Suplementacja u kilkuletniego kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 02, 2024 11:32 Suplementacja u kilkuletniego kota

Ok, wypytywania ciąg dalszy.
Rozumiem juz że karma mokra, dobrej jakości. Podpytam się jeszcze weta co proponuje, chociaż w takich miejscach chyba mają sporą marżę. Ale ale. Jak wygląda sprawa z suplementacją? Czy jak będzie na jakiejś porządniejszej karmie to trzeba go też suplementowac? Czym?

RobMas

Od: Pon paź 28, 2024 9:24

Post » Pon gru 02, 2024 13:49 Re: Suplementacja u kilkuletniego kota

jak nie wiadomo jaka karma, i co zawiera to jak można zgadnąć czego w niej brakuje i czym suplementować.
tym bardziej jak nie wiadomo czy kot zdrowy i jakie ma wyniki.
To jest równanie z samymi niewiadomymi.

rozwiązanie takiego równania tez jest niewiadomą.

jeśli jakiś kot
(o którym wiemy tylko że ma kilka lat; nie wiemy czy jest chory, czy ma jakieś braki, czy ma dobre wyniki czy złe, czy ma dobrą sierść, zęby czy apetyt)

je jakąś karmę mokrą
(określaną przez właściciela jako "porządną", co jest pojęciem nieostrym i może oznaczać wszystko -ale nie wiadomo jaki ma skład, ważność, jak jest podawana/przechowywana itd)

to czy możemy zgadnąć jakiej suplementacji wymaga taki kot-?

Zgadywać można, ale żadnej wartości to nie ma.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto gru 03, 2024 13:20 Re: Suplementacja u kilkuletniego kota

Kot jest zdrowy, karmiłem go wcześniej Doliną Noteci, teraz zamówiłem z Oakfarm z innego wątku tutaj. Braków w uzębieniu i apetycie nie zauważyłem. :)
I nie strzelajcie, uczę się.

RobMas

Od: Pon paź 28, 2024 9:24

Post » Wto gru 03, 2024 13:56 Re: Suplementacja u kilkuletniego kota

dobrze żywiony kot , nie mający konkretnych problemów zdrowotnych nie potrzebuje suplementacji.
Dobre żywienie to temat rzeka - ja się w niej utopiłam i od lat nic nie wiem, zatem pozostało mi słuchać intuicji i swoich kotów. Postawiłam na różnorodność - wg mnie to jest podstawa. Zmiany puszek co jakiś czas (u mnie średnia półka) , różna sucha karma ,dodatki naturalne: mięso (surowe i gotowane), jajka,śmietana , jogurt, nawet mleko (tak, ja podaję mleko bez laktozy, koty które nie dostawały rzucają się na nie, a te które już uzupełniły co potrzebowały z mleka- popijają niewiele i z rzadka), ryby... Jak kot chce listek sałaty to też mu nie zabiorę, od czasu do czasu kęs kotleta, plaster wędliny czy kilka łyków zupy - nie bronię.. bo i w tym coś jest. Trawa- dostęp do niej jest dla kotów bardzo ważny (choć to nie do uzupełnienia diety, to oczyszczanie.. ale musi być )

To czy kotu czegoś brakuje w diecie (czy ma niedobory) można najczęściej przyjąć po takich objawach jak: np. łapczywość mimo regularnego lub nielimitowanego karmienia/ciągłe proszenie o jedzenie, szukanie "czegoś innego"- pomimo pełnych misek , lub wyrywanie ludziom "z buzi"/talerza wszystkiego co tylko mają. Brak kondycji , matowa/rzadka sierść, także sierść zrudziała/wypłowiała - to jest często wyznacznik niedoborów u kota.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08