Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 07, 2024 19:02 Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Zacznę od początku, czyli minionego weekendu. 2,5 letni kocur MCO, w sobotę dosłownie raz zwymiotował, niestety w niedziele nie chciał jeść i był "nieswój", więc tego samego dnia zabrałam go do veta. Pakiet badań krwi- wszystko w porządku, podczas wizyty dostał Vetemex, przez resztę dnia nie miał apetytu. W poniedziałek apetyt wrócił, jadł i zachowywał się normalnie. Niestety wczoraj, czyli we wtorek miał problem z wypróżnieniem- kilka razy wchodził do kuwety bezskutecznie. Ponowna wizyta u weta, ale tym razem w innym miejscu, ponieważ w "naszym" gabinecie tego dnia nie miał kto wykonać USG.
Wynik badania: "Spowolniona motoryka żołądka z poszerzonym światłem. Pogrubienie błony śluzowej w trzonie żołądka, okrągłego kształtu". Lekarka przepisała Gasprid 5 mg x 2 dzienie oraz lactulozum. Oba leki zadziałały i wieczorem tego samego dnia skutecznie udało mu się skorzystać z kuwety. Dziś byliśmy na kontrolnym USG i niestety nadal ma pogrubioną błonę śluzową żołądka, co może świadczyć o stanie zapalnym. Przez kolejne 3 dni mam mu podawać Gasprid, nie dostał żadnych innych leków. Jedynym zaleceniem jest, abym przez najbliższe 7 dni karmiła go gotowanym przez siebie jedzeniem i po tym czasie mamy wrócić na kontrolę. I tu właśnie proszę o poradę- co myślicie o tym zaleceniu? Bo przyznam szczerze- kompletnie mi się nie podoba. Co i jak miałabym mu gotować? Co najlepiej się sprawdzi? Zasugerowałam podawanie surowego mięsa, ale w odpowiedzi usłyszałam, że chodzi o to, by otrzymywał ciepłe posiłki. Do tej pory był karmiony mokrą karmą wild freedom + surowe mięso + od czasu do czasu animonda (kiedy ma focha na willd freedom). Generalnie jest wybredny, testowałam różne karmy i tylko wild freedom trafia w jego gust. Pytałam również o suplementy i podanie siemienia lnianego, ale powiedziano mi, by na razie tego nie robić.
Czy warto iść na konsultacje do innego lekarza?

zloto

Od: Śro lip 20, 2022 17:46

Post » Śro sie 07, 2024 20:47 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Zalecenie "gotowania samemu jedzenia dla kota" bez żadnych wytycznych co to ma być i to w dodatku w sytuacji gdy kot ma problemy z układem trawiennym - nie jest zaleceniem które budzi jakieś szczególne zaufanie.

Miejscowo pogrubiała błona śluzowa żołądka jest niepokojącą sprawą, ale co to oznacza że jest okrągłego kształtu?
Jakiej ona jest wielkości ta pogrubiała błona śluzowa? To placek okrągłego kształtu?
Jak kocurek się czuje?
Nie ma możliwości podskubywać jakichś roślin w doniczkach czy wazonie? Albo np. ziół?
Jak poza żołądkiem wyglądały inne flaczki w usg?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro sie 07, 2024 20:54 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Opis wczorajszego badania: "Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez zmian w ścianie, brak złogów i osadu. Mocz
sonograficznie klarowny. Okolica trójkąta pęcherza moczowego prawidłowa.
Nerki o wymiarach prawidłowych, miąższ o zachowanej budowie warstwowej i prawidłowym
stosunku kory do rdzenia.
Nerka prawa o wymiarach 38,3 x 26,0 mm, nerka lewa o wymiarach 44,4 x 27,2 mm
Miedniczki nerkowe nieposzerzone, przestrzenie podtorebkowe prawidłowe. Moczowody
nieuchwytne.
Wątroba niepowiększona, budowa miąższu jednorodna, echogeniczność prawidłowa, brzegi
narządu regularne, o ostrych krawędziach, bez deformacji. Unaczynienie wątroby prawidłowe bez cech zastoju żylnego.
Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe niewidoczne.
Pęcherzyk żółciowy o ścianie cienkiej i gładkiej, brak złogów i osadu.
Echogeniczność śledziony prawidłowa, miąższ homogenny, drobnoziarnisty, otoczona
prawidłową cienkościenną, gładką torebką, bez deformacji.
Spowolniona motoryka żołądka z poszerzonym światłem.
Pogrubienie błony śluzowej w trzonie żołądka, okrągłego kształtu
Jelita cienkie o zachowanej budowie warstwowej, śluzówka poszerzona.
Trzustka niepowiększona, izoechogeniczna względem tłuszczu krezkowego.
Nie stwierdzono obecności wolnego płynu w jamie brzusznej."

Niestety nie ma informacji jakiej wielkości, a opisu dzisiejszego badania jeszcze nie dostałam. Nie ma możliwości, aby podjadł jakąś roślinę.
Myślę, że czuje się średnio, dużo śpi, a normalnie jest bardzo aktywny :(

zloto

Post » Czw sie 08, 2024 7:21 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

[quote="Blue"
Jak poza żołądkiem wyglądały inne flaczki w usg?[/quote]

Nie wiem dlaczego nie widać mojej wczorajszej odpowiedzi, dlatego jeszcze raz wklejam opis badania z wtorku:
"Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez zmian w ścianie, brak złogów i osadu. Mocz
sonograficznie klarowny. Okolica trójkąta pęcherza moczowego prawidłowa.
Nerki o wymiarach prawidłowych, miąższ o zachowanej budowie warstwowej i prawidłowym
stosunku kory do rdzenia.
Nerka prawa o wymiarach 38,3 x 26,0 mm, nerka lewa o wymiarach 44,4 x 27,2 mm
Miedniczki nerkowe nieposzerzone, przestrzenie podtorebkowe prawidłowe. Moczowody
nieuchwytne.
Wątroba niepowiększona, budowa miąższu jednorodna, echogeniczność prawidłowa, brzegi
narządu regularne, o ostrych krawędziach, bez deformacji. Unaczynienie wątroby prawidłowe bez cech zastoju żylnego.
Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe niewidoczne.
Pęcherzyk żółciowy o ścianie cienkiej i gładkiej, brak złogów i osadu.
Echogeniczność śledziony prawidłowa, miąższ homogenny, drobnoziarnisty, otoczona
prawidłową cienkościenną, gładką torebką, bez deformacji.
Spowolniona motoryka żołądka z poszerzonym światłem.
Pogrubienie błony śluzowej w trzonie żołądka, okrągłego kształtu
Jelita cienkie o zachowanej budowie warstwowej, śluzówka poszerzona.
Trzustka niepowiększona, izoechogeniczna względem tłuszczu krezkowego.
Nie stwierdzono obecności wolnego płynu w jamie brzusznej."

Nie ma opcji, żeby zjadł jakąś roślinę. Wg mnie czuje się źle, dużo śpi, nie ma apetytu, dodatkowo dziś rano (czwartek) kupa całkiem luźna :(

zloto

Post » Pt sie 09, 2024 6:21 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Możesz wkleić wyniki krwi?
Ja ostatnio bardzo nie lubię rozpoznania: spowolniała motoryka żołądka plus dziwne objawy, ospałość etc.
Kocurek nie ma gorączki?
On jest szczepiony?

Blue

Post » Pt sie 09, 2024 15:09 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Byłam dziś z kotem w innym gabinecie (próbowałam go tam umówić już we wtorek, kiedy jechałam na pierwsze usg, ale wtedy powiedziano mi, że nie miałby kto wykonać badania, dlatego trafiłam tam, gdzie trafiłam) i sytuacja zmieniła się o 180 stopi. USG wykonane przez specjalistę w tym fachu nie wykazało żadnych zmian w układzie pokarmowym, lekarz stwierdził, że w tym obrębie wszystko jest idealnie- jego słowa. ALE. Wykonał tez USG płuc, które wykazało zapalenie kliku płatów. W nocy kot zacząć kichać i jest to prawdopodobnie powiązane z płucami. No więc teraz leczymy zapalenie płuc. Ma przepisany Cladaxxa na 7 dni oraz Meloxidyl, a także dodatkowo probiotyk na tydzień i 2x gastrovom (mam podać jutro i pojutrze). Za tydzień kontrola przy okazji której mam przynieść kał do badania, bo zapalenie płuc jednak nie tłumaczy wcześniejszego problemu. Trochę jestem tym wszystkim przerażona, mam nadzieję, że za tydzień będzie już po wszystkim.
Jeśli chodzi o temperaturę to dziś w gabinecie miał 39,2. Jest szczepiony, upewniałam się jeszcze czy nie przegapiłam tego.

zloto

Post » Sob sie 10, 2024 13:00 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

zapalenie kilku platów pluc ? czyli ? bo cale kocie pluca (ludzkie zresztą też) to kilka płatów, konkretnie prawe pluco ma trzy platy, lewe - dwa.
Jaką przyczynę podejrzewa wet ? czy wykonał też RTG i echo serca ? (czy rodzice Twojego kota mieli wykonane badanie w kierunku HCM ?)
Masz opis tego usg ? badanie kału powinno być wykonane od razu, w celu wykluczenia nicieni płucnych

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob sie 10, 2024 17:15 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

izka53 pisze:zapalenie kilku platów pluc ? czyli ?

czyli po prosty źle się wyraźiłam, nie jestem lekarzem miałam na myśli, że nie oba płuca wg usg wykazują stan zapalny.
Z opisu badania dot. płuc: "W badaniu TFAST: Lewostronne w doczaszkowo-dobrzursznych partiach płuc uchwytne dość liczne art. linni B

Ww.chłonne bez cech adenopatii.
Otrzewna i przestrzeń zaotrzewnowa wolne od płynu.
Główne naczynia bez uchwytnych zmian.
Innych zmian nie uwidoczniono.

Wnioski:
1) Obraz jamy brzusznej prawidłowy.
2) Obraz płuc sugestywny dla stanu zapalnego (pneumonia)."

Rodzice są przebadani, kot jest z hodowli zarejestrowanej w FPL (na wypadek gdyby zaraz o to miało paść pytanie ). Piątkowe USG nie wykazało niczego niepokojącego jeśli chodzi o serce, ostatnie echo miał robione w listopadzie. Nie było robione RTG.
Pytałam co może być przyczyną, ale nie potrafili mi odpowiedzieć- tzn powiedzieli, że to tak jak u ludzi, przyczyny mogą być różne:/

Dzisiejsza noc (z piątku na sobotę) kompletnie nieprzespana, kot cały czas kichał. Czy to kichanie faktycznie może być związane z płucami? Teraz w dzień głównie śpi, trochę zjadł, kicha od czasu do czasu i zdarza mu się oddychać przez pyszczek. Oczy wyglądają w porządku.

zloto

Post » Sob sie 10, 2024 18:50 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Wielka szkoda że nie zrobiono RTG klatki piersiowej bo taki obraz może być wynikiem niekoniecznie wskazującym wyłącznie na obecne zapalenie płuc.
Szczególnie bez obecnych w momencie badania objawów tegoż zapalenia.
Kichanie niekoniecznie jest objawem zapalenia płuc - jako jedyny objaw, bardzo niepokojące jest że kocurek zaczął oddychać przez pyszczek. Gdy śpi lub leży spokojnie - oddycha normalnie? Policz jego oddechy w spoczynku.
Dodatkowa sprawa - dlaczego kot w tym wieku, bez obciążeń, miałby zachorować na zapalenie płuc?
Oczywiście, nie jest to niemożliwe - ale zwykle wynika z czegoś - silnej infekcji górnych dróg oddechowych która się rozniosła, nawdychanie się czegoś drażniącego, zachłyśniecie.
Też bym badanie kału zrobiła jak najszybciej - ale jeśli w innej lecznicy to trzeba koniecznie zaznaczyć że chodzi także o nicienie płucne.

I nie wiem czy bym sie nie pokusiła o zrobienie elektroforezy białek biorąc pod uwagę przebieg tego co się dzieje i wieku kocurka.
W badaniach krwi które zrobiono oznaczono poziom albumin i globulin? Lub wyliczono stosunek a/g?
Jaki wyszedł poziom limfocytów?

Podczas wcześniejszych wizyty w lecznicach kocurek miał kontakt z jakimś innym kotem np. na poczekalni? Wy jakiegoś głaskaliście?

Blue

Post » Sob sie 10, 2024 20:00 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Blue pisze:
Dodatkowa sprawa - dlaczego kot w tym wieku, bez obciążeń, miałby zachorować na zapalenie płuc?

Też zadaję sobie to pytanie:( Podczas wcześniejszych wizyt u weta nie miał kontaktu z innymi kotami, nie głaskałam obcych zwierząt. Czy jest możliwe, że złapał coś w gabinecie?

Link do screena z wynikami badania krwi: https://ibb.co/1vVkc7h

Postaram się zebrać 3 próbki kału jak najszybciej w takim razie, żeby załatwić to jeszcze przed piątkową kontrolą. Czy to się uda zależy już oczywiście od niego, mało je, więc nie zdziwię się jeśli jutro kuweta będzie pusta.

Co do oddychania przez przyszczek- robi to kiedy zbiera mu się na kichanie i tuż po serii kichnięć. Teraz śpi spokojnie i oddycha przez nos.

Potwornie to wszystko stresujące :(

zloto

Post » Sob sie 10, 2024 20:16 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Auć.... Niskie limfocyty, stosunek a/g 0.5....
Zrób elektroforezę białek (to badanie krwi) jak najszybciej. Taka moja rada na tą chwilę.
Trzeba koniecznie wstępnie wykluczyć FIP. Przy braku wodobrzusza - to najlepsze badanie w tym temacie jakie można zrobić. Nie daje w 100 procentach pewnego rozpoznania, ale daje bardzo dużą wiedzę w temacie jak bardzo FIP jest prawdopodobny.
Tym bardziej że zmiany które wyszły w usg płuc mogą świadczyć o tym że zaczyna się w nich zbierać płyn. To może być jak najbardziej coś co towarzyszy zapaleniu płuc - ale przy takim stosunku a/g, wcześniejszych objawach atonii żołądka (obecnie wiele przypadków FIPa przebiega z takim objawem na początku) i niskich limfocytach - im szybciej wykonacie elektroforezę tym lepiej, tym bardziej że na wynik się troszkę czeka.
Sorry że tak prosto z mostu... Ale czas tu gra dużą rolę.
I pamiętaj - gdyby moje smęcenie się potwierdziło przypadkiem - obecnie FIP jest już uleczalny a bardzo skuteczna terapia - jest coraz tańsza.
Nie daj uśpić kota gdyby wet Ci to zalecał - tylko leć na grupę FIP Polska na FB. Tam Cię pokierują.
Piszę na wszelki wypadek.

Blue

Post » Sob sie 10, 2024 21:29 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

kompletnie się na tym nie znam, ale we wszystkich 3 gabinetach, które odwiedziliśmy w od minionej niedzieli zapewniono mnie, że wyniki krwi są dobre. Jaki powinien być ten stosunek a/g? Załamałam się tą odpowiedzią..

zloto

Post » Sob sie 10, 2024 21:57 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

dodam jeszcze, że miał robione badanie moczu-wynik ok i nie miał biegunki, a zaparcia (luźniejsza kupa była raz, ale to po problemie z zapraciem i podaniu luctulosun i gaspridu). Przez cały czas nie miał też gorączki.

zloto

Post » Sob sie 10, 2024 22:07 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

zloto pisze:kompletnie się na tym nie znam, ale we wszystkich 3 gabinetach, które odwiedziliśmy w od minionej niedzieli zapewniono mnie, że wyniki krwi są dobre. Jaki powinien być ten stosunek a/g? Załamałam się tą odpowiedzią..

Ile waży Twój kocurek? To MCO więc pewnie trochę?
Nie załamuj się - teraz trzeba troszkę podziałać.

Te wyniki same z siebie są dobre.
Problem pojawia się gdy zacznie się je interpretować łącznie z objawami, przy czym stosunek albumin do globulin wysokości 0.5 zawsze może budzić lekki niepokój - choć sam z siebie może nie oznaczać nic złego no ale wymaga czujności i np. powtórzenia badania za dwa tygodnie jeśli nie będzie żadnych objawów lub zrobienia elektroforezy jeśli objawy jakieś już są.
Ale objawy atonii przewodu pokarmowego, obniżony poziom limfocytów, taki obraz płuc w usg, teraz jakaś dziwna infekcja kataralna "bez powodu", kot nie czuje się dobrze - plus tak niski stosunek a/g... To budzi niepokój tak całościowo, szczególnie że kocurek jest młody.

Na wynikach w legendzie zwykle pisze że stosunek a/g powinien być powyżej 0/6, ale przy dziwnych objawach tak naprawdę w miarę uspokajający jest tak koło 1.
Kiedyś praktycznie nie zdarzało się by kot chory na objawowy już FIP miał powyżej 0.8, ustalono taką granicę jako praktycznie wykluczającą, obecnie różnie z tym bywa, szczególnie gdy kot nie ma wodobrzusza, bo choroba zmienia się i ma coraz to inny obraz często.
Jednak 0.5 jest tak czy owak bardzo niskim wynikiem, a w ostatnim czasie FIP często zaczyna się objawami atonii przewodu pokarmowego. Czasem potem dołączają objawy pozornie lekkich infekcji, cieknie z oczu, z nosa etc.
Oczywiście u Twojego kota może to być przypadek, może być po prostu bardzo zarobaczony i stąd objawy ze strony układu pokarmowego i płuc, larwy glist uszkadzają płuca, może pojawić się także kichanie, kaszel, wymioty. Może mieć nicienie płucne.
Ale coś się dzieje, skoro pytasz o radę - piszę co mi się nasuwa.
Szczególnie że wyszedł taki obraz w usg płuc.
Po prostu uważam że elektroforezę warto zrobić.

Blue

Post » Sob sie 10, 2024 22:17 Re: Problemy żołądkowe- prośba o poradę

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź, na pewno pierwsze co zrobię w poniedziałek to zadzowonię do veta w tej sprawie... Naprawdę nie sądzę, żeby był zarobaczony, chyba coś by wtedy wyszło na USG? Plus jest odrobaczany regularnie. Jeśli diagnoza to albo zarobaczenie albo FIP to naprawdę kiepsko:/
Czy jest jakiś wątek zbiorczy o FIP na forum?

zloto

[następna]