Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lip 20, 2024 14:05 Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

Dzien dobry Kochani
Mam problem, lekarz na urlopie
..Gucio ma prawie 17 lat, maincoon.2 lata temu zdiagnozowano nadczynnośc tarczycy. . Kot schudl z 10 do 4.5 kg
Leczony Metizolem bo nie Toleruje Apelki. Dawki były różne aż się unormowało
Dla odmiany skoczył mocznik i kreatynina. Ostatnio dawka metizol 3/4 tabl dziennie.dodatkowo vetfood flora balance mini i vetfood nefroactiv
No i chala.ostatnie wyniki T4 ponizej normy za to mocznik skoczył o 10 jedn.kreatynina spadła.lekarka kazała zmniejszyć metizol do 1/2 dziennie i podawać vetfoody.. następna wizyta za 6 mies
Trochę mi się to nie podoba przy tak wysokim moczniku.mieliscie jakieś podobne doświadczenie? Byłabym wdzięczna za pomoc
AFRA

afra

Od: Pon mar 06, 2006 15:47

Post » Nie lip 21, 2024 7:36 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

Tarczyca "chowa" nerki, nerki "chowają" tarczycę. Polecam dr Hanię z SaskaVet - prowadziła mojego MałegoBurego, który dwa tygodnie przed śmiercią (16 lat, chorował długo, często - był już bardzo zmęczony) miał bardzo dobre wyniki, jak na tak przewlekle chorego kota.
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

Post » Nie lip 21, 2024 12:01 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

Ja jestem za podawaniem kroplówek , mocznik sam nie spadnie plus suplementy
Oczywiście porada u innego wet

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie lip 21, 2024 12:20 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

afra pisze: mocznik skoczył o 10 jedn.kreatynina spadła.
...
Trochę mi się to nie podoba przy tak wysokim moczniku.mieliscie jakieś podobne doświadczenie? Byłabym wdzięczna za pomoc

To jaki on ma mocznik? Piszesz "tak wysoki" czyli jaki konkretnie?
W kwestii nerek - najlepszy symptom jaki być może, to spadek kreatyniny, nawet przy wzroście poziomu mocznika. Najgorsza sytuacja to ta, gdy mocznik opada bądź stoi w miejscu a rośnie kreatynina.

Zgadzam się z Anią - podstawowe działanie aby poziom mocznika spadł, to kroplówki, których intensywność i ilość zależy od jego poziomu. Co do tarczycy i metizolu. Podawałam mojemu leciwemu kotu, ale badania kontrolne (głównie parametry wątrobowe + tarczycowe) robiłam mniej więcej co miesiąc.
A jak inne wyniki? Morfologia, jonogram, w ogóle biochemia?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto lip 23, 2024 18:37 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

W przeciagu ostatnich 3 miesiecy Kreatynina spadła z 3.5 do 2.4
Mocznik wzrosl 129 do 146
Fosfor w normie .był 4.2 jest 3.9
AFRA

afra

Post » Wto lip 23, 2024 18:53 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

To nie są złe wyniki w sensie "nerkowym". Naprawdę.
Kreatynina i fosfor są ładne, więc tylko ten mocznik trzeba jakoś zbić.
Może jego wzrost wynika z czegoś, co nie jest do końca rozpoznane. Może faktycznie tarczyca ma na to negatywny wpływ?
Z tego co mówią weci wynika, że kot przyzwyczaja się do stale podwyższonego poziomu mocznika i doskonale sobie z tym radzi, na własnych nerkowcach przekonałam się, że to prawda.
Ale mocznik jest substancją bardzo toksyczną lepiej więc dążyć do obniżenia jego poziom, tu najskuteczniejsze są kroplówki. Nie ma innego skutecznego środka terapeutycznego. Przy tak w sumie niewielkim podwyższeniu mogą to być kroplówki podskórne o niewielkiej intensywności.
A w tym czasie szukanie przyczyny tego podniesionego poziomu parametrów nerkowych. Napisałaś o tarczycy, a jak wyglądają parametry wątrobowe? Bo często podrażniona wątroba przekłada się na parametry nerkowe.
Różne są opinie na temat diagnostycznej wartości testu SDMA. u nas się sprawdził i polecam. Moje nerkowce nie dożyły momentu gdy takie narzędzie się pojawiło, ale w chwilach gdy innym moim kotom skakały w górę parametry nerkowe, ten test za każdym razem słusznie wykluczał nerki jako przyczynę.

A jak się czuje kotka i czy ma apetyt? Bo i apetyt u w ogóle dieta są/mogą być kluczowe
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto lip 23, 2024 18:57 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

Nie wiem jaka masz normę dla fosforu ale u kota nerkowego albo z problemami nerkowymi fosfor powinien być w granicach połowy normy
Bo nie wiadomo kiedy podskoczy
Musisz pomyśleć o suplementach na mocznik
I dopajaniu albo małych kroplowkach
U moich przeważnie była huśtawka jak jedno spadło to drugie podchodzili
Ale zbijaj bo ja na początku u staruszka nie podawałam kroplówek bo było sporo innych problemów i później było trudno
A już przy lekach od tarczycy potrafi się gorzej dziać
U mojej kici poszło błyskawicznie - nerkowe po Apelce

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro lip 24, 2024 8:25 Re: Nadczynności tarczycy . Wysoka kreatynina o mocznik

Fosfor norma 3.0 - 6.8

Kupiłam mu teraz - miesiac temu ten nefroactiv i to po nim kreatynina spadła, tyle ze wzrosł mocznik .
Wet mówila ze najwazniejsza kreatynina
Gucio apetyt ma tzn , je 2-3 saszety + suche, chyba ze mu cos nie podpasuje. Pije duzo , ciagle swieza woda .jest nawodniony
Zobaczymy teraz za 4 miesiace wyniki, co prawda lekarka mowila kontrola 6 mies - badania ale wymoglam na niej 3-4.
AFRA

afra