Endoxan przy anemii

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 05, 2024 21:03 Endoxan przy anemii

Dostalismy endoxan, szpik się nie regeneruje, wetka kazała spróbować.
Puchaciu ma 4 lata, waży 5 kg, wygląda na zdrowego, pięknego kota, bez nadwagi, ale i nie wychudzony. 9 sierpnia szczepienie, po nim wywaliło 4 węzły chłonne pachwinowe przy wszystkich łapkach. Poczekałam bo taka reakcja jest możliwa, robimy badania kontrolne: USG czyste, niestety krew jechała i biochem się rozjechał, badania wyszły dziwne. Powtórka po 3tyg, widoczna anemia u kota, od trzech dni zrobił się trochę mniej brykający. Wyszła duża anemia, Fosfataza w kosmosie (1000jednostek). Dwóch wetów nie bardzo umiało coś powiedzieć, dzwonię do mądrej wetki, choć 60 km od nas. Zaleca rozmaz, mówi żeby fosfatazę olać, ale anemia bardzo niepokojąca. W rozmazie zero nowych erytrocytów, szpik nie produkuje, wynik Felv. Nie mam siły opisywać wszystkich badań. Moje pytanie dotyczy leczenia.
Dostaliśmy steryd Prednicortone 2mg/kg przez 3 dni, potem 1mg
Endoxan 1 tabl co 2dni - to lek z apteki, brak go w okolicy, jutro szukamy.
Czy zdobywać Cykloferon? Czy to coś pomoże?
Czy coś innego?
kot ma apetyt, mało się rusza od kilku dni, jeśli produkcja nie ruszy ma max 3 tyg, równie dobrze tydzień. Wetka była dość pesymistyczna. Wcześniej nie było żadnych objawów.
02 10 2024
RBC 2,38 (5-10)
Hemoglobina 3,29 (5-10,5)
HTC 0.138 (0,27-0,47)
Dostaliśmy steryd i endoxan, tylko że endoxan wywołuje anemię, a my już mamy problem ze zbyt małą ilosćią cz. krwinek. Wiem, że jesli produkcja erytrocytów nie ruszy, on umrze w ciągu tygodnia, dwóch, ale jeśli podam endoxan to może umrzeć dziś, bo lek zabije resztę erytrocytów, boję się. Co robić ? Zrobić transfuzję z kota do kota i wtedy podać? Ryzyko wstrząsu zawsze jest.

Kotulik

Od: Sob sie 10, 2024 19:24

Post » Nie paź 06, 2024 2:22 Re: Endoxan przy anemii

Napisz szybko jeszcze 2 posty gdziekolwiek w innych wątkach. Po 5 postach moderator przestaje zatwierdzać Twoje posty i będą się ukazywały natychmiast po wysłaniu, będziesz też mogła kontaktować się z konkretnymi forumowiczami przez pw lub maila.
I poproś moderatora o połączenie tu pozostałych 2 wątków, które załozyłaś na ten sam temat, żeby ewentualne odpowiedzi znalazły się w jednym miejscu.
Jesli szpik nie ruszy, transfuzja pomoże na chwilę. Nie mam doświadczenia z endoxanem. Mojemu Kitkowi [*]z FelV i niewydolnością nerek nie udało się pomóc, Nie zareagował na erytropoetynę (syntetyczną).
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon paź 07, 2024 13:47 Re: Endoxan przy anemii

Dzięki. założyłam drugi wątek bo ktoś zwrócił uwagę że to nie ten dział. Jeśli transfuzja sie uda podamy chemię, jesli szpik nie ruszy to kaplica,wiem. Nie podałam endoxanu bo bałam się że zabije mu resztę erytrocytów.

Kotulik

Od: Sob sie 10, 2024 19:24