Środki czystości przy glistach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 25, 2024 10:47 Środki czystości przy glistach

Cześć! Moje dwa kotki mają glisty, właśnie podałam im lek od weterynarza, więc czekamy tylko na wyjście tego obrzydlistwa. Niestety w tych emocjach nie dopytałam się weterynarza jak to wygląda, jeśli chodzi o środki czystości. Czy myć po każdym oddaniu kału kuwetę? Czy koty powinny mieć zakaz wchodzenia do sypialni?
Jeśli ktoś już ma tą niemiłą przygodę z glistami za sobą, bardzo proszę o info :strach:

emilijaaa98

Od: Nie sty 02, 2022 21:11

Post » Śro wrz 25, 2024 11:56 Re: Środki czystości przy glistach

Nie ma potrzeby stosowania jakichś nadzwyczajnych środków czystości.
Zwykła higiena, regularne sprzątanie kuwet, mycie rąk, pranie kocich posłanek wystarczy.

Najważniejsza rzecz dotyczy porządnego wybicia pasożytów.
Jaki środek dostaliście, czy jest on przeznaczony konkretnie do pasożytów obłych jak glisty, czy jest o szerokim spektrum?
Jednorazowe podanie środka odrobaczającego nie wystarczy.
Powinny być minimum 3 dni w trzech seriach, co 10-14 dni.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro wrz 25, 2024 12:19 Re: Środki czystości przy glistach

Ja bym wyparzyła kuwety ze 2 razy i pranie w bardzo wysokiej temperaturze ,bo w niskiej jaja nie giną a potrafią przetrwać chyba że 2 lata w otoczeniu jeśli dobrze pamiętam
Obrazek

koszka

Od: Czw paź 11, 2007 17:01

Post » Śro wrz 25, 2024 13:58 Re: Środki czystości przy glistach

mimbla64 pisze:Nie ma potrzeby stosowania jakichś nadzwyczajnych środków czystości.
Zwykła higiena, regularne sprzątanie kuwet, mycie rąk, pranie kocich posłanek wystarczy.

Najważniejsza rzecz dotyczy porządnego wybicia pasożytów.
Jaki środek dostaliście, czy jest on przeznaczony konkretnie do pasożytów obłych jak glisty, czy jest o szerokim spektrum?
Jednorazowe podanie środka odrobaczającego nie wystarczy.
Powinny być minimum 3 dni w trzech seriach, co 10-14 dni.

Wydaje mi się, że Cestal, ale nie mam pewności, bo teraz nie ma mnie w domu. Tak tak, otrzymaliśmy podwójną dawkę, drugą będziemy brali 5 października, a w połowie października badanie kału.

emilijaaa98

Post » Śro wrz 25, 2024 14:45 Re: Środki czystości przy glistach

Jesli chodzi o jaja glist, to one od razu po wydaleniu nie są grożne, po ok. 10 dniach są aktywne, ale potrzebują do tego wysokiej temperatury, 25 -35 stopni i wysokiej wilgotności.
Najważniejsze jest sprzątanie na bieżąco kup i ogólnie otoczenia.

Natomiast odrobaczenie, jeśli wiadomo, że koty mają konkretnie glisty jest według mnie słabe.
Cestal jest lekiem kombinowanym na tasiemca i robaki obłe.
Podaje się go przez jeden dzień, nawet jeśli potem się powtarza po 2 tygodniach, to i tak za mało.
Porządne odrobaczenie przy glistach, to minimum trzy dni z rzędu, a nawet pięć.
A potem co najmniej jedna, a lepiej dwie kolejne serie.
I wystarczy samo pyrantelum, niepotrzebny jest prazykwantel na tasiemca.

Gdyby po jakimś czasie od takiego odrobaczenia, które wam lekarz zaproponował, okazało się, że koty dalej mają glisty, to pamiętajcie o tym.
Obrazek

mimbla64

Post » Śro wrz 25, 2024 15:03 Re: Środki czystości przy glistach

mimbla64 pisze:Jesli chodzi o jaja glist, to one od razu po wydaleniu nie są grożne, po ok. 10 dniach są aktywne, ale potrzebują do tego wysokiej temperatury, 25 -35 stopni i wysokiej wilgotności.

Natomiast odrobaczenie, jeśli wiadomo, że koty mają konkretnie glisty jest według mnie słabe.
Podaje się go przez jeden dzień, nawet jeśli potem się powtarza po 2 tygodniach, to i tak za mało.

Gdyby po jakimś czasie od takiego odrobaczenia, które wam lekarz zaproponował, okazało się, że koty dalej mają glisty, to pamiętajcie o tym.

Będę pamiętać, dziękuję bardzo za rady :1luvu:

emilijaaa98

Post » Śro wrz 25, 2024 15:58 Re: Środki czystości przy glistach

mimbla64 pisze:Jesli chodzi o jaja glist, to one od razu po wydaleniu nie są grożne, po ok. 10 dniach są aktywne, ale potrzebują do tego wysokiej temperatury, 25 -35 stopni i wysokiej wilgotności.

Przepraszam że się podepnę, jaki środek z samym pyrantelum polecasz, może być ludzki np. owix?

kasiek1510

Od: Czw lis 27, 2014 12:11

Post » Śro wrz 25, 2024 16:34 Re: Środki czystości przy glistach

Tak, ja stosuję to w zawiesinie, bo łatwo koty zjadają ze śmietanką, jakimś budyniem kocim albo z jedzeniem.
Lub można oczywiście podać bezpośrednio strzykawką do pyszczka.
https://www.e-zikoapteka.pl/pyrantelum- ... 15-ml.html
Obrazek

mimbla64