jak zwykle uraziła sobie tę zmianę. Wsxelkie moje wczesniejsze opisy weci puszczali mimo uszu.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt gru 27, 2024 23:38 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Profil trzustkowo - jelitowy to TLI, B12, kwas foliowy przynajmniej w Vetlabie.

kasiek1510

Od: Czw lis 27, 2014 12:11

Post » Sob gru 28, 2024 14:36 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Bil miał zawsze krew badaną przez Vetlaboratoria. Bardzo się cieszę, jeśli w tych badaniach znajdzie się B12 i kwas foliowy.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob gru 28, 2024 20:34 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Profil jest niestety kosztowny przez parametr TLI, miałam "przyjemność" ostatnio się przekonać.

kasiek1510

Post » Pon gru 30, 2024 19:07 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Dziś Bilu był w końcu u swojego lekarza rodzinnego, który wrócił z urlopu. Pan doktor stwierdził, że odstawiamy steryd, bo faktycznie mógł się przyczynić do czarnej kupki i pojawienia się pozycji bólowej. Twierdzi, że prawdopodobnie było to krwawienie z nadżerek w brzuszku Bila, które mógł spowodować zalecony przez niego steryd. Jego zdaniem objawem charakterystycznym wrzodów są przede wszystkim wymioty (ja przeszłam chorobę wrzodową i nie wymiotowałam, ale pewnie u zwierzaków jest inaczej). Zdziwił się na to co się stało, bo w maju Bil na steryd zareagował dobrze, ale stwierdził, że tym razem jednak prawdopodobne, że zalecony przez niego steryd mógł zaszkodzić. Pan doktor to gastroenterolog. W usg stwierdził stan zapalny żołądka u Bila i lekkie gazy w jelitach, ale nieznaczne.

Generalnie dotychczasowe zalecenia pozostawił bez zmian, zalecił jedynie controloc 1/ tabl. nie raz, ale dwa razy dziennie i sucralfat aż z 2-3 razy dziennie pół saszetki ok. 1h po ostatnim posiłku.
Poza tym Nospa 40 - 1/4 tabletki 2-3 razy dziennie (powiedział, że Nospa w tym leczeniu jest ważna).
Resztę zostawił bez zmian: Petbiom 1/2 saszetki raz dziennie i stałe leki: gabapentyna 1/3 dwa razy dziennie, raz dziennie cystaid i dwa razy dziennie 2 krople Perognidolu. Fibor płaska łyżeczka.
Doraźnie na ból Bupaq, powiedział, żeby się nie bać podawać, jeśli widzę ból. Kotka nie można bólem męczyć.
Gdyby znowu zagubiła się w jelitkach kupka - podać w środę laktulozę (gdyby kupki nie było, ostatnia kupka była wczoraj).
Zalecił też spróbować w leczeniu domowym, aby Bila nie stresować przyjazdami do Kliniki. W czwartek mam zadzwonić - telefonicznie poinformować co z Bilem i jeśli uzna, że mamy przyjechać, to mi powie.

Doktor powiedział, że na razie nie będziemy włączać niczego nowego, bo okres świąteczny i nie chcemy, żeby Bil znowu źle na coś zareagował, jak prawdopodobnie zareagował na steryd.

Aaaaa, Pan doktor odradził badanie profilu trzustkowo-jelitowego. Powiedział, że samo TLI to drogie badanie, a on nie widzi po objawach u Bila potrzeby robienia tego badania. Podobnie powiedział o kwasie foliowym. Stwierdził, że odchodzi się od podnoszenia jego znaczenia w badaniach. Za to jak najbardziej zalecił zbadanie witaminy B12, na co krewkę dziś Bilowi pobrał. Wyniki poda mi w telefonicznej konsultacji w czwartek. Jeśli uzna, że należy przyjechać z Bilem do Kliniki - to powie w czwartek. Pan doktor zna Bila, jest jego lekarzem prowadzącym, zna jego problemy stresowe i uważa, że im mniej go targać do lecznicy tym lepiej. Ja tak samo uważam. To Bila i mój taki Bilowy Papa, iście pięknie wytatuowany Papa :)

Trochę będę się musiała zawziąć i wcześniej wstać jutro, bo Controloc rano na pół godziny przed posiłkiem, a potem godzinę po posiłku Sucralfat. A ja do pracy przecież. Obliczyłam sobie, że będę musiała wstawać o 5.30 rano. Trudno, dam radę :) Jutro, czyli w dzień Sylwestra, mam podać Bilowi 3 razy 1/2 gabapentyny. Będę z Bilem w domu - nie obchodzę Sylwestra, dla mnie to zwykły dzień i powiem więcej - nie cierpię tego dnia przez strzały. U mnie na osiedlu już dziś zaczęli strzelać :cry:

Ale potem wzięłam sobie urlop na 2 i 3 stycznia, zatem aż do poniedziałku łącznie będę z Bilem w domu :)
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Pon gru 30, 2024 19:46 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

To chyba dobry plan. Zdrowia dla Bila, ważne, ze będziesz z nim w domu! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon gru 30, 2024 20:53 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

U nas akurat kwas foliowy wyszedł poniżej normy, ale my mamy ewidentnie jakiś problem z wchłanianiem składników.

kasiek1510

Post » Pon gru 30, 2024 21:17 Re: Bil znowu ma biegunkę - edit 23.12.2024

Perogdinol jak długo podajesz ? U nas miał być środkiem na bolące nóżki, ale po jednej butelce zero efektów, nawet najmniejszej poprawy. Nie wspominając o tym, że nie było szans podać do dzioba i dawałam w paście. Nie miałam zbytnio czasu przedłużać i czekać.
I po raz kolejny życie układasz pod kota :P

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

[poprzednia][następna]