Tresura kota, kot agresywny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 29, 2024 13:42 Tresura kota, kot agresywny

temat jest taki, a raczej postawione pytanie: Kiedy instynkt łowiecki staje się problemem

Myślę, że niektóre koty wykazują bardzo silne instynkty łowieckie, co może objawiać się polowaniem na domowników czy niszczeniem przedmiotów. Czy jest tak, że dieta i sposób karmienia wpływają na takie zachowania?

Proszę o informacje, jak radzicie sobie z nadpobudliwymi kotami, które potrzebują więcej aktywności? :201494

Romankowal

Od: Pt paź 25, 2024 11:01

Post » Nie gru 01, 2024 18:21 Re: Tresura kota, kot agresywny

Nie widziałam wpływu karmienia na zachowanie kota. Jeśli kot poluje na ludzi najczęsciej brakuje mu drugiego zabawowego kota. I wybawienia, możliwości kombinowania.
Ewentualnie ludzie popełnili błąd że bawili się z kotem zachęcając go do polowania na ręce, Nogi. Co było śmieszne jak był maly, a stało się problemem gdy kot podrósł.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon gru 09, 2024 12:06 Re: Tresura kota, kot agresywny

zuza pisze:Nie widziałam wpływu karmienia na zachowanie kota. Jeśli kot poluje na ludzi najczęsciej brakuje mu drugiego zabawowego kota. I wybawienia, możliwości kombinowania.
Ewentualnie ludzie popełnili błąd że bawili się z kotem zachęcając go do polowania na ręce, Nogi. Co było śmieszne jak był maly, a stało się problemem gdy kot podrósł.

"Nie widziałam wpływu karmienia na zachowanie kota." - A ŻYWIENIE LUDZI, CZY nie jest taka że nadmiar cukru wpływa u ludzi na samopoczucie , oczywiście to tylko przykłąd nie znam się.

Romankowal

Od: Pt paź 25, 2024 11:01

Post » Pon gru 09, 2024 12:23 Re: Tresura kota, kot agresywny

Romankowal pisze:
zuza pisze:Nie widziałam wpływu karmienia na zachowanie kota. Jeśli kot poluje na ludzi najczęsciej brakuje mu drugiego zabawowego kota. I wybawienia, możliwości kombinowania.

"Nie widziałam wpływu karmienia na zachowanie kota." - A ŻYWIENIE LUDZI, CZY nie jest taka że nadmiar cukru wpływa u ludzi na samopoczucie , oczywiście to tylko przykłąd nie znam się.

No ale w przypadku kotów odpowiednika cukru chyba nie ma.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto gru 10, 2024 18:21 Re: Tresura kota, kot agresywny

Kot jest drapieżnikiem. To normalne, że poluje ;) I niekoniecznie jest agresywny, ma po prostu dużo "niewyżytej" energii. To taki newralgiczny moment, kiedy masz problem z jednym kotem, a ludziska z forum doradzają wzięcie drugiego :lol: , wiem, bo z górą 20 lat temu tak było w moim przypadku (Kituś skakał mi z szafy wprost na głowę), a jacyś "szaleńcy" proponowali dokocenie. Faktycznie, okazało się to zbawienne, Kitek skakał na Aliena, a mnie zredukował do rangi jadłopodawcy tudzież przyjaznych kolan do spania.
A jeśli nie drugi kot, to trzeba kota wybawić - piórka, piłeczki, etc.

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54